Bet kelionė nebuvo sėkminga – iš Madrido į Vilnių atskridusių kurjerių jau laukė pareigūnai: jie turėjo operatyvinės informacijos, kad vyras ir moteris vežasi labai didelį kiekį narkotinių medžiagų.

Dėl narkotikų gabenimo į areštinę buvo uždarytas net trylika kartų teistas Vilniaus rajono gyventojas Alis Artūras Žalilovas (gim. 1979 m.) ir vilnietė Valentina Jovsa (gim. 1988 m.). Netrukus prie jų „prisijungė“ ir vilnietis Erikas Krinickis (gim. 1986 m.) – įtariama, kad būtent jis organizavo narkotikų gabenimą į Lietuvą.

Tačiau už grotų kompanija ilgai neužsibuvo – teismas nutarė juos paleisti. Net ir kurjerius pasamdžiusį E. Krinicką – nė menesio Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime neišbuvęs įtariamasis buvo paleistas. Teisėjai jam skyrė 10 tūkst. eurų užstatą bei keletą įpareigojimų.

Laisvėje gyvena ir V. Jovsa – moteris šiuo metu gydosi nuo priklausomybės narkotikams viename reabilitacijos centre. Tuo metu jau ne kartą kalėjimo duonos ragavęs A. A. Žalilovas yra suimtas.

Trijulei iškeltą baudžiamąją bylą antradienį turėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Kolyčienė. Tačiau nepradėjo – dėl neaiškių priežasčių posėdyje nepasirodė dėl organizavimo didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimo, laikymo ir kontrabandos kaltinamas E. Krinickas.

Dėl to valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Uldukis pasiūlė ne tik įpareigoti kaltinamąjį dalyvauti kitame posėdyje, bet ir skirti jam baudžiamojo poveikio priemonę – 10 MGL baudą.

„Kaltinamųjų dalyvavimas pirmosios instancijos teisme yra privalomas, kaltinamasis turi būti suinteresuotas, kad procesas vyktų sklandžiai“, – pažymėjo bylą nagrinėjanti teisėja.

Teks į jį atvykti ir reabilitacijos centre besigydančiai V. Jovsai – moteris teisme guodėsi, kad gydymas truks dar apie 10 mėnesių, šiuo metu ji visiškai neturi pinigų ir savarankiškai negali pasirodyti teisme.

„Jeigu galima, geriau mane uždarykite į Lukiškes, nes kito būdo tiesiog nėra“, – pareiškė kaltinamoji.

Toks V. Jovsos prašymas nustebino visus proceso dalyvius – paprastai kaltinamieji stengiasi, kad griežčiausia kardomoji priemonė jiems nebūtų skirta. Tačiau kaltinamajai už grotų sėsti neteks – bent kol kas: reabilitacijos centras teismui pažadėjo, kad sudarys sąlygas V. Jovsą atvežti į teismą.

Šią bylą teismas ketina pradėti nagrinėti po dviejų savaičių. Jeigu pasitvirtins kaltinamiesiems pateikti kaltinimai, jiems grės įkalinimas iki 15 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu kaltinamieji pripažino jiems pateiktus kaltinimus, o kai kurie jų prisipažino, kad kelionė su narkotikais iš užsienio į Lietuvą jiems buvo ne pirmoji. Tiesa, dėl to jų apkaltinti negalima – nėra jokių įrodymų, o žmogaus niekas nenuteis, jeigu jis tik kalba apie tai, ką padarė.

Bylos duomenimis nustatyta, kad V. Jovsa ir A. A. Žalilovas dar praėjusių metų pavasarį nuvyko į Maroką, kur įsigijo 966,21 g kanapių dervos. Ją kaltinamieji maistine plėvele suvyniojo į 100 paketų ir priklijavo ant savo kūno – pilvo, kojų, o V. Jovsa net ir už liemenėlės.

Iš šiaurės Maroke esančio Tanžero oro uosto lietuviai nuskrido į Ispanijos sostinę Madridą – čia jų laukė tiesioginis pigių skrydžių aviakompanijos skrydis į Vilnių. Kad nesukeltų įtarimo, V. Jovsa ir A. A. Žalilovas narkotikų paketus tualete nuėmė nuo kūno ir juos sudėjo į savo rankines.

Porelė manė, kad savo darbą jau atliko, tačiau lėktuvui nusileidus tarptautiniame Vilniaus oro uoste jų laukė nemaloni staigmena – pareigūnai.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad narkotikų kontrabandą į Lietuvą organizavo E. Krinickas – jis kurjeriams už savo pinigus nupirko lėktuvų bilietus, taip pat nurodė, kur paimti kanapes.

Įtariama, kad iš Maroko Lietuvą pasiekusios narkotinės medžiagos turėjo būti parduotos Lietuvoje – už jas planuota gauti ne vieną tūkstantį eurų pelno.