Kaltinamaisiais tapo Igoris Makarenkovas ir A. V. Jie dirbo Klaipėdoje, Naujajame turguje veikusiame „Medicinos banko“ valiutos keitimo punkte. Jis 2013 metų rudenį buvo uždarytas, tačiau vyrai ir toliau teikė valiutos keitimo paslaugas, bet jau nelegaliai.

„Tokias operacijas gali vykdyti tik juridiniai asmenys – finansų įstaigos, turinčios licenciją. Todėl šių kaltinamųjų veikla ir traktuojama kaip nusikaltimas. Jie išlaikė ryšius su klientas, kurie valiutą keisdavosi „Medicinos banko“ valiutos keitimo punkte, jiems pasiskambindavo, pasiūlydavo savo paslaugas. Patys klientai jiems taip pat skambindavo, nes šie vyrai valiutą keisdavo patrauklesniu kursu bei oficialiose įstaigose. Buvo atliekamos įvairios operacijos – litai keičiami į kitas valiutas arba, pavyzdžiui, iš Danijos, Norvegijos grįžę emigrantai pas juos tos šalies valiutą išsikeisdavo į litus“, – teigė kaltinimą palaikanti Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė Alicija Petkevičiūtė.

Nukentėjusiųjų šioje byloje nėra, nes visi klientai nuostolių nepatyrė. Daugelis klientų liudijo kaltinamųjų naudai. Jie neslėpė, kad patys pasiskambindavo A. V. ar I. Makarenkovui, nes žinojo, kad pas juos yra geriausias valiutų kursas Klaipėdoje.

„Be to, buvo ir labai patogu. Jei paprašydavau, tai privažiuodavo prie namų, kad galėčiau pasikeisti pinigus“, – teigė viena liudytojų.

Kitas liudytojas pasakojo, jog kelis kartus pas vieną kaltinamųjų keitė dolerius į eurus ir atvirkščiai. „Keitimo kursas pas juos buvo geras, todėl, palyginti su operacijomis banke, nuo vieno sandorio, kai išsikeisdavau 10 ar 15 tūkst. JAV dolerių į eurus, sutaupydavau 20-50 eurų“, – pasakojo liudytojas.

Šešėlinių valiutos keitėjų veiklą nutraukė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos pareigūnai. Jie ir nustatė, kad per vienerius metus įtariamieji nelegaliai iškeitė įvairios valiutos grynaisiais pinigais, kurios vertė siekia daugiau nei 2,3 mln. eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta, kad nelegalūs valiutos keitėjai veiklą organizavo vadinamosios išvežiojamosios prekybos būdu. Reikalingą kiekį atitinkamos užsienio valstybės valiutos įtariamieji susitardavo pakeisti atvežę ją į kliento namus ar susitikimų įvairiose miesto vietose metu.

FNTT Klaipėdos apygardos valdybos tyrėjai išaiškino, kad nelegalių valiutos keitėjų klientais buvo tapę ir šešėliniai uostamiesčio verslininkai, teikiantys pervežimo paslaugas iš Skandinavijos, Didžiosios Britanijos ir kitų valstybių.

Už nelegaliai ir dideliu mastu keistą valiutą klaipėdiečiams A. V. ir I. Makarenkovui gresianti maksimali bausmė – laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)