Balandžio 29 d., apie 13 val., į Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono policijos komisariatą kreipėsi pilietė V. G. Moteris pranešė, kad dingo jos sutuoktinis K. G., gim. 1949 m. Sutuoktinio mobiliojo ryšio telefonas išjungtas, o sodyboje Kelmės r., Kadagynės kaime, nėra automobilio „Ford Transit“.

Pranešėja nurodė, jog šiltuoju metų laiku jos sutuoktinis iš Kelmėje esančių namų vykdavo ūkininkauti į minėtame kaime esantį vienkiemį.

Kelmės rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai nedelsiant išvyko apžiūrėti nurodytos sodybos. Atvykus pastebėta, kad kieme, kaip ir minėjo pareiškėja, nėra jos sutuoktiniui priklausančio automobilio.

Netoli gyvenamojo namo esančio tvenkinio prieigose, maždaug vieno metro atstumu nuo kranto, buvo pastebėtas plūduriuojantis lavonas. Nedelsiant buvo iškviesti medikai ir gelbėtojai, kurie ištraukė žmogaus kūną ir konstatavo mirtį.

Kriminalinės policijos pareigūnai, apžiūrinėdami kūną nustatė, kad kaklo srityje yra pjautinė žaizda. Pareigūnams tapo aišku, kad mirtis smurtinė – asmuo nužudytas ir įmestas į sodyboje esantį tvenkinį. Kraupią žinią nužudytojo žmonai pranešę ir paskelbę automobilio paiešką, kriminalinės policijos pareigūnai nedelsdami pradėjo nuoseklų, atkaklų darbą siekiant nustatyti įtariamąjį.

Įvykio vietoje dirbo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimo poskyrio specialistė Ernesta Balkaitytė. Atlikus pirminę įvykio vietos apžiūrą buvo priimtas sprendimas pakviesti į pagalbą Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinių tyrimų biuro pareigūnus. Specialistai, naudodami vienas naujausių technologijų, surinko daugybę įkalčių, kurie tolimesniame tyrime turėjo didelę reikšmę. 

Gavus pirminę informaciją iš įvykio vietoje dirbančių specialistų, Kelmės rajono policijos viršininkas Robertas Jagminas vadovauti tyrimui paskyrė Kriminalinės policijos skyriaus viršininką Ričardą Bracevičių bei vyresnįjį tyrėją Tomą Grigalaitį

Kelmės r. kriminalinės policijos pareigūnai, apžiūrėję sodybos teritoriją ir neaptikę nusikaltimo įrankių, nusprendė apieškoti sodybos prieigas. Tuo pačiu metu buvo aiškinamasi, su kuo bendravo nužudytasis, kas padėjo dirbti bei kas lankėsi jo sodyboje. Apklausiami gretimų vienkiemių gyventojai kriminalistams negalėjo nurodyti, kas pastaruoju metu lankėsi ar dirbo nužudytojo ūkyje. K. G. artimieji prisiminė, kad pastarasis ieškojo pagalbinio darbininko ir į savo namus Kelmės mieste, likus kelioms dienoms iki nužudymo, buvo užsukęs su jaunu, ganėtinai aukšto ūgio, tamsių plaukų jaunuoliu. Nužudytojo žmona su jaunuoliu nebendravo, pastarąjį matė iš toli ir negalėjo pasakyti kas jis toks. 

Gauta informacija tapo galvosūkiu kriminalinės policijos pareigūnams. Galimas įtariamasis – jaunas, aukšto ūgio, tamsių plaukų pilietis, tačiau koks jo vardas, pavardė ir iš kur jis, niekas negalėjo pasakyti. Pagal nužudytojo žmonos pateiktą informaciją, betarpiškai bendraujant su Šiaulių apskr. VPK KTB pareigūnais buvo sudarytas galimo įtariamojo fotorobotas

Pirmosios tyrimo paros tapo bemiegės tyrimui vadovaujančiam R. Bracevičiui, T. Grigalaičiui bei kitiems Kelmės rajono kriminalistams. Buvo sudarytas tyrimo planas, iškeltos įvairios nužudymo versijos, atlikta daugybė žvalgybinių, taktinių veiksmų, po kurių pradėta artėti įtariamojo asmenybės nustatymo link.

Praėjus parai, ankstų balandžio 30 d. rytą, kriminalinės policijos pareigūnai nusprendė išsiurbti tvenkinio vandenį. Kriminalinės policijos pareigūnams į pagalbą atskubėjo Kelmės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai-gelbėtojai. Pastarieji dviem priešgaisriniais automobiliais bei vandens pompomis pradėjo siurbti tvenkinio vandenį. Kriminalistų nuojauta neapgavo. Praėjus penkioms valandoms dugne buvo rastas nusikaltimo įrankis – peilis bei mobiliojo ryšio telefonas, kurį apžiūrėjus nustatyta, jog jis priklausė nužudytajam.

Po kruopštaus ir atkaklaus darbo buvo nustatytas galimas įtariamasis – Radviliškio rajono gyventojas R. L. Einant antrai tyrimo parai kriminalistams nepavyko nustatyti įtariamojo būvimo vietos. Buvo sukurtas įtariamojo buvimo vietos nustatymo ir sulaikymo planas. Tyrimui vadovaujantis kriminalinės policijos skyriaus viršininkas R. Bracevičius, vyresnysis tyrėjas T. Grigalaitis, bei kiti kriminalistai ankstų gegužės 1-osios rytą išvyko į Radviliškio rajone, netoli Šiaulių miesto, esantį kaimą. 

Pareigūnai, neatskleisdami kokiu tikslu atvyko, nustatė, kad įtariamasis yra sodyboje, kurioje gyvena kartu su broliu. Nedelsiant buvo priimtas sprendimas įsiveržti į sodybą ir sulaikyti įtariamąjį. Kriminalinės policijos pareigūnai, nežinodami asmeninių įtariamojo R. L. bruožų, ar jis atletiškas, greitas, agresyvus, ginkluotas, atliko taktinius veiksmus, kurių metu žudikas buvo sulaikytas. Gretimoje sodyboje buvo rastas ir nužudytajam priklausantis automobilis bei kiti jo daiktai.

Kelmės rajono apylinkės teismas leido suimti įtariamąjį trijų mėnesių laikotarpiui. Įtariamasis, priremtas tyrimo metu surinktais įrodymais, neneigė savo kaltės. Šiuo metu ikiteisminis tyrimas tęsiamas ir laukiama galutinių išvadų, kurias gavus, buvusio mokytojo nužudymo byla bus perduota į teismą.

Šis nusikaltimas turėjo didelį atgarsį ne tik Kelmės rajone bet ir visoje Lietuvoje. „Tai buvo žmogus iš didžiosios raidės, tokių dabar retai sutiksi. Sunkiai dirbo ūkyje, kurį paveldėjo iš tėvų. Keliolikos hektarų žemę jis pradėjo dirbti arkliu, tik vėliau įsigijo nedidelį traktorių. K.G. dirbo nuo aušros iki sutemų. Kiekvieną pavasarį susirasdavo padėjėjų ūkio darbams, suteikdavo jiems nakvynę, maistą. Už atliktus darbus visada atsiskaitydavo“, - taip nužudytąjį apibūdino jį pažinoję žmonės.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 13 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.