Dar 2011 m. buvo pradėtas kriminalinės žvalgybos tyrimas, kurio metu buvo surinkta informacija apie keturis asmenis H. V., V. B., R. Ž. ir A. Č., kurie užsienyje bei Lietuvoje vogė prabangius lengvuosius automobilius „BMW X5“, „BMW X6“, „Honda CR-V“, „Toyota RAV4“, bei vilkikus „Volvo FH“, „Scania“ su pakrautomis puspriekabėmis-šaldytuvais „Krone“, „Schmitz“.

Europos Sąjungos šalių pareigūnai, išanalizavę duomenis dėl vilkikų vagysčių, pastebėjo ženklų vagysčių padidėjimą. Dėl to pernai buvo pradėtas tarptautinis projektas „Volvo“, kurio tikslas buvo užkardinti vilkikų su puspriekabėmis vagystes visoje Europoje. Šio projekto pagrindinės šalys dalyvės buvo: Lietuva, Vokietija, Švedija, Austrija, bei Prancūzija. Tyrimo metu buvo nepertraukiamai dalijamasi abipuse informacija su šiomis šalimis.

Vykdant kriminalinės žvalgybos įstatyme numatytas priemones šių asmenų atžvilgiu, buvo nustatyta, jog vogtus lengvuosius automobilius, bei vilkikus su puspriekabėmis minėti asmenys slėpė ūkiniame pastate, esančiame atokioje Jurbarko r. vietoje. Patalpos priklausė su nusikalstama veika nesusijusiais asmenimis. Apie pusę metų šios patalpos buvo slapta stebimos, vykdomos kitos kriminalinės žvalgybos priemonės, jų metu užfiksuotos kelios vogtos transporto priemonės, atvairuotos į slėptuvę.

Buvo užfiksuoti du vogti vilkikai, nuo Lenkijos pasienio lydimi minėtų asmenų iki slaptavietės. Išlaukus tinkamiausio momento ir organizavus pasalą, buvo sulaikyti kauniečiai: V. B., R. Ž., A. Č., T. Š. bei G.M. Sulaikytųjų gyvenamosiose bei pagalbinėse patalpose buvo atliktos 8 kratos. Apžiūrint sulaikytųjų automobilius, buvo aptikti įrankiai, skirti įsilaužimams į transporto priemones, bei GSM, GPS ryšių slopintuvai.

Taip pat nusikalstamos organizuotos grupės lyderių automobiliuose buvo rasti Vokietijoje pavogtos betono maišyklės “Mercedes Benz Actros” ir Švedijoje vogto „BMW X5“ raktai. Šios mašinos tą pačią dieną buvo atvežti į slėptuvę Jurbarko r. Apžiūros metu automobiliuose rasta dalis vogto krovinio, kuris buvo viename iš vilkikų. Kriminalinės žvalgybos priemonių pagalba buvo užfiksuota, kaip minėti asmenys šį krovinį iškrauna iš vogto vilkiko puspriekabės „Krone“ jų išnuomotose patalpose Kaune.

Šių metų kovo mėnesį Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl minėtų asmenų, kurie, veikdami organizuotoje grupėje, nusikalstamu būdu įgijo didelės vertės turtą, kurio vertė - per 2 milijonus litų: tris vilkikus „Volvo FH“, dvi puspriekabės „Krone“, trys lengvieji automobiliai “BMW X5”, betono maišyklė „Mercedes Benz Actros”. Visos transporto priemonės vogtos Švedijoje, išskyrus betono maišyklę, kuri vogta Vokietijoje.

V. B., R. Ž., A. Č., G. M. ir T. Š. buvo sulaikyti, jiems paskirta kardomoji priemonė - suėmimas.

Šiam tyrimui vadovavo Kauno apskr. VPK Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus viršininkas Giedrius Skladas. Tyrimą organizavo ir vykdė tyrėjas Mantas Venckevičius, vyr. tyrėjas Valdas Višinskas, tyrėjas Gedas Bražinskas bei Vokietijos Berlyno žemės kriminalinės policijos pareigūnai.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio 25 d. minint Kriminalinės policijos dieną.