Nors moteris pati negalėjo papasakoti pareigūnams apie įvykius, jos užpuolikai netrukus buvo išaiškinti ir sulaikyti. Gestų kalbos vertėjai moteriai padėjo lyg dėlionę sudėlioti įvykius į vieną pasakojimą.

Užpuolikai atėjo su kaukėmis

Paaiškėjo, kad teistumą jau turintis nepilnametis ir jo bičiulis, ketveriais metais vyresnis Deividas Valentukevičius, įsipainiojo į sveiku protu nepaaiškinamą nusikaltimą. Abu kaltinami garbaus amžiaus moters, kuri yra nebyli, apiplėšimu ir išžaginimu. Vyresnysis – dar ir vaiko įtraukimu į nusikaltimą.

Bylos duomenims, kraupiausias nebylios moteris gyvenimo vakaras – praėjusių metų vasario 10 d.-oji. Užpuolikai veidus slėpė po kaukėmis, o nuo jų sklido alkoholio kvapas.

Varėnos rajono teisėsaugos pareigūnai vasario 11 d. gavo pranešimą iš Varėnos medikų, kad į ligoninę paguldyta 81 metų neįgali moteris, kuri sunkiai sužalota. Žiauriai sumuštą ir išsigandusią moterį kitą dieną palankė kaimynė, ji ir iškvietė greitąją.

Apžiūrėję nekalbančią moterį medikai buvo šokiruoti – ji ne tik žiauriai sumušta, lūžę kaulai. Paaiškėjo, kad ji patyrė seksualinė prievartą - sužaloti ir lyties organai. Moteris ligoninėje buvo skubiai operuota, o pareigūnai tuoj pat ėmėsi tyrimo.

Radus gestų kalba bendraujančius žmones, iš garbaus amžiaus moters tyrėjai sužinojo, kad kaukėti plėšikai plaktuku išdaužė dvigubus langus. Per jį įsibrovė į moters namus. Įsibrovėliai ėmė tyčiotis, žiauriai mušė, seksualiai niekino. Po to pagrobė 800 litų ir pasišalino.

Auką nusižiūrėjo kaimynystėje

Toli ieškoti įtariamųjų žiauriu ir žeminančiu nusikaltimu nereikėjo – teisėsaugos akiratyje netruko atsidurti abejotinos reputacijos to paties kaimo gyventojai. Tyrimo metu įtarimus patvirtino rasti įkalčiai, tad šių metų vasarį, praėjus metams nuo nusikaltimo, jie išgirdo Varėnos rajono apylinkės teismo nuosprendį.

Byloje nurodoma, kad moteris nebuvo išžaginta dėl tai padaryti bandžiusio jaunuolio „nuo jo valios priklausančių aplinkybių“. Visgi žiaurią seksualinę prievartą ji patyrė - vienas kaltinamųjų ją niekino ranka.

Dar pilnametystės nesulaukęs jaunuolis pripažinti kaltu dėl plėšimo. Jam teismas skyrė laisvės atėmimo bausmę dvejiems metams. Bausmę jis turi atlikti nepilnamečių pataisos namuose.

D. Valentukevičius, anksčiau neteistas, pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo išžaginti, plėšimo, seksualinio prievartavimo ir vaiko įtraukimo į nusikalstamą veiką. 21 metų vyras nuteistas laisvės atėmimu trejiems metams ir trims mėnesiams. Bausmę jis turi atlikti pataisos namuose.

Abiems kaltinamiesiems priteista solidariai atlyginti Vilniaus teritorinei ligonių kasai už moters gydymą 662,94 Lt. Abu turi atlyginti 800 Lt turtinę ir 8000 Lt neturtinę žalą. Dar 500 Lt - nukentėjusios advokato išlaidoms apmokėti.

Teismo nuosprendžiu, D. Valentukevičius turi moteriai sumokėti ir 18000 Lt neturtinės žalos atlyginimo. Be to, jam dar priskirta ir 1000 Lt nukentėjusios advokato išlaidoms apmokėti. Taip nuspręsta, nes jis pripažintas kaltu sunkesniais nusikaltimais - dėl pasikėsinimo išžaginti ir seksualinio prievartavimo.

Nuosprendis gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui per dvidešimt dienų nuo jo paskelbimo.