Teigiama, kad jau artimiausiu metu pareigūnų skaičius kabinetuose mažės, tuo pačiu didės policininkų skaičius gatvėse.

Moderniausias pastatas

Naujame pastate Raudondvario plente įsikūrė Santakos policijos komisariatas, Vilijampolės bei Šilainių viešosios policijos skyriaus nuovados.

Naujas keturių aukštų pastatas išnuomotas 10-čiai metų, čia dirbs apie 100 pareigūnų. Tai bus vienas iš moderniausių policijos komisariatų Lietuvoje. Pastato plotas siekia apie 1300 kv. metrų.

„Taip turėtų atrodyti visi Lietuvos policijos komisariatai. Ne dėl to, kad to nori policija – tai yra pastatas mūsų bendruomenei, šiuo atveju Kauno bendruomenei. Yra noras, kad tie žmonės, kurie nukenčia nuo nusikalstamų veikų, ateina su klausimais, kad jie ateitų į tokias patalpas, kurias pamačius susidarytų įvaizdis, kad policija gali ir sau padėti, ir jiems padėti. Šiuo atveju buvo tokia situacija, kad užėjus į senąsias patalpas iš tikrųjų atrodė liūdna. Kilo klausimas: ar tikrai policija gali padėti žmogui, jei ji sau negali padėti?“, - sako Lietuvos generalinis komisaras Linas Pernavas.

„Pagrindiniai dalykai yra paprastumas ir tvarkingumas, kad žmonės atėję galėtų normaliai, oriai darbuotis. Seniau buvo grindys sulūžę, danga suplyšusi, sienos neremontuotos“, - sako Kauno policijos vadovas Darius Žukauskas.

Planuojama, kad ateityje ir daugiau nuovadų bus jungiamos po vienu stogu.

„Sprendžiamas klausimas kartu su policijos departamentu, dėl naujo pastato statybos ir kelių policijos komisariatų, patrulių rinktinės, Kelių policijos, migracijos tarnybos perkėlimas į vienas patalpas. Problemų yra. Pradžiai reiktų, kad Vyriausybė skirtų lėšas. Skaičiuojama, kad tam reiktų apie 15 mln. eurų“, - sako D. Žukauskas.

Numatyta, kad naujasis pastatas galėtų iškilti Radvilėnų plente.

Nauja kryptis – daugiau pareigūnų gatvėse

L. Pernavas atskleidžia, kad policija turi naują strategiją. Planuojama daugiau investuoti ne į pastatus, bet į automobilius.

„Mes eisime šiek tiek kitu keliu. Tai yra mažinsime savo pastatų skaičių, mažinsime pastatų plotą ir kuo daugiau žmonių perkelsime eiti ir dirbti į gatvę. Investuosime daugiau lėšų į transporto priemones, į jų kurą, aprūpinimą, kad kuo daugiau žmonių dirbtų gatvėje ir kuo mažiau žmonių liktų patalpose. Iš esmės patalpose liktų tik sprendimų priėmėjai“, - sako L. Pernavas.

„Teisinga kryptis, teisingi planai. Pareigūnas turi būti kuo arčiau žmogaus, būti gatvėje, patruliuoti. Tačiau neišvengiama dalis ir ofiso pareigūnai. Dalis jų tikrai bus komisariatuose, nes ten kreipiasi žmonės, interesantai. Todėl sąlygos turi būti atitinkamos“, - sako Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

L. Pernavas teigia, kad kai kurie sprendimai jau priimti – nuo kitų metų vasario Lietuvoje budėtojų dalių sumažės iki 10-ies. Tai yra po vieną kiekvienoje apskrityje.

“Visi kiti žmonės eis dirbti į gatvę. Tai yra tiesioginį policijos darbą. Kiekvienas, kuris nukenčia nuo nusikalstamos veikos, juk neieško policijos komisariato. Visi mes žinome, kad galime paskambinti 112. Visų noras, kad kuo greičiau atvažiuotų pareigūnas“, - sako L. Pernavas.