Keistuoliai stebinti pradėjo jau pačioje 2013-ųjų pradžioje. Sausio 1-ąją Vilniaus pakraštyje ant stogo virtusio ir į krūmus nuskriejusio „Peugeot“ vairuotojas sugebėjo išsiropšti iš automobilio. Pats jis policijos nekvietė, tačiau rūpestingai išsiėmė automagnetolą, dar aplankė artimiausiame name gyvenusius žmones ir tik tuomet nuėjo: „Krūmuose apvirtusio „Peugeot“ vairuotojas spruko pasiėmęs magnetolą“.

Ne mažiau „žavingas“ ir vieno Vilniaus taksisto poelgis. Vyras pasijuto toks svarbus, kad jį už pažeidimą sustabdžiusių pareigūnų ėmė reikalauti atsiprašymo. Taksi vairuotojas pareiškė, kad abu pareigūnai turi prisistatyti pas savo vadovybę „ant kilimėlio“. Esą jam ne tik nereikia mokėti baudos už padarytą pažeidimą, bet pareigūnai jam turės atlyginti moralinę žalą: „Pažeidęs KET taksistas pareigūnams: abu rytoj pas generalinį komisarą eisite ir pas susisiekimo ministrą“.

Išradingi Lenkijos piliečiai savo maskuote pralinksmino Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnus. Matyt, jie tikėjosi, kad patikrinimą atliks dievobaimingi pasieniečiai, kurie nedrįs kratyti „Caritas“ organizacijos simbolika pažymėto automobilio: „Kontrabandines cigaretes lenkai vežė apsimetę kunigais“.

Metų pradžioje sostinės pareigūnams teko ypatinga užduotis – auklėti girtą moteriškę, kuri po sostinę vadeliojo arklį. Kol „vairuotoja“ blaivėsi, „transporto priemone“ teko pasirūpinti pareigūnams: „Kol girta vadeliotoja blaivėsi nakvynės namuose, policininkai rūpinosi jos arkliu“.

Vasarį Ignalinos rajone siautėjo itin taupus plėšikas, kurio poelgis nustebino net viso mačiusius pareigūnus: „Sprukdamas plėšikas pasiėmė ir maišą, kurį buvo užmovęs aukai ant galvos“.

Vilniaus centre „laistyti“ medžius sumanę vyrukai taip pat ne itin pasižymėjo dideliu protu tai darydami viešai – jų nuodėmes įamžino sostinę stebinčios vaizdo kameros. Beje, panašių personažų, kuriuos įamžino kameros, buvo ne vienas ir ne du: „Vilniaus centre policijos kameros užfiksavo, kaip įkaušę vyrai „laisto“ kampus ir medelius“. „It nendrė vėjyje linguojantis pramogų centro lankytojas laistė gatvę“. „Vidury dienos Vilniuje gatve žingsniavo nuogas vyras ir laužė kelio ženklus“.„Vos ant kojų besilaikantis vyriškis įsiamžino daužydamas bažnyčios ir mokyklos langus“.

2013 metais pasižymėjo ne tik vyrukai, bet ir merginos. Net neaišku kuri didesnė pretendentė į kvailiausio nusikaltėlio titulą, ta kuri sumanė nusikaltimą, ar ta, kuri sutiko eiti kartu:„Apsvaigusi nuo narkotikų vilnietė įkalbėjo draugę eiti vogti sūrio“.

„Originaliu“ sprendimu pasižymėjo ir dar vienas taksi vairuotojas. Nuo policijos sprukęs vienas automobilyje buvęs vyras sumanė „puikią“ versiją apie mistinį vairuotoją: „Girtas taksistas nuo policijos bėgo iki Seimo, o ten persirito ant galinės sėdynės ir pareiškė nevairavęs“.

Kaune įkaušęs vyrukas užsimanė būti itin „saugus“. Tiesa, saugiai dingti iš apsaugininkų akiračio jam nepavyko: „Įkaušęs vyrukas Kaune prisivogė prezervatyvų“.

Bene „atviriausias“ žmogelis šiais metais pasitaikė Klaipėdos rajono pareigūnams. Vyras nuoširdžiai stengėsi apsaugoti automobilio akumuliatorių nuo policijos pareigūnų ir juo nešinas pasileido laukais. Tiesa, geri norai ne visuomet įgyvendinami: „Pareigūnus pamatęs virtusio „VW Golf“ keleivis griebė akumuliatorių ir pareiškė, kad jo tikrai niekas negaus“.

Kad narkotikai žudo, vargu ar kas ginčytųsi, tai įrodyta moksliškai. Tačiau kanapių plantacijos „vadovas“ nusprendė, kad narkotikai gali žudyti iškarto, nė neparagavus jų: Namuose kanapių plantaciją įsirengęs vilnietis policininkams pareiškė: „Alach akbar, tik užeikite ir žūsite jūs visi!“.

Sunkų nusikaltimą sumanęs vyruką iš Kauno rajono, vargu ar galima būtų praleisti šiame sąraše. Apsimetęs savo paties pagrobėju jis iš savo motinos reikalavo 2300 litų išpirkos: „Pats save „pagrobė“, pats pareikalavo išpirkos, pats atsidūrė areštinėje“.

Girtumas vargu ar gali būti draugas, ypač, kai jis ima tempti už liežuvio ne ten, kur reikia. Motinos mašiną sudaužęs jaunuolis ėmė girtis: „kad jūs žinotumėte, kieno tai mašina“. Jo mama tikrai sužinojo... : „Mamos „Opel“ sudaužęs girtas vairuotojas: kad jūs žinotumėte, kieno čia mašina“.

Neblaivioje galvoje gimsta ir dar puikesnės idėjos – auklėti ir mokyti dirbti pareigūnus, tuo pat prašant atlaidumo, nes esą pats jis buvęs baisiai pareigingas VSD tarnautojas: „Vilniuje po avarijos girtutėlis vairuotojas pareiškė, kad jis - VSD pareigūnas Antanas ir pats gaudė girtuoklius“.

Trys neblaivūs panevėžiečiai ieškodami nuotykių, aukomis pasirinko policijos pareigūnus ir atsidūrė areštinėje: „Neblaivūs panevėžiečiai naktį gatvėje tykojo praeivių ir užpuolė namo einančius policininkus“.

Birželį moteriškė įsivėlė į konfliktą su pareigūnais, nes geriau išmanė kur ir kada galima eiti per kelią. Na ir kaip gi nepasidalyti patirtimi. Tik pareigūnai nesupratingi pasitaikė...: „Degant draudžiamam šviesoforui per gatvę ėjusi moteris pareigūnams su keiksmais išaiškino taisykles“.

Nusikaltimą pareigūnais padeda išaiškinti ir jo vykdytojų išsiblaškymas. Ir Vilniuje, ir Kaune, pora asmenų taip skubėjo sprukti, kad sugebėjo palikti nusikaltimo vietoje asmens dokumentus:
Kanapių prikimštą automobilį metęs bėglys pareigūnams paliko ir vairuotojo pažymėjimą“. „Sprukdamas iš lombardo plėšikas pametė rankinę su dokumentais ir savo nuotraukomis“.

Kaune su neuniformuotu pareigūnu susigrūmęs pagarsėjęs vagis taip įsijautė į grumtynes, kad net pamiršo savo įtariamą nusikaltimų bendrininkę degalinėje: „Kaune vagis automobiliu vilko pareigūną, o įvykio vietoje „pamiršo“ savo draugę“.

Melagingi pranešimai bendruoju pagalbos telefonu – toli gražu ne naujiena. Visgi sostinės stoties rajone dirbanti prostitutė tikrai pasistengė sukurti pasaką, kad tik nubaustų nedosnų klientą: „Vilniuje prostitutė, susiginčijusi su klientu dėl užmokesčio, iškvietė policiją“.

Vaiko įžūlumas pareigūnams kėlė ir juoką, ir pasipiktinimą, kad toks jaunas žmogus nestokoja įžūlumo. Jis ne tik važinėjosi tėvo „Mercedes“, nors dar keletą metų gali tik svajoti apie vairavimą, bet ir nusprendė, kad pareigūnai tikrai sukalbami. „Prie tėvo „Mercedes-Benz“ vairo įkliuvęs trylikametis nepasimetė - ėmė tartis su pareigūnais“.

Pakruojo pareigūnai sulaukė drąsios merginos, kuri sumanė klastotėmis prekiauti...policijos komisariate: Prekeivės drąsa buvo įvertinta: „Suklastotos kosmetikos prekeivė susirado prekyvietę - policijos komisariatą“.

Išskirtiniu numeriu „BLACK7“ papuošęs automobilį kaunietis elgėsi irgi išskirtinai – pareigūnams jis buvo klusnus avinėlis, tačiau vos pamatęs žurnalistus, romų elgesį demonstravęs jaunuolis tuoj pat pasikeitė. Medikai jam taip pat nepatiko: „„Mercedes“ su numeriu „BLACK7“ vairuotojas maldavo policininkų pasigailėjimo ir grasino užmušti žurnalistus“.

Dar vienas keistuolis sukėlęs didelis policijos pajėgas, pats negalėjo logiškai paaiškinti kodėl spruko ir jį pareigūnams teko gainiotis nuo Kauno iki Kamėlavos. Vyras ėmė svaičioti apie „Formulės-1“ trasą: „Bėglio gaudynės Kaune: šūviais stabdyta mašina taranavo policijos automobilį“.

Precedento neturintis kriminalinio pasaulio išpuolis buvo įvykdytas prieš Elektrėnų policiją: prie komisariato paleistas paršiukas su įžeidžiančiu užrašu ant šono. Įvykis kalba pats už save. Tik vat kuo nusidėjo gyvūnas?: „Nedidelio protelio nusikaltėlis pareigūną įžeidinėjo pasitelkęs paršą“.

Jau minėjome, kad girtoje galvoje kyla ne pačios geriausios mintys, paprastai – vairuoti. Visgi ne visi pasidaro pikti, kai pamato uniformuotus vyrus: „Kaune į policijos automobilį atsitrenkęs šiaulietis sužavėtas laikinąja sostine: žiauriai gražus miestas“.

Vairuotojams, kurie pritingi nusivalyti žiemą langus, ar palaukti, kol nuo jų vėjelis nupūs drėgmė, tikrai verta susimastyti, ar jie nori atsidurti kuriozinių situacijų sąraše: „Vairuotojas nenusivalė aprasojusio lango: nulaužtas ženklas, sudaužytas šviesoforas, automobilis - į autobusą“. „Prieš pat vidurnaktį Vilniaus centre dvi merginos Neryje paskandino „Ford Focus““.