Ketvirtadienį dienraštis "Respublika" rašo, kad pagrobėjai šiuos pinigus bandė paimti iš Valdo Kiesaus sąskaitos "Merrill Lynch" banke

Praėjusį šeštadienį bankas gavo pranešimą iš V. Kiesaus, kuriame prašoma iš jo sąskaitos nuimti 300 tūkst. JAV dolerių ir perduoti asmeniui, kuris ateis jų paimti.

Tačiau ši finansinė operacija nebuvo iki galo atlikta.

Pagal taisykles, kai elektroniniu būdu norima nuimti tokią didelę pinigų sumą, bankas iškart gali pervesti tik tam tikrą minimumą. Dėl likusios sumos jis privalo užklausti sąskaitos savininko pakartotinai.

"Merrill Lynch" bankas taip ir padarė, tačiau patvirtinimo iš V. Kiesaus nesulaukė, todėl pinigų pervedimo operacija buvo sustabdyta.

Pasak dienraščio, šiuo metu per Interpolą ir Lietuvos banko vadovybę vyksta derybos su Anglijos banku, norint gauti išsamią informaciją.

Lietuvos teisėsaugininkai taip pat norėtų, kad anglai užblokuotų V. Kiesaus sąskaitą šiame banke, tačiau tai padaryti bus labai sunku, nes tarp Anglijos ir Lietuvos nėra pasirašyta atitinkamų teisinių susitarimų.

"Lietuvos rytas" praneša, jog Anglijoje G. Kiesus turėjo atidaręs ne vieną ofšorinę bendrovę, kurių sąskaitose buvo milijoninės sumos. Neatmetama galimybė, kad G. Kiesaus sūnus iš šios šalies parvežė didelę pinigų sumą ar čekį.

Svarstoma, jog V. Kiesus į Vilnių galėjo pargabenti ir svarbių su tėvo veikla susijusių dokumentų, kurie būtini pagrobimo organizatoriams. Pasak "Lietuvos ryto", tai galėjo būti verslo konkurentai. Kaip skelbta, jau yra nustatyta, jog netrukus po G. Kiesaus dingimo iš jo sąskaitų bankuose paimta apie 100 tūkst. litų. Pinigai, pasinaudojus G. Kiesaus kreditinėmis kortelėmis, paimti iš banko automatų Rygoje.

"Respublika" rašo, kad nusikaltėliai pasinaudojo tais bankomatais, kurių nestebi vaizdo kameros. Tai rodo, kad nusikaltėliai yra labai glaudžiai susiję su Latvija ir puikiai žinojo, iš kurių bankomatų imti pinigus.

Pareigūnai šiuo metu tiria kelias versijas. Pirmoji - šie pinigai - tai nusikaltimo organizatorių atlygis tiesioginiams pagobėjams už atliktą darbą. Kita versija - nusikaltėliai yra iš Latvijos ir Vilniaus bankomatų subtilybės jiems nebuvo žinomos.

G. Kiesus, jo sūnus ir vairuotojas dingo praėjusį ketvirtadienį, pakeliui iš Vilniaus oro uosto į namus Mažeikiuose.

Pirmadienį Vilniuje policija rado prabangų G. Kiesaus "Mercedes" visureigį, tačiau jame neaptikta jokių smurto pėdsakų.

45-rių metų G. Kiesus laikomas vienu turtingiausių žmonių Mažeikiuose ir visoje Lietuvoje. Penkerius metus vadovavęs naftos perdirbino gamyklai "Mažeikių nafta", G. Kiesus iš generalinio vadovo posto pasitraukė pernai rugpjūtį ir įkūrė savo bendroves, užsiimančias labai plataus spektro komercine veikla.

"Mažeikių naftą" dabar valdo JAV bendrovė "Williams International".