Jau kurį laiką santykius su juo nutraukusią lietuvę persekiojęs turkas įtariamas nušovęs ir L. Valančiūtės kolegą. Vokietijos lietuvių bendruomenė skundžiasi nesulaukianti Lietuvos ambasados pagalbos ir prašo Vokietijoje gyvenančių lietuvių padėti grąžinti merginos palaikus artimiesiems į gimtinę.

Kaip praneša Vokietijos lietuvių bendruomenė, L. Valančiūte Vokietijoje gyveno 12 metų. Studijavo ekonomiką ir pastaruoju metu dirbo Kelno Rinkos tyrimų institute, pasak vokiečių žiniasklaidos, jauna moteris vienoje sporto konsultacinėje įmonėje neseniai pradėjo atlikti praktiką.

Pasak Vokietijos žiniasklaidos, pirminiais duomenimis, šeimą turintis vyras kelis metus palaikė artimus ryšius su L. Valančiūte. Kai mergina jį paliko, vyras nenorėjo su tuo susitaikyti ir ėmė ją persekioti. Mergina jau anksčiau kreipėsi į policiją, nes buvęs mylimasis buvo ją sumušęs. M. Tilki buvo uždrausta prisiartinti prie merginos, jam grėsė piniginė bauda.

Įbauginta moteris taip pat paprašė kolegos pagalbos, kad jis ją palydėtų namo. Ši paslauga 34-erių čiliečiui Andreasui O. kainavo gyvybę.

L. Valančiūtės ir Andreaso O. žudikas patykojo išeinant iš darbo. Pirmadienį, apie 19 val., jiedu spėjo paėjėti vos pora šimtų metrų, kai jiems kelią pastojo M. Tilki. Vyras, prieš paleisdamas mažiausiai keturis šūvius, dar kažką pasakė. L. Valančiūtė mirė vietoje, jos kolega – ligoninėje.

Žudikas paspruko išnuomotu automobiliu. Policija paskelbė M. Tilki paiešką, išplatinta jo nuotrauka, skelbiama, kad vyras yra 174 cm ūgio, smulkaus kūno sudėjimo, gali būti ginkluotas.

Vokietijos lietuviu bendruomenės Kelno-Bonos apylinkės pirmininkė Ieva Kleinauskas tautiečiams išplatintame laiške rašo, kad į ją kreipėsi žuvusios merginos artimieji. „Labiausiai mane pritrenkė faktas, kad mūsų Lietuvos ambasada Berlyne atsisakė suteikti bet kokią pagalbą. Kyla klausimas, kam ji tada iš vis reikalinga, jei negali pagelbėti savo šalies žmogui tokiu atveju. <...> Žuvusiąją merginą jos gimines nori palaidoti Lietuvoje - jos gimtame krašte“, - rašo I. Kleinauskas ir prašo aukoti į bendruomenės Kelno-Bono apylinkės sąskaitą.

Litauische Volksgemeinschaft
Ortsgruppe Köln-Bonn
Deutsche Bank
Konto: 5308325
BLZ: 37070024
Pervedant pinigus reikia įrašyti paskirtį (Verwendungszweck) - aukojama Laurai Valančiūtei.