Šių laikų nusikaltėlių pasaulyje, ko gero, nėra kito tokio pelningo verslo kaip narkotikai. Lietuvos pareigūnų teigimu, beveik visos egzistuojančios kriminalinės gaujos verčiasi narkotikų prekyba. Aguonų nuovirai, kokius Lietuvoje narkomanai žinojo prieš kelis dešimtmečius, ir narkotikų pardavėjas studentas, Kaune platinęs kvaišalus iš mirtį nešančių "žigulių", tapo istorija, vos Lietuva iškovojo nepriklausomybę. Atsivėrus sienoms į Vakarus, greta visų pažangių dalykų, mūsiškiai pasiėmė ir „naujuosius“ narkotikus.

Kadangi prieš 20 metų dar nebuvo interneto, kvaišalų gaminimo paslaptys buvo perduodamos iš lūpų į lūpas. Dabar narkotikų verslo atstovai nebesibodi afišuoti savo veiklos viešoje erdvėje.
TV3 televizijos dokumentinio ciklo „Mafijos kronikos“ finalinėje dalyje pasakojama neįtikėtinų istorijų apie tai, kaip vadinamieji kokaino kontrabandos „mulai“ visiškai atvirai verbuojami oficialiose lietuviškose skelbimų svetainėse.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Edvardas Šileris, vienas pirmųjų lietuvių, besistažavusių JAV federalinių tyrimų biure, papasakos, kad kartą į policiją kreipėsi žmogus, radęs skelbimą apie siūlomą trumpalaikį darbą Peru. „Kai jis paklausė, koks tai darbas, gavo aiškų atsakymą, kad reikės nuvažiuoti ir kai ką praryti“, − atskleis pareigūnas.

Olandijoje, Belgijoje narkotikai gaminami didžiuliuose angaruose, kone pramoniniu būdu. Lietuvoje gamyklos veikia pogrindyje, jose dirbama išskirtinio atsargumo sąlygomis. „Jeigu kas nors užsakė 10 kilogramų, tai tiek ir pagamins, nes bet koks likutis kelia grėsmę“, − šį vakarą TV3 eteryje pasakos kriminalistai.

Vieną pogrindinę kvaišalų gamyklą, veikusią atokiame vienkiemyje, namo rūsyje įrengtoje slaptavietėje, jie sekė 3 metus. „Į ten kvaišalų gamintojai vykdavo kasdien vis kitu maršrutu, eidavo skirtingais keliais, sukdavo ratus, stodavo, užeidavo į laiptinę, palaukdavo, vėl išeidavo“, − pasakos sekliai. – Gamindavo taip pat atsargiai: kol trise dirbdavo, vienas lauke budėdavo.“

Galiausiai sulaikymo operacijai pasirengę pareigūnai dar turėjo sugalvoti, kaip narkotikų gamintojus užklupti nusikaltimo vietoje netikėtai, kad nebūtų sunaikinti įkalčiai. Tai pavyko laimingo atsitiktinumo dėka − narkotikų meistrus išdavė... koldūnai. Vienas jų panoro karšto valgio ir išvažiavo į parduotuvę. Jo mašiną pareigūnai perėmė ir ja įvažiavo į kiemą...

Kaip pavyko atlikti šią operaciją, į kokias šalis per Lietuvą keliauja narkotikai, kiek skiriasi kvaišalų kainos mūsų šalyje ir Norvegijoje ir kokie vyrai dažniausiai verbuojami kokaino „mulais“? Apie visa tai – finalinėje „Mafijos kronikų su Dailiumi Dargiu“ laidoje šį pirmadienį 20 val.