Tai paaiškėjo po to, kai saugos tarnybos Ekskomisarų biuro darbuotojai Maskvoje surado mūsų šalyje pavogtus "Lietuvos draudimo" bei "Draudos" bendrovėse apdraustus automobilius.

Draudimo bendrovių vadovams įtarimą sukėlė aplinkybė, kad keturi automobiliai Maskvoje buvo užregistruoti gerokai anksčiau negu buvo pavogti Lietuvoje. Brangiausias pavogtas automobilis - vienai Vilniaus bendrovei priklausantis "Mercedes-Benz 320".

Oficialiai ši mašina buvo pavogta 1998 metų lapkričio 5 dieną prie sostinės "Litexpo" rūmų. Tačiau Maskvoje automobilis užregistruotas dar anksčiau - 1998 metų spalio 31 dieną.

Dar keistesnė atrodo "Draudos" draudimo bendrovėje apdrausto automobilio "Mercedes-Benz 280" vagystė.

Šis prabangus automobilis buvo pavogtas Vilniuje praėjusių metų lapkričio 22 dieną. Tačiau dar 1999 metų gegužės mėnesį mašiną legaliai įsigijo Maskvos gyventojas Jevgenijus Čilkinas.

Visų pavogtų automobilių kėbulo, variklio bei kiti identifikavimo numeriai nebuvo perkalti ar kitaip pakeisti.

Manoma, kad automobilių savininkai iš anksto galėjo savo mašinas perduoti vagims.

Tik po to, kai automobiliai būdavo užregistruoti Maskvoje, buvo pranešama Lietuvos policijai apie vagystes.

Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, draudimo bendrovės tikisi atgauti už pavogtas mašinas buvusiems savininkams sumokėtus pinigus.

Už šiuos automobilius Lietuvos draudimo bendrovės jau sumokėjo apie 200 tūkstančių litų.

Ekskomisarų biuras Maskvoje ir Maskvos srityje surado iš viso dvidešimt Lietuvoje pavogtų automobilių, kurie buvo apdrausti "Lietuvos draudimo" ir "Draudos" bendrovėse.

Tačiau kitų automobilių arba išmokų už juos draudimo bendrovės greičiausiai neatgaus - Rusijoje galioja įstatymai, skelbiantys, kad praėjus metams, kai žmogus nusiperka vogtą mašiną, ji tampa legali.