VRM, bendradarbiaudama su atsakingomis institucijomis, įstaigomis ir organizacijomis, parengė metinę ataskaitą apie situaciją kovos su prekyba žmonėmis srityje 2014 metais. Joje pateikiami duomenys apie pernai atliktus ikiteisminius tyrimus dėl vidaus ir tarptautinės prekybos žmonėmis bei informacija apie atsakingų institucijų vykdytas priemones.

Iš viso šalyje buvo atliekami 38 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis, iš kurių 24 pradėti 2014 m. Dauguma (11) pernai pradėtų tyrimų susiję su prekyba žmonėmis nusikalstamoms veikoms, septyni – su prekyba žmonėmis prostitucijai, po du – su prekyba žmonėmis priverstiniam darbui bei su prekyba žmonėmis prostitucijai ir nusikalstamoms veikoms, po vieną – su prekyba žmonėmis priverstiniam darbui ir nusikalstamoms veikoms bei su prekyba žmonėmis priverstinėms vedyboms.

„Jau 2013 metų ataskaitoje atkreiptas dėmesys, kad pirmą kartą tyrimų dėl prekybos žmonėmis ne seksualiniam išnaudojimui skaičius išaugo tiek, kad viršijo prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui tyrimų skaičių. Po metų tendencija tapo dar ryškesnė: dauguma tyrimų pradėti dėl prekybos žmonėmis ne seksualiniam išnaudojimui“, – sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

2014 m. ikiteisminiuose tyrimuose nukentėjusiaisiais nuo prekybos žmonėmis buvo pripažinti 47 asmenys, iš jų 44 suaugę: 19 moterų, 25 vyrai ir 3 vaikai. Įtarimai pareikšti 40 asmenų (34 vyrams ir 6 moterims). 2014 m. Lietuvos teismuose nuteista 18 asmenų.

Ministro teigimu, 2014 m. atsakingi subjektai patvirtino ar parengė dar vieną svarbų įrankį kovojant su prekyba žmonėmis − nukentėjusiųjų nuo prekybos žmonėmis nustatymo ir jų nukreipimo pagalbai suteikti tvarką.

„Institucijoms rekomenduojama inicijuoti daugiau specializuotų kovos su prekyba žmonėmis priemonių ir orientuotis į prekybos žmonėmis nusikalstamoms veikoms užkardymą, baudžiamojo persekiojimo stiprinimą, pagalbos nukentėjusiesiems suteikimo bei pastangų koordinavimo užtikrinimą“, – pabrėžia S. Skvernelis.

Pažymima, jog būtina dažniau organizuoti tarpžinybinius specialistų susitikimus bei kvalifikacijos tobulinimo mokymus, kuriuose būtų nagrinėjama ir nukentėjusiųjų nuo prekybos žmonėmis nustatymo, ir jų nukreipimo pagalbai suteikti tvarka.

Ypač svarbų vaidmenį kovojant su prekyba žmonėmis atlieka savivaldybių administracijos ir didžiausiose savivaldybėse sudarytos tarpžinybinės grupės – jų vaidmuo turėtų būti stiprinamas. Siekiant užtikrinti tinkamą kovos su prekyba žmonėmis koordinavimą, kovos su prekyba žmonėmis priemonės, įskaitant programas ir projektus, turėtų būti numatytos viename plane ir lėšos joms įgyvendinti turėtų būti skirtos iš valstybės biudžeto. Tai bus siūloma padaryti rengiant Viešojo saugumo plėtros programos 2015–2025 metų įgyvendinimo planą.

Su ataskaita galima susipažinti VRM interneto svetainėje: http://www.vrm.lt/lit/Prekybos-zmonemis-prevencijos-ir-kontroles-programa/246/1.