15-koje valstybių savo veiklą vykdanti organizacija „Terre des Hommes“ perspėja apie kol kas gana paslaptingą, tačiau sparčiai plintančią naują vaikų išnaudojimo formą, kurios aukomis vien Filipinuose tapo keli tūkstančiai mažamečių: vaikų sekso paslaugos internetu, pasitelkus internetinę kamerą.

Per mažiau nei pustrečio mėnesio „Terre des Hommes“ tyrėjai įvardijo daugiau nei tūkstantį suaugusiųjų, kurie buvo pasirengę mokėti pinigus besivystančiose šalyje gyvenantiems vaikams, kad jie priešais internetines kameras atliktų seksualinius veiksmus. Pasitelkę pramanytą 10 metų mergaitę iš Filipinų, slapyvardžiu Sweetie, pareigūnai susekė šia veikla besiverčiančius asmenis net iš 65 šalių.

Vaizdo medžiaga jau perduota policijos pareigūnams.

Norėdami parodyti, kokią veiklą vykdo nusikaltėliai, ir pademonstruoti, kaip paprasta juos demaskuoti, vaikų teisių gynėjai iš Danijos pabandė įsijausti į realybėje neegzistuojančios dešimtmetės mergaitės iš Filipinų kailį. Pasitelkę novatoriškas technologijas, jie sukūrė Sweetie – skaitmeninį kūrinį, kurį valdė patys „Terre des Hommes“ darbuotojai.

Tyrimo dalyviai su potencialiais užsakovais virtualiai bendravo iš Amsterdamo. Per labai trumpą laiką 10 metų mergaitė sudomino daugiau nei 20 tūkst. iškrypėlių iš viso pasaulio – visi jie norėjo pamatyti mergaitės seksualinius žaidimus. Kol potencialūs užsakovai virtualiai bendravo su neegzistuojančiu vaiku, tyrėjai, pasitelkę socialinę žiniasklaidą, nustatė jų tapatybes.

„Terre des Hommes Netherlands“ pateikia surinktus įrodymus ir ragina valdžią kuo skubiau imtis aktyvių veiksmų, parengta ir peticija, kurią nuo lapkričio 4-osios dienos gali pasirašyti visi, kurie neabejingi vaikų gerovei.

Stebėjimas internete

Nepaisant to, jog vaikų sekso turizmas internetu visame pasaulyje draudžiamas tiek valstybiniais įstatymais, tiek tarptautinėmis teisės normomis, už tokį nusikaltimą deramos bausmės kol kas susilaukė vos 6 nusikaltėliai. „Tai nėra galiojančių įstatymų problema“, - teigia „Terre des Hommes Netherlands“ kampanijų vadovas Hansas Guytas. 

„Jungtinės Tautos parengė įstatymus, kuriais remiantis vaikų išnaudojimas draudžiamas praktiškai visame pasaulyje. Didžiausia problema yra ta, jog policijos pareigūnai nesiima veiksmų tol, kol į juos nesikreipia pačios aukos. O juk vaikai apie tokius nusikaltimus dažniausiai tyli. Tie vaikai verčiami suaugusiųjų taip elgtis arba nemato kitos išeities dėl kankinančio skurdo. Kartais mažamečiams tenka liudyti prieš savo šeimos narius – juk vaikui tai nepakeliamai sunku“, - tvirtina H. Guytas.

„Norime, kad valstybės imtųsi įgyventi aktyvią tyrimų politiką, suteksiančią įstatymus ginančioms agentūroms įgaliojimus aktyviai stebėti veiklą internete, kur kiekvieną dieną išnaudojami vaikai. Dabar nusikaltėliai jaučiasi ramūs, jog įstatymai jiems negalioja. Taip, internetas laisva erdvė, tačiau ir jai galioja įstatymai“, - sako H. Guytas.

Vienu metu internete vaikus išnaudoja apie 750 tūkst. žmonių

Papildomi „Terre des Hommes“ tyrimai atskleidė, jog virtualioji vaikų seksualinio išnaudojimo forma aukoms tokia pat žalinga kaip ir fizinis išnaudojimas. Mažamečiai kenčia nuo nepasitikėjimo savimi, suserga depresija. Be to, jiems pasireiškia ir potrauminio streso sindromo simptomai. Vaikai dažnai jaučia gėdą ir kaltę dėl veiksmų, kuriuos verčiami daryti. Atsipalaidavimui ir užsimiršimui renkasi alkoholį ir narkotikus – tačiau problemos niekur nedingsta.

Be to, spėjama, jog artimiausiu metu tokiu būdu seksualiai išnaudojamų vaikų skaičius tik augs. Pigi prieiga prie interneto besivystančiose šalyse nusikaltėliams tik pasitarnauja. Kaip teigia Jungtinės Tautos ir FTB, vienu metu prie interneto gali būti prisijungę per 750 tūkst. tokių iškrypėlių.

Kartu su Avaaz.org „Terre des Hommes“ parengė peticiją internete, kurios pagrindinis tikslas – paraginti valstybes imtis aktyvios tyrimų politikos ir apsaugoti vaikus nuo seksualinio išnaudojimo internete. Peticiją galima pasirašyti nuo lapkričio 4 dienos.
Visas nusikaltėlių demaskavimo procesas detaliai paaiškintas trumpame dokumentiniame filme, kurį galima pažiūrėti svetainėje youtube.com/sweetie.

„Terre des Hommes Netherlands“ kovoja prieš vaikų išnaudojimą, stengiasi apsaugoti aukomis jau tapusius mažamečius ir užtikrina, kad jie toliau augtų saugioje ir sveikoje aplinkoje. Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su partneriais iš 17 šalių Pietryčių Azijoje, Pietų Azijoje, Rytų Afrikoje ir Pietų Amerikoje. Organizacijos būstinė veikia Hagoje.

„Terre des Hommes Netherlands“ priklauso „Terre des Hommes International Federation“ (TDHIF), kuri koordinuoja organizacijų narių veiklą.