Apie tai pirmadienio bus papasakota atkuriamosios dokumentikos cikle „Mafijos kronikos su Dailiumi Dargiu“, praneša TV3 atstovai.

JAV doleriai, Vokietijos markės, čekiai, atstoję užsienio valiutą, – tai domino „Vilniaus brigados“ krikštatėvį Georgijų Dekanidzę, kai jis kontroliavo įvairius piniginius manevrus sostinėje. Situacijos iš akių nepaleido ir kagėbistai. 1985-aisiais KGB buvo galinga jėga, su kuria reikėjo skaitytis. Savo agentų SSRS saugumo komitetas turėjo visur, verbavo ir jaunus menininkus, ir nusikaltėlius.

„Vilniaus brigados“ gretose buvo užverbuotų asmenų, per juos KGB gaudavo informacijos, ką patys brigadiniai darys. Banditams buvo taikoma pyrago ir botago taktika – užsimerkiama į nusikalstamus veiksmus mainais už vertingą informaciją. KGB varžydavo paprastų kriminalistų veiksmus: jų sugautus nusikaltėlius kagėbistai netrukus paleisdavo.

„Iš mūsų tas bylas atimdavo, – atvirai pasakys operatyvininkas veteranas Juozas Rimkevičius. – 1987 metais mes – dori, sąžiningi pareigūnai – negalėjome kirsti sienos, o banditus į užsienį išleisdavo laisvai.“

Kad KGB būtų lengviau dirbti, į Lietuvą atvykstantys užsieniečiai būdavo apgyvendinami specialiame viešbutyje. Vilniuje tai buvo „brigadinių“ pamėgtoji „Lietuva“, prigrūsta sekimo įrangos. „Kartą nukrito lubos ir pakibo ant laidų. Tai buvo totalinis sekimas“, – kuriozinę situaciją primins J. Rimkevičius.

Neįtikėtinų istorijų, susijusių su KGB ir nusikaltėliais, „Mafijos kronikose“ šįvakar papasakos buvęs vidaus reikalų ministras Marijonas Misiukonis. Kartą buvo pavogta kagėbistų aparatūra. Jie, pradėję ieškoti savo pajėgomis ir patyrę fiasko, kreipėsi į kolegas ministerijoje. „Su Sadecku nuvažiavome į Kauną, paprašėme, kad valdyba iškviestų Henriką Daktarą“, – tikrus dalykus išklos ministras.

Kriminalinio pasaulio autoritetas, paprašytas išsiaiškinti vagystę, užgaišo vos porą dienų. „Paskui sako: tas yra ten ir ten, o tas ir tas nuskandintas Nemune. Vagys išsigando pamatę, kad čia rimti dalykai“, – pasakos šypsodamasis buvęs ministras.

„Mafijos kronikose“ bus papasakota ir tai, kaip Kaune patys „daktarai“, padedami buvusių kagėbistų, įsirengė pasiklausymo centrą. Be to, liudininkai primins, kaip šie siautėjo Palangos restoranuose, kaip priekabiavo prie merginų ir praeivių. Apie specialias pareigūnų komandiruotes į pajūrį ir kitus teisėsaugos susidūrimus su didžiausiomis gaujomis – jau šįvakar 20.00 val. per žiūrimiausią televiziją TV3.