2014-ųjų sausio 29 d. Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelmės rajono policijos komisariate buvo gauta informacija apie tai, kad Kelmės r., Liolių sen., Mėkšlydžių kaime yra slepiami išardytų, galimai vogtų, automobilių kėbulai.

Siekiant užšifruoti informacijos šaltinį, patikrinimui buvo pasitelkti Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Kelmės agentūros darbuotojai, kurie turėjo neva ieškoti neįteisinto autolaužyno, kuriame ardomi automobiliai ir taip teršiama gamta (bėga tepalai ir t.t.).

Gauta informacija pasitvirtino, Šiaulių RAAD Kelmės rajono agentūros darbuotojai, nuvykę į Mėkšlydžių kaimą, už A. J. priklausančios sodybos ūkinio pastato rado įvairių išardytų transporto priemonių supjaustytų kėbulų dalių. Agentūros darbuotojai informavo, kad kėbuluose VIN numeriai yra pašalinti juos išpjaunant.

Į įvykio vietą išvyko Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Ričardas Bracevičius, vyresnysis tyrėjas Tomas Grigalaitis, KPS tyrėjas Mantas Dzimidas. Už A. J. priklausančio ūkinio pastato rastos supjaustytos automobilių kėbulų dalys (kėbulai supjaustyti į keturias dalis), nustatyta, kad transporto priemonių identifikaciniai VIN numeriai bei markiruotės yra pašalintos mechaniškai. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl transporto priemonės identifikavimo numerių suklastojimo, neteisėto sunaikinimo ar pakeitimo. Iš įvykio vietos buvo išvežtos įvairios kėbulų dalys, kurios priklausė 30 skirtingų transporto priemonių "Toyota", "Mercedes Benz", BMW, "Audi", VW, "Mazda", "Honda".

Sodybos savininkas A. J. buvo sulaikytas. Pareiškėjo, jog išardytos transporto priemonės jam nepriklauso, sodybos savininkas leido Kelmės ir Šiaulių gyventojams sandėliuoti transporto priemonių dalis savo namų valdos teritorijoje. Galimai jos priklausė E. Ž. ir K. J. (buvusiam policijos pareigūnui, teistam už neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis).

Tęsiant tyrimą buvo papildomai gauta informacija apie tai, kad vogtus automobilius galėjo ardyti Kelmės gyventojas V. L. sodyboje, esančioje Kelmės r., Liolių sen., Maironių kaime. Atlikus kratą šioje sodyboje buvo rasti supjaustyti "Toyota Corolla Verso" ir "Toyota Prius" kėbulai bei atskiros jų detalės. Nustatyta, kad šie automobiliai pavogti Mažeikių mieste. V. L. buvo sulaikytas, jam pareikšti įtarimai. Paaiškėjo, kad V. L. transporto priemones ardydavo kartu su Kelmės gyventojais M. E. ir D. E. Nedelsiant buvo atliktos kratos M. E. ir D. E. gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose, kurių metu rasta įvairių išardytų automobilių detalių. Buvo paskelbta M.E. ir D. E. paieška, nes jie po V. L. sulaikymo jau buvo pasislėpę.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo glaudžiai bendradarbiaujama su Šiaulių apskr. policijos pareigūnais, iš kurių gauta informacija, kad E. Ž. ir K. J. Šiaulių mieste ir Šiaulių rajone naudojasi garažais, kuriuose galimai laikomos vogtų mašinų dalys. Tikrinant gautą informaciją Šiaulių mieste ir Šiaulių rajone minėtų asmenų naudojamose garažuose buvo atliktos kratos, kurių metu buvo rasta ir paimta daugybė transporto priemonių atskirų detalių, priklausančių transporto priemonėms su sunaikintais identifikaciniais numeriais.

Dėl rastų išardytų automobilių kėbulų bei detalių buvo paskirtos užduotys Klaipėdos AVPK Kriminalistinių tyrimų biurui ir Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centrui siekiant nustatyti ir identifikuoti, kokioms transporto priemonėms priklauso kratų metu paimtos įvairios detalės. Klaipėdos AVPK Kriminalistinių tyrimų biuro ir Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimo centro pareigūnai iš pateiktų tyrimui įvairių transporto priemonių detalių identifikavo, jog transporto priemonių dalys priklauso "BMW X5" (2 automobiliai), "BMW 525D", "Audi A5" (du automobiliai), "BMW 520D", "Audi A4", "Mercedes Benz CLS 500", "Mercedes Benz ML 320 CDI 164", "Toyota RAV 4" (penki automobiliai), "Mercedes Benz", "BMW 745", "Toyota Prius" ir "Toyota Corolla Verso", kurios buvo pagrobtos Europos Sąjungos valstybėse, tarp jų ir Lietuvoje.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat nustatyta, kad 30 transporto priemonių kėbulų dalių yra su pašalintais VIN ar identifikaciniais numeriais. Šių automobilių dalys buvo slepiamos Šiaulių mieste esančiuose garažuose. Atskiruose garažuose buvo slepiamos atskirų markių automobilių detalės t.y. garaže būdavo daugiausia tik dviejų markių automobilių detalių. E. Ž. kartu su K. J. detalėmis prekiavo internetiniuose skelbimų portaluose "Autogidas" ir "Autoplius". Konspiracijos tikslais, skelbimus į šiuos internetinius puslapius talpindavo ne iš savo kompiuterių, nuolat keisdavo mobiliojo ryšio telefonus, SIM korteles, kiekvienas jų vienu metu turėdavęs iki penkių mobiliojo ryšio telefonų.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad E. Ž., K. J., M. E., D. E., V. L., V. S., L. S., M. L., veikdami organizuotoje grupėje, inscenizavo du eismo įvykius, kurių metu buvo tyčia sugadintos transporto priemonės ir iš draudimo bendrovių pasisavinta 17450,47 eurų draudimo išmokų (7279 eurai ikiteisminio tyrimo metu buvo grąžinti). Pirmu sukčiavimo atveju buvo inscenizuotas eismo įvykis, kurio metu į specialiai pagrindiniame kelyje pastatytą tuščią, nejudantį automobilį BMW trenkėsi šalutiniu keliu važiavęs automobilis BMW, kurį vairavo įtariamasis V. L., ant galvos užsidėjęs apsauginį šalmą. Tariamo eismo įvykio dalyviai užsipildė eismo įvykio deklaracijas bei iš draudimo bendrovės gavo bendrą 10171,1 eurų išmoką. Antruoju sukčiavimo atveju, įtariamojo V. L. vairuojamas automobilis BMW specialiai trenkėsi į pakelės medį, o policijai ir draudimo bendrovei pranešta, kad automobilį eismo įvykio metu vairavo kitas asmuo ir automobilis buvo apgadintas eismo įvykio metu. V. L. smūgio į medį metu vėl gelbėjo motociklininko šalmas.

Ikiteisminio tyrimo metu atlikta 11 kratų įtariamųjų gyvenamosiose, pagalbinėse ar naudojamose patalpose Kelmės ir Šiaulių miestuose bei rajonuose. Atliekant ikiteisminį tyrimą surasti abu pasislėpę nuo ikiteisminio tyrimo įtariamieji M. E. ir D. E., jiems pateikti įtarimai, paskirtos kardomosios priemonės.

Šių metų birželio 1 d. surašytas kaltinamasis aktas ir byla perduota teismui.

Nusikalstamų veikų organizatoriai labai gerai konspiravosi, kiekvieną savo veiksmą stengėsi užmaskuoti. E. Ž. ne kartą ankščiau turėjo reikalų su policija, o K. J. daug metų dirbęs policijoje.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 20 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.