Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės operatyvininkai ir Specialiosios paskirties būrio pasieniečiai ties Švenčionių rajono Valiukiškės kaimu, Ruliškės miško ribose, surengė pasalą. Čia pat yra siena su Baltarusija.

Pasislėpę pasieniečiai pastebėjo į Ruliškės mišką link sienos įvažiuojantį automobilį „Renault 19“. Netrukus užfiksuota, kad šis automobilis jau grįžta iš Ruliškės miško. Informaciją apie tai gavo visi aplinkinėse vietovėse buvę VSAT ekipažai.

Ties netoli miško esančiu Žvyrių kaimu įtartiną mašiną stabdė operatyvininkų ekipažas. Šalia tarnybinio automobilio su skiriamaisiais ženklais buvęs uniformuotas pasienietis „Renault 19“ vairuotojui krivūle nurodė sustoti. Šis nepakluso VSAT pareigūno reikalavimui sustoti, kliudė tarnybinio visureigio kraštą, parbloškė jį stabdžiusį ir atšokti nespėjusį pasienietį ir nulėkė Girdėnų kaimo link, praneša VSAT.

Nuo žemės pašokęs VSAT pareigūnas skubiai įlipo į kolegos vairuojamą visureigį, kuriuo pasieniečiai nusivijo bėglį. Kis buvo persekiojamas per Girdėnų, Svirkų, Davaisių, Rakauskų, Skireliškės ir Leipuškės kaimus. Ties pastaruoju nesuvaldytas „Renault 19“ nuo kelio nulėkė į griovį. Atskubėję pasieniečiai vairuotojo neberado – jam pavyko pasprukti.

Mašinoje VSAT pareigūnai aptiko 8500 pakelių cigarečių „Fest“, „Minsk Capital“ ir „Minsk City“ su baltarusiškomis banderolėmis. Nustatyta, kad ant „Renault 19“ prikabinti valstybiniai numeriai priklauso kitam automobiliui.

Maždaug po 20 minučių, kai pirmą kartą buvo stabdomas „Renault 19“, iš Ruliškės miško nuo sienos su Baltarusija pusės išbėgo vyras. Jį prisiviję sulaikė pasaloje tebebuvę pasieniečiai. Paaiškėjo, kad tai yra 31-erių Švenčionių rajono gyventojas.

Pasieniečiams jis yra žinomas, nes prie kelerius metu pasienyje su Baltarusija VSAT pareigūnams buvo įkliuvęs su rūkalų kontrabanda. Įtariama, kad šįkart jis yra susijęs su „Renault 19“ vežtu kroviniu, manoma, šioje vietoje atgabentu iš Baltarusijos.

Kiek vėliau Adutiškio užkardos pasieniečiai netoliese aptiko dviejų asmenų pėdsakus, vedančius per valstybės sieną iš Baltarusijos į Lietuvą.

„Renault 19“ parblokštam pasieniečiui buvo sumušta kairė ranka, kairė koja ir galva. Dėl šių sumušimų VSAT pareigūno sveikatai pavojaus nebuvo, jis į medikus nesikreipė ir galėjo tęsti tarnybą. Dėl sumušimų bei apgadinto tarnybinio automobilio „Nissan Patrol“ tyrimą atlieka Švenčionių rajono policijos pareigūnai.

Sulaikytą vyrą pasieniečiai uždarė į areštinę. VSAT Ignalinos rinktinėje dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl kontrabandos, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir neteisėto valstybės sienos perėjimo.
„Renault 19“ nugabentas į Tverečiaus užkardą, cigaretės - į Ignalinos rinktinę.