Visi kaltinamieji, tarp jų ir nusikalstamos veikos organizatoriai, buvo pripažinti kaltais dėl didelės vertės sukčiavimo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo, dokumentų suklastojimo.

Teismas pripažino įrodytais visus prokurorų inkriminuotus nusikalstamus epizodus. Kaltinamieji nuteisti už tai, kad panaudodami sudėtingą apgaulės mechanizmą įgijo didelės vertės svetimą turtą – į Lietuvos Respublikos valstybės biudžetą mokėtiną PVM ir pelno mokestį. Nusikalstamame voratinklyje dalyvavo įvairių statybos, metalo prekybos ir kitų paslaugų įmonių direktoriai bei akcininkai.

Ši baudžiamoji byla buvo atsidūrusi ir Konstituciniame teisme, kur buvo sprendžiamas juridinių asmenų baudžiamosios atsakomybės konstitucingumo klausimas.

Tyrimui vadovavusio ir valstybinio kaltinimą palaikiusio Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros skyriaus prokuroro Vytauto Kukaičio teigimu, šis tyrimas buvo ne tik sunkus, bet ir itin sėkmingas. „Svarbiausia, kad į valstybės biudžetą bus sugrąžinta visa pagrobta 1,5 milijonų litų mokesčių suma ir nė vienas kaltinamasis neišvengė baudžiamosios atsakomybės“, – sako jis.

Už ekonominius nusikaltimus teismas skyrė griežtas finansines bausmes: PVM ir pelno mokesčių grobstymo organizatoriai, vykdytojai nuteisti didelėmis daugiatūkstantinėmis baudomis, kurių suma sudaro 435 000 Lt, veikiančios įmonės nuteistos 293 750 Lt siekiančiomis baudomis, kitos nusikalstamoje veikloje naudotos fiktyvios įmonės likviduotos. Taip pat valstybės naudai priteistas 590 000 Lt vertės civilinis ieškinys, visiškai padengtas areštuotu turtu.

„Dėl profesionaliai tyrimą atlikusios Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) ir prokurorų pastangų, nagrinėjant šią bylą teisme, Lietuvos valstybės biudžetas pasipildys daugiau nei 2 milijonais litų. Jau ikiteisminio tyrimo metu išieškota ir į valstybės biudžetą grąžinta beveik milijonas litų nesumokėtų mokesčių“, – pabrėžia prokuroras V. Kukaitis.

Didėjantis apkaltinamųjų nuosprendžių skaičius PVM grobimo ir mokesčių sukčiavimo srityje bei griežti teismų sprendimai reiškia, kad nesąžiningi verslininkai, klastodami PVM sąskaitas-faktūras bei imdamiesi kitų neteisėtų veiksmų, neišvengia baudžiamosios atsakomybės pagal didelės vertės mokestinį sukčiavimą valstybės atžvilgiu. Tokių nuosprendžių pasekmės itin skaudžios: didelės baudos, priverstinis žalos atlyginimas, ilgas teistumo terminas, reputacijos praradimas, turto konfiskavimas, patekimas į nepatikimų įmonių sąrašus, negalėjimas dalyvauti įvairiuose Europos Sąjungos projektuose, viešuose pirkimuose.

Šis nuosprendis per 20 dienų terminą gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.