Sunkiais nusikaltimais kaltinamam R. Simonaičiui teismas paskyrė 15 tūkst. eurų užstatą bei skyrė papildomą kardomąją priemonę – namų areštą, o tai reiškia, kad kaltinamasis niekur negalės išeiti iš namų.

Už grotų R. Simonaitis yra praleidęs beveik ketverius metus – tai ir buvo viena pagrindinių priežasčių, dėl ko jam buvo sušvelninta kardomoji priemonė. Teismas taip pat atsižvelgė ir į jo prastą sveikatos būklę.

R. Simonaičio ir kartu su juo teisiamo nusikalstamo susivienijimo narių byloje valstybinį kaltinimą palaikantys Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai dar neapsisprendė, ar aukštesnės instancijos teismui skųs kaltinamojo paleidimą į laisvę.

Į laisvę Proška buvo paleistas apie 17.30 val. - jį prie kalėjimo pasitiko sena drauge prisistačiusi moteris ir jauna mergina. Ji surengė neįprastą pasirodymą – prie kalėjimo durų atsinešė antklodę ir ją užmetė ant paleidžiamo R. Simonavičiaus. Antklodės Proška nenusiėmė net ir pasodintas į automobilį – kelią jam įsikibusi į parankę rodė jauna mergina, savo veidą slėpusi juodu šaliu.

Naujos kartos mafijos vadeiva įvardijamas R. Simonaitis su DELFI nepanoro bendrauti ir į klausimus neatsakinėjo.

Su R. Simonaičiu dar teisiami 28 asmenys. Įtariama, kad nusikalstamas susivienijimas, kurį pareigūnai įvardija kaip senosios „Udavų“ („Smauglių“) grupuotės atšaką, įvykdė daugiau kaip šimtą nusikaltimų. Šią grupuotę teisėsaugos pareigūnai pavadino „Mokesčių inspekcija“ – nuo jos narių nukentėdavo nelegalia veikla užsiimantys asmenys: kontrabandinių cigarečių gabentojai, mokesčius slepiantys verslininkai ir pan. Nuo nusikaltėlių nukentėję asmenys bijodavo kreiptis pagalbos į pareigūnus – taip būtų išaiškėjusi jų nelegali veikla.

Vienas nukentėjusiųjų – populiaraus Vilniaus pramogų centro „Belmontas“ vadovas Anupras Mišeikis. Įtariama, kad kaltinamieji planavo iš jo „išsunkti“ viską, kas įmanoma, o paskui – nužudyti. Gaujos nariai verslininką ilgai stebėjo, o kai planavo jį pagrobti, buvo sulaikyti. Likus maždaug pusvalandžiui į gaujos sulaikymo operacijos, pareigūnai A. Mišeikį atsivežė į policijos komisariatą. Čia verslininkui buvo pranešta, kokio likimo jis ką tik išvengė.

Tyrimo metu sostinės pareigūnai atliko daug kratų, per kurias pas sulaikytuosius rado radijo ryšio priemonių, policijos uniformą, specialiąsias priemones, narkotinių medžiagų, grynųjų pinigų, 6 įvairių modelių pistoletus, nupjautavamzdį šautuvą, du medžioklinius šautuvus, didelį kiekį šaudmenų, apie 12 kg trotilo ir 5 kovines granatas. Dalis ginklų buvo anksčiau pavogti.

Tyrimas buvo atliekamas dėl 112 dviejų nusikalstamų susivienijimų padarytų nusikalstamų veikų.

Daugiau apie šios grupuotės įvykdytus nusikaltimus skaitykite DELFI susijusiuose straipsniuose.