Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatas praneša, kad Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, kovodami su šešėline ekonomika ir neteisėtais būdais į rinką tiekiamomis akcizinėmis prekėmis, kuria daromas neigiamas poveikis valstybės finansams, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 1992 str.1d.

Gegužės 31 d. apie 1 val. 15 min. kelyje Butrimonys – Stavidonys stabdomo automobilio „Audi A6“ vairuotojas nepakluso pareigūnų reikalavimui sustoti, ir, padidinęs greitį, nuvažiavo bei nusuko Stavidonių link. Važiuojant paskui sprukusį automobilį, miško masyve pastebėtas posūkyje į pakelės medžius atsitrenkęs automobilis, o šalia jo, ant kelio, 14 dėžių, apvyniotų juodu polietilenu. Dėžėse buvo cigarečių „Fest“ pakeliai su Baltarusijos Respublikos banderolėmis. Persekiojant „Audi A6“ važiavę įtariamieji naudojo savadarbius metalinius įrankius su strypais automobilio padangoms pradurti bei specialiai automobilyje įrengtą dūminį užtaisą, siekiant pasprukti nuo policijos pareigūnų, o tai labai apsunkino įtariamųjų sulaikymą.

Įtarus, jog asmenys, užsiimantys neteisėtu disponavimu akcizinėmis prekėmis, į pagalbą pasitelkia asmenis, kurie stebi aplinką ir informuoja apie kelyje esamus teisėsaugos institucijų postus, taip vadinamus „šucherius“, kelyje buvo sustabdytas jaunos moters vairuojamas automobilis.

Pareigūnams kilo įtarimas, kad mergina gali būti nusikaltimo bendrininkė ir teikti informaciją nusikalstamas veikas darantiems asmenims. Pasitvirtinus informacijai, mergina buvo sulaikyta ir pristatyta į policijos komisariatą. Taip pat buvo sulaikyti ir į areštinę uždaryti dar du vyrai, kurie, įtariama, gabeno akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes.

Tęsiant neatidėliotinus ikiteisminio tyrimo veiksmus ir atlikus kratas sulaikytų asmenų gyvenamosiose vietose, buvo rastas lygiavamzdis šautuvas su nupjautu vamzdžiu, įtariama, automatinis ginklas pistoletas kulkosvaidis PPS, daugiau kaip 165 vnt. 9 kalibro šovinių, grynieji pinigai, naktinio matymo prietaisai, dronas, konspiravimui naudojamos radijo ryšio stotys.

Iš nelegalios apyvartos išimtų cigarečių su Baltarusijos Respublikos banderolėmis vertė siekia apie 17 000 eurų. Ikiteisminio tyrimo metu 3 asmenims pateikiami pranešimai apie įtarimus, bus sprendžiamas klausimas dėl kardomosios priemonės – suėmimo paskyrimo. Pareigūnai, žinodami, kad nelegali kontrabandinių cigarečių apyvarta sugeneruoja neteisėtus finansinius išteklius, sulaikytų asmenų nekilnojamam turtui bei piniginėms lėšoms taikys laikiną nuosavybės teisių apribojimą. Manoma, kad sulaikytų asmenų bus ir daugiau.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.