Vilniaus apskr. vyriausiasis policijos komisariatas informuoja, kad kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai baigė didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl labai sunkaus nusikaltimo - nužudymo visuomenei pavojingu būdu – dėl sukelto gaisro, kuriuo metu žuvo 6 žmonės.

Šis ikiteisminis tyrimas Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje buvo pradėtas po to, kai 2007 m. kovo 11 d., apie 5.20 val., Žirmūnų g. 93, daugiabučiame name, kilo didelis gaisras, kurio metu žuvo 6 žmonės, o 22 buvo sužeisti. Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal požymius nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (LR BK) 132 str. 2 d. (dėl neatsargaus gyvybės atėmimo), tačiau vėliau tyrimas buvo perkvalifikuotas ir tęsiamas pagal LR BK 129 str. 2 d. 7 p. – dėl nužudymo visuomenei pavojingu būdu.

Pirminėje tyrimo stadijoje buvo sudaryta ikiteisminio tyrimo grupė, į kurią įtraukti policijos ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai. Iki 2014 m. pareigūnams, atlikusiems ikiteisminį tyrimą, nepavyko nustatyti asmenų, galėjusių padaryti šį platų atgarsį visuomenėje sukėlusį nusikaltimą, nors Žirmūnų g. 93 name dar ne vieną kartą kilo gaisrai. 2014 metų gruodžio mėn. pradžioje, po „eilinio“ gaisro pavyko nustatyti galimą įtariamąjį.

Paaiškėjo, jog tai - to paties namo gyventojas Artūras Dailidė, kuris iki Didžiojo gaisro (taip namo gyventojai įvardina gaisrą nusinešusį 6 asmenų gyvybes), buvo atsikraustęs prieš metus.

Sulaikius A. Dailidę ir pareiškus įtarimą dėl nusikalstamos veikos, numatytos LR BK 187 str. 2 d. (dėl svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu) ir atlikus eilę ikiteisminio tyrimo veiksmų, paaiškėjo, kad 2007 m. kovo 11 d. jis galbūt tyčia Žirmūnų g. 93 name sukėlė gaisrą, kurio metu žuvo 6 žmonės ir 22 gyventojai traumuoti (beveik visi apsinuodiję dūmais, iš jų 9 vaikai iki 18 metų amžiaus. A. D. buvo pateikti įtarimai dėl kelių asmenų nužudymo kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, pagal LR BK 129 str. 2 d. 2 p., 5 p., 6 p., 7 p. Įtariamajam teismas paskyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą, kurią įtariamasis ne kartą skundė aukštesniam teismui.

Įvertinęs bylos duomenis, teismas sprendė, kad nėra pagrindo įtariamąjį išleisti į laisvę.

Šis gaisras parodė opias daugiabučių gyvenamųjų namų problemas. Tyrę gaisro priežastis pareigūnai atliko gyvenamojo namo priešgaisrinį techninį patikrinimą, kurio metu buvo nustatyta, kad atsarginiai evakuaciniai išėjimai nėra pasiekiami: atitverti papildomomis durimis, užgriozti nenaudojamais daiktais; padarytos sandėliavimo patalpos, atsarginiai išėjimai užrakinti ir pan. Gyventojų evakuacija buvo įmanoma tik per vieną uždūmintą laiptinę, kurioje neužteko vietos skubantiems išeiti žmonėms.

Ikiteisminio tyrimo pareigūnai atliko didžiulį darbą. Liudytojais buvo apklausta beveik pusketvirto šimto asmenų - dauguma jų buvę bei esami Žirmūnų g. 93 namo gyventojai. 64 asmenys dėl patirtos fizinės ir moralinės žalos pripažinti nukentėjusiais, žmonės buvo informuojami dėl civilinių ieškinių pateikimo patirtai materialinei žalai atlyginti. Ikiteisminio tyrimo medžiaga, kurią sudaro 16 bylos tomų, perduota Vilniaus apygardos teismui.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir koordinavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.