Tokias aplinkybes ikiteisminio tyrimo metu nustatė Vilniaus apygardos prokuratūra.

Kaltinimai dėl šio itin sunkaus nusikaltimo pateikti iki šiol neteistam, tačiau dėl triukšmo administracine tvarka baustam vilniečiui – nužudytos kaimymui Edvinui Viničenkai (Edvin Viničenko).

1995 m. gimęs vyras jam pateiktų kaltinimų nepripažįsta, tačiau teismo medicinos ekspertai ant senolės kelnaičių rado jo biologinių pėdsakų.

Išžaginimu ir nužudymu kaltinamas E. Viničenka buvo sulaikytas tik praėjus mėnesiui po baisaus nusikaltimo. Iki šiol jis yra suimtas ir laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

1925 m. gimusi moteris buvo nužudyta savo namuose Vilniuje, Karoliniškių mikrorajone, V. Maciulevičiaus g. praėjusių metų rugsėjo 5 d. naktį, apie 1 val., jos kūnas aptiktas tik po dviejų parų.

Ekspertai nustatė, kad senolei buvo sumušta galva, tačiau jos mirties priežastis – uždusimas.

Iš karto po šio nusikaltimo daugiabučio V. Maciulevičiaus g. gyventojai neabejojo, kad senutę galėjo nužudyti kas nors iš tame pačiame name gyvenančių žmonių. Atsirado ir liudytojų, kurie tą naktį girdėjo triukšmą ir moters šauksmą, tačiau pagalbos neiškvietė, nes esą pamanė, jog triukšmauja čia gyvenantys jauni vyrai.

„Tai – labai baisus nusikaltimas, neslėpsiu, jis tikrai mane asmeniškai sukrėtė“, – prisipažino baudžiamojoje byloje, kurioje E. Viničenkai pateikti kaltinimai, valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius.

E. Viničenkos bylą trečiadienį atvertė Vilniaus apygardos teismas – baisaus nusikaltimo aplinkybes aiškinsis trijų teisėjų kolegija. Tačiau pirmasis teismo posėdis neįvyko – dėl ligos jame negalėjo dalyvauti kaltinamojo advokatė. E. Viničenka atsisakė valstybės gynėjo ir pasisamdė vienos garsios sostinės advokatų kontoros advokatę.

Į teismo salę ginkluotų konvojaus pareigūnų atvestas E. Viničenka elgėsi ramiai ir nerodė jokių emocijų. Prisistatydamas teisėjams jis tepasakė, kad gimęs ir augęs Vilniuje, anksčiau neteistas, tačiau baustas administracine tvarka, kaip pats sakė, „už triukšmavimą“. O paklaustas, ar galima bylą nagrinėti nedalyvaujant advokatei, tyčiniu nužudymu siekiant paslėpti kitą nusikaltimą – išžaginimą – kaltinamas E. Viničenka tesakė: „Nelabai norėtųsi“.

Ikiteisminio tyrimo metu jis pareiškė, kad nusikaltimo, kuriuo kaltinamas, nepadarė, tačiau neneigė, jog pažinojo toje pačioje laiptinėje gyvenusią senolę.

Nužudytoji gyveno viena. „Ji neturėjo vaikų“, – tepasakė į teismą atvykusi nužudytosios dukterėčia. Apie baisų nusikaltimą ji nenorėjo kalbėti – tai per daug moterį sukrėtė.

Jeigu teisme bus įrodyta E. Viničenkos kaltė, jam grės laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba įkalinimas iki gyvos galvos.