2013 m. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuras (ONTB) gavo informacijos, kad Panevėžyje veikia organizuota grupė, platinanti narkotines ir psichotropines medžiagas. Pareigūnai įtarė, kad aptiko didelę gerai organizuotą grupę asmenų, kurie labai didelį kiekį narkotinių medžiagų gali gabenti į Lietuvą iš užsienio.

2013-ųjų pavasarį policijos pareigūnai, apsimetę narkotikų pirkėjais, iš dviejų prekiautojų įsigijo kvaišalų.

Taip pareigūnai užčiuopė siūlo galą, vedantį į gerai organizuotos gaujos branduolį. Įtariama, kad minėtiems gatvės prekeiviams narkotikus tiekdavo panevėžietis tarpininkas. Jis kvaišalus ne tik tiekė gatvės prekeiviams, bet ir pats jas platino.

Tarpininkas narkotines medžiagas įgydavo iš gerai policijai žinomo Panevėžio miesto gyventojo. Pareigūnams prireikė daug žinių ir patirties, įgytos atskleidžiant tokius nusikaltimus, kad tyrimas judėtų į priekį ir būtų nustatyti kiti asmenys, susiję su narkotikų platinimu.

Įtariamieji elgėsi ypač atsargiai – susitikdavo tik iš anksto aptartose vietose, narkotines medžiagas slėpdavo aptartose slėptuvėse, vykdami susitikti keitė automobilius.

Kruopščiu darbu buvo nustatytas dar vienas grupuotės narys, kuris, įtariama, narkotikais aprūpindavo žemiausią nusikaltėlių grandį.

Pareigūnai įtarė, kad artėja prie organizuotos grupės branduolio. Tirdami pareigūnai fiksavo, kad kiekvienas naujai nustatytas asmuo tiekia vis didesnius kiekius narkotinių medžiagų.

Kruopščiai analizuojant gaunamą informaciją, stebint grupuotės narius buvo nustatyti dar du įtariamieji - narkotikų tiekėjai. Pareigūnai išsiaiškino, kad naujai nustatyti bendrininkai gali aprūpinti bet kurį pirkėją kilogramu ar daugiau narkotinių medžiagų. Po ilgo tyrimo Panevėžyje buvo nustatytas konspiracinis butas, kurį nuomojosi trys policijai gerai žinomi panevėžiečiai.

Vėliau pareigūnai nuomojamame bute aptiko apie 18 kg kanapių ir jų dalių, supakuotų į kelioninius lagaminus. Ten rastos ir svarstykles, paketai, pirštinės, t. y. priemonės narkotinėms medžiagoms sverti, pakuoti, gabenti, platinti.

Policijos pareigūnai įtarė, kad kanapės ir jų dalys gabenamos iš užsienio valstybės, o konkrečiai – iš Ispanijos Karalystės. Į kolegas iš užsienio buvo kreiptasi su teisinės pagalbos prašymu. Tokio bendradarbiavimo būdu gauti duomenys patvirtino, kad įtariami grupuotės nariai narkotines medžiagas – kanapes ir jų dalis įsigydavo Ispanijoje. Jas gabendavo į Lietuvą, į Panevėžį, kur laikydavo konspiraciniame bute. Buvo organizuotas jų platinimas Panevėžyje, t. y. narkotines medžiagas platindavo ir dideliais kiekiais, ir per gatvės prekeivius.

Analizuodami nusikaltimo darymo mechanizmą, pareigūnai nustatė, kad Ispanijos Karalystėje kaip įtariamųjų bendrininkas veikė dar vienas Panevėžio gyventojas. Jo pareiga buvo surasti ir padėti įgyti kanapių ir jų dalių. Be to, gauta duomenų, kad kaip įtariamųjų bendrininkas Ispanijos Karalystėje veikė ir ispanas.

Panevėžietis sulaikytas Ispanijoje ir pargabentas į Lietuvą. Nustatytas įtariamas narkotinių medžiagų kurjeris, kuris gabendavo lagaminus su narkotikais iš Ispanijos į Lietuvą, o už tai gaudavo piniginį atlygį.

Iš viso nustatyta 12 įtariamųjų.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 13 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.