Muitinės pareigūnai praneša, kad vasario 1 d. į Medininkų kelio postą kazachas N. K. atvyko su silicio granulių kroviniu. Muitinės pareigūnui jis pateikė asmens tapatybės bei krovinio dokumentus. Muitininkas, paėmęs dokumentus, tarp jų pamatė bekyšančią 20 eurų kupiūrą.

Į pareigūno klausimą, kaip dokumentuose atsirado pinigai, vyras rėžė tiesiai – pinigai skirti greitesniam muitinės procedūrų įforminimui.
Tada prasidėjo kazacho nemalonumai Lietuvoje: pirmiausia jis buvo supažindintas su tvarka, kad už valstybės tarnautojo papirkimą gresia baudžiamoji atsakomybė, paskui jo transporto priemonė buvo nukreipta rentgeno kontrolės patikrai.

Nustatyta, kad vilkike buvo įmontuotas nestandartinis 450 litrų bakas, todėl pareigūnai apmokestino kurą, kuris viršijo leistiną įvežti kuro normą.

Tuo kazacho problemos nesibaigė – Muitinės kriminalinės tarnybos Vilniaus skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 227 straipsnyje numatytos nusikalstamos veikos, t. y. papirkimo. Tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Per 2016 m. pirmąjį mėnesį muitinės pareigūnų iniciatyva buvo užfiksuoti 33 neteisėti pinigų siūlymo muitininkams atvejai. Šiais metais tai pirmasis muitinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 227 str. (Papirkimas). 2015 m. pradėti 35 ikiteisminiai tyrimai, užfiksuoti 453 neteisėti pinigų muitinės pareigūnams siūlymo atvejai.

Lietuvos muitinė primena, kad pranešti apie muitinės pareigūnų korupcijos, piktnaudžiavimo ar kitos neteisėtos veiklos atvejus galima visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis, nemokamu pasitikėjimo tel. 8 800 555 44, taip pat elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje www.lrmuitine.lt