Teismas nusprendė perkvalifikuoti trijų vyrų veiksmus iš lytinės aistros tenkinimo su nepilnamete jai neprieštaraujant į seksualinį prievartavimą ir pasikėsinimą išžaginti, o V. Veličkos atveju – dar ir į išžaginimą.

Vaidas Velička turės atlikti 10 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, Donatas Astrauskas kalės 7 metus ir 6 mėnesius, Gytas Rauduvė – 7 metus. D. Astrausko atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažinta tai, kad jis prisipažino ir gailėjosi.

Pirmosios instancijos teismo išteisintas Romas Redikas penktadienį buvo pripažintas kaltu dėl mažametės seksualinio prievartavimo. Jam paskirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Atsižvelgiant į įvairias nusikaltimų padarymo ir kitas aplinkybes bei nuteistųjų asmenybes, jiems skirtos mažesnės negu vidutinės trukmės arba jai artimos laisvės atėmimo bausmės.

Anksčiau D. Astrauskui ir G. Rauduvei buvo skirtas laisvės apribojimas atitinkamai 2 ir 1 metams 4 mėnesiams, o V. Veličkai – laisvės atėmimas 1 metams ir 9 mėnesiams.

Priteistus civilinius ieškinius neturtinei žalai atlyginti Teismas padidino: iš Donato Astrausko – nuo 2 896,20 Eur iki 5 800 Eur; iš Gyto Rauduvės – nuo 1 448,10 Eur iki 2 900 Eur; iš Vaido Veličkos – nuo 7 240,50 Eur iki 10 140 Eur. Neturtinė žala nukentėjusiajai priteista ir iš kaltu pripažinto R. Rediko – jis turės sumokėti 2320 Eur.

Tokį sprendimą apeliacinės instancijos teismas priėmė nustatęs, kad D. Astrauskas, G. Rauduvė, V. Velička ir R. Redikas tikrai tenkino lytinę aistrą su nukentėjusiąja, pasinaudoję jos bejėgiška būkle dėl mažametystės, D. Astrauskas ir G. Rauduvė kėsinosi ją išžaginti, o V. Velička su mažamete mergaite realiai santykiavo, t.y. ją išžagino.

Nors nuteistieji prieš mergaitę nenaudojo prievartos, nėra pagrindo teigti, kad tokio amžiaus vaikas suvokė su ja atliekamų veiksmų reikšmę. Tai, kad nukentėjusioji įdėjo skelbimą į internetą, pasiūlė susitikimo vietą, dar nereiškia, jog ji tokiu būdu inicijavo ir lytinės aistros tenkinimo bei lytinio santykiavimo veiksmus.

Kolegija konstatavo, kad D. Astrauskas, G. Rauduvė, R. Redikas ir V. Velička, būdami suaugę, suvokė, jog atlieka seksualinius veiksmus, fiziškai kontaktuoja su mažamete (mergaitei buvo 10-12 metų) ir norėjo patenkinti savo seksualinius poreikius.

Byla dėl mergaitės žaginimo ir seksualinio prievartavimo pradėta jos motinos prašymu. Vyrai teigė manę, kad mergaitė yra pilnametė, nes buvo aktyvi, dėjo skelbimą internete, siūlydavo susitikti ir pan.

Apeliaciniame skunde prokurorė prašė nuteisti R. Rediką ir perkvalifikuoti likusių trijų vyrų veikas į seksualinį prievartavimą ir pasikėsinimą išžaginti arba išžaginimą (V. Veličkos epizodas).

Nukentėjusiosios motina prašė skirti vyrams griežtesnes bausmes ir visiškai patenkinti dukros naudai civilinius ieškinius. V. Veličkos gynėjas prašė švelninti jam paskirtas bausmes.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis per tris mėnesius dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.