Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį iš esmės pradėjo nagrinėti bylą, kurioje dėl pelnymosi net iš 53 merginų prostitucijos kaltinimų sulaukė 30 metų Donatas Dirvanauskas, jo 26 metų sugyventinė Kristina Šuvalskytė bei metus Kinijoje kinų kalbą studijavusi 29 metų Agnė Vanagienė.

Dalis liudytojų šioje byloje – gerai žinomos iš pramoginių leidinių ar laidų. Į užsienį teikti seksualines paslaugas vyko ir tituluotos manekenės, ir gražuolės iš „Olialia“ katalogų, viena liudytojų – striptizo šokėja, nusifilmavusi ne viename pornografiniame filme.

Šioje byloje prokurorai nukentėjusiomis pripažino dešimt merginų, tačiau ne visos yra pasiekiamos teismui – penkios merginos nurodė, jog gyvena Anglijoje, Italijoje, Australijoje ir Šri Lankoje. Kadangi jos neatvyksta į teismą, teisėja Irma Randakevičienė nusprendė, kad pagarsins nukentėjusiųjų parodymus – jos buvo apklaustos pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

Merginų ieškojo pažinčių portaluose

Valstybinį kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Danutė Kisinienė teisme pagarsino, kad užsiimti prostitucija merginos buvo verbuojamos net 3 metus – nuo 2007-ųjų lapkričio iki 2010-ųjų rugsėjo.

Bylos duomenimis, kaltinamieji merginų ieškojo internete esančiose pažinčių bei pokalbių svetainėse – jaunoms lietuvaitėms buvo siūlomas gerai apmokamas darbas užsienyje. Žinoma, ne kambariams tvarkyti – merginos žinojo, kad už pinigus turės tenkinti gašlių užsieniečių seksualines užgaidas.

Pasak prokurorės, nelegaliam verslui trijulė buvo gerai pasiruošusi – merginoms organizavo brangiai apmokamas erotines fotosesijas. Lietuvaičių merginų nuotraukos buvo talpinamos dviejuose tarptautiniuose erotinio pobūdžio tinklalapiuose.

Seksualines paslaugas merginos teikė Graikijoje, Italijoje ir Prancūzijoje – sąvadautojai merginoms nupirkdavo lėktuvo bilietus bei parūpindavo nakvynę brangiuose viešbučiuose.

Nustatyta, kad kaltinamieji taip pat priiminėjo klientų telefoninius skambučius – su jais susitardavo dėl merginų teikiamų paslaugų kainų. Jos neišsiskyrė iš kitų tokia pačia veikla užsiimančių agentūrų – už seksą tekdavo mokėti po 150-250 eurų.

Uždirbo milijoną litų

Apie atvykstančius klientus merginoms kaltinamieji pranešdavo SMS žinutėmis. Jos taip pat privalėdavo pranešti, kada „patenkintas vyras“ išvykdavo iš viešbučio kambario.

Pasak prokurorės, pusę uždirbtos sumos merginos turėjo atiduoti kaltinamiesiems. Pinigus jos sąvadautojams pervesdavo per trečiuosius asmenis arba atiduodavo grįžusios į Lietuvą.

Pareigūnai įtaria, kad pelnymuisi iš prostitucijos kaltinami D. Dirvanauskas ir K. Šuvalskytė galėjo uždirbti ne mažiau kaip milijoną litų. Tuo metu A. Vanagienei kas mėnesį buvo mokamas 3 tūkst. Lt atlyginimas.

D. Dirvanauskas teisme pareiškė, kad kaltinimus pripažįsta iš dalies, tuo metu K. Šuvalskytė ir A. Vanagienė kategoriškai neigė. Tiesa, savo poziciją jie panoro išsakyti tik tuomet, kai išklausys visų nukentėjusiųjų ir liudytojų pasakojimus.

Į teismą prokurorė yra pasiūliusi iškviesti visas dešimt nukentėjusiųjų bei devyniolika liudytojų.

Merginas viliojo pažadais: dirbdama prostitute Vilniuje nusipirkau butą

Į ketvirtadienį surengtą posėdį iš Kauno atvykusi Ugnė G. neslėpė, kad po pažinties su sąvadautojais išgyveno ne tik nemalonius prisiminimus, bet ir ilgą laiką bijojo, jog dėl istorijos, į kurią pakliuvo, gali pablogėti jos reputacija.

Nukentėjusioji pasakojo, kad yra užsiregistravusi pažinčių portale – kartą jai viena mergina, prisistačiusi vardu Gabija, pasiūlė užsidirbti daug pinigų „lengvu būdu“.

„Iš pradžių sakė, kad galėsiu užsiimti konsumacija, o jeigu norėsiu – ir prostitucija, tačiau tai priklausys tik nuo mano noro, – teisme kalbėjo Ugnė G. – Su drauge nuvažiavome į Vilnių pasikalbėti. Gabija sakė, kad yra labai gera „Boso“ draugė, anksčiau pora metų pati dirbo prostitute ir iš šio verslo Vilniuje nusipirko butą. Ji tvirtino, kad iš „Boso“ už kiekvieną surastą merginą gauna savo dalį, tą žadėjo ir mums, jeigu ateityje seksis ir galėsime surasti merginų. Ji tikino, kad mergaitės per dvi savaites į namus parsiveža po 10 tūkst. eurų. Sutikau ir aš su drauge išvykti... Tada mus nuvežė pas visažistę, padažė, o po to – pas fotografą. Čia padarė erotinę fotosesiją – fotografavausi tik su triusikais, be liemenėlės. Sutarėme, kad maždaug po savaitės galėsime išvykti“.

Jauna mergina pasakojo, kad su Gabija dar kartą susitiko prieš pat kelionę – ji perdavė nupirktus bilietus į Nicą (Prancūzija) bei pradžiai davė kažkiek eurų.

Vos įžengusios į viešbutį sulaukė kliento

„Nuskridome į Nicą, nuvažiavome į iš anksto užsakytą viešbutį ir jau po pusvalandžio mums pradėjo siųsti klientus, – prisiminė ji. – Kai pirmąjį pamatėme, iš jo elgesio supratome, kad atvažiavome dirbti ne konsumatorėmis, o prostitutėmis“.

Nukentėjusioji tikino, kad nei ji, nei jos draugė nė vienam vyrui nesuteikė seksualinių paslaugų – tiesiog gražiai su vyrais pasikalbėjo, verkdamos paaiškino situaciją ir šie išvykdavo. „Tačiau klientų užsakymai nesiliovė“, – sakė ji.

Pasak Ugnės G., apie gautus užsakymus joms SMS žinutėmis pranešdavo klientų skambučius priiminėjusi operatorė.

„Mes jai rašėme, kad nedirbsime prostitutėmis, tegul nuperka mums bilietus ir mes grįšime namo, tačiau gavome neigiamą atsakymą – vis siuntė ir siuntė mums klientus, todėl ėmėme žinutes ignoruoti“, – kalbėjo ji.

Kerštaudamas „Bosas“ paviešino nuotraukas iš erotinės fotosesijos

Kaunietė neslėpė, kad net maldavo operatorės leisti grįžti į namus, tačiau ši buvo kategoriška – esą reikia atidirbti pinigus, kuriuos į jas yra investavęs „Bosas“.

Po kelių dienų, per kurias merginos savo sąvadautojams neuždirbo nė cento, merginos buvo išsiųstos į Prancūzijos pietvakariuose esantį Bordo miestą.

„Bijojome vienos pasilikti savo kambariuose, todėl operatorei parašėme, kad mes norime užsiimti grupiniu seksu – galvojome, neatsiras klientų“, – prisipažino ji. Tačiau, jos klydo – klientų atsirado.

„Tada mes nustojome atsakinėti į SMS žinutes, draugė susisiekė su savo bičiuliu, kuris pervedė pinigų bilietams į Lietuvą“, – sakė ji.

Ugnė G. tikino, kad grįžusi į namus per „Skype“ su ja susisiekė mįslingasis „Bosas“, kurio ji iki šiol taip ir nėra mačiusi.

„Man parašė, kad arba grąžinu pinigus, arba paviešins mano per fotosesiją darytas nuotraukas – ir jas netrukus paviešino, nors būčiau surinkusi tuos pinigus, kad tik jos niekur nebūtų patalpintos, – Ugnė G. sakė, kad „Bosas“ paskelbė ne tik jos nuotraukas, bet ir vardą bei pavardę. – Labai dėl to išgyvenau, bijojau, kad kas nors jas pamatys“.

Sutiko leisti laiką su turtingais pensininkais

Kaunietė tikino, kad su Gabija buvo sutarusi, jog dirbs konsumatore.

„Tai toks darbas, kai suaugę ar pensinio amžiaus vyrai nori su jauna mergina praleisti laiką, nueiti į restoraną ir panašiai, o ar jau toliau su jais eitume į artimesnius santykius, tai būtų mūsų asmeninis reikalas“, – nukentėjusioji neslėpė, kad darbą žadėjusi Gabija yra labai panaši į kaltinamųjų suole sėdinčią K. Šuvalskytę.

Tuo metu šiuo metu Jungtinėje Karalystėje gyvenanti jos draugė Indrė L. ikiteisminio tyrimo teisėjui taip pat nurodė, kad grįžus į Lietuvą „Bosas“ reikalavo, jog jos vyktų dirbti į Angliją ir taip atidirbtų pinigus.

„Jie paviešino ir mano nuotraukas, ir asmens duomenis, tai pamatė tėtis ir draugas, jiems turėjau aiškintis dėl šios istorijos“, – teigė nukentėjusioji.

Kelionė į Atėnus pakeitė gyvenimą

Kita nukentėjusioji Monika A. teisme pasakojo labai panašią istoriją, tačiau ją per pažinčių portalą susirado ne Gabija, o vaikinas, prisistatęs Edvino vardu. „Tai – jis“, – rodydama į kaltinamąjį D. Dirvanauską teisme sakė jauna mergina.

„Jis mane įkalbinėjo, kad galiu užsidirbti lengvų pinigų, pasakojo, kaip viskas turi būti, o paskui pasiūlė atvažiuoti į Vilnių ir nusifotografuoti, – sakė Monika A. – Kai sutikau ir jau nusifotografavau, po savaitės turėjau išskristi į Atėnus (Graikija), tačiau dar prieš kelionę persigalvojau. Edvinas visais būdais mane įkalbinėjo, bet nesutikau, todėl atvažiavo į mano gyvenamąją vietą ir nuvežė į Vilnių. Čia pernakvojau oro uosto viešbutyje, o kitą rytą išskridau“.

Mergina teigė, kad į Atėnus skrido dar dvi lietuvaitės, tačiau Graikijos sostinėje jų keliai išsiskyrė – merginos išvyko į kitus viešbučius.

„Prabuvau viešbutyje parą, tačiau nesulaukiau nei vieno kliento, todėl nusprendžiau išvažiuoti“, – Monika A. sakė, jog dar lėktuve susipažino su užsieniečiu, kuriam ji labai patiko ir kvietė susitikti.

„Tada jam paskambinau ir susitikusi maloniai praleidau laiką, kitaip tariant, pasidariau sau atostogas“, – kalbėjo ji.

Nukentėjusioji tikino, kad šių atostogų metu sulaukė keletą SMS žinučių – į viešbutį norėjo ateiti klientai. „Tačiau aš nebendravau“, – sakė ji.

Grįžusi į Lietuvą Monika A. taip pat teigė patyrusi spaudimą – Edvinas jai parašė, kad tuo viskas dar nesibaigė ir jie vis tiek kada nors susitiks.

„Jį ištryniau iš „Skype“, o telefono kortele išmečiau, – patikino nukentėjusioji. – Aš jo bijojau, nes likau skolinga apie 300 eurų - tiek jis man tiek davė pradžiai pinigų, kai skridau į Atėnus“.

Paklausta, kodėl jaučiasi nukentėjusiąja, Monika A. nevyniojo žodžių į vatą: „Man buvo daromas spaudimas, tuo metu nenorėjau niekur vykti, bijojau, vos ne per prievartą viskas buvo daroma.
Jauna, kvaila buvau, norėjau pakeliauti, užsidirbti, jis gi man darbą siūlė – iš bendravimo su klientais, tai čia tas pats – prostitucija“.

„Bosas“ pernelyg savimi pasitikėjo

Kita nukentėjusioji Diana Š., šiuo metu gyvenanti Jungtinėje Karalystėje, ikiteisminio tyrimo teisėjui pasakojo, kad dirbdama Kauno „Akropolyje“ esančioje parduotuvėje uždirbdavo vos 1 100 Lt, todėl jai labai trūko pinigų.

„Mano draugė Sonata L. elektroniniu laišku gavo pasiūlymą dėl darbo užsienyje, iš pradžių vyko susirašinėjimas, o paskui nuvykome susitikti su Kristina, po pokalbio sutarėme kartu išvažiuoti – mums sakė, kad yra labai daug norinčių vykti į Graikiją, Italijoje“, – pasakojo Diana Š.

Merginos teigimu, buvo žadamas darbas bare, o pusę uždirbtos sumos reikės atiduoti darbą suradusiems žmonėms, o jeigu suma viršys 2 tūkst. eurų, reikės pervesti į sąskaitą.

Kaunietė tikino, kad po kelių dienų su drauge Vilniuje dalyvavo fotosesijoje – pas fotografą merginas nuvežė vaikinas, pasivadinęs Tomo vardu. Jis merginas palydėjo ir iki oro uosto.

„Kai jo paklausiau, kas bus jeigu nieko neuždirbsime, Tomas iš manęs tik nusijuokė – esą taip nebūna“, – prisiminė buvusi pardavėja.

Graikijos policija atėmė visus uždirbtus pinigus

Jauna mergina tikino, kad prieš išskrendant į Graikiją Tomas joms davė po 250 eurų rankpinigių.

„Kai atskridome į Atėnus, gavome žinutę, kad atvyks klientas valandai, tada supratome, koks tai bus darbas, – sakė Diana Š. – Pas mano draugę buvo atėję gal trys klientai, o manimi niekas nesusidomėjo, todėl operatorės paklausiau, ar galiu grįžti į Lietuvą. Pasakė, kad turiu likti ten. Po kelių dienų nuskridome į Salonikus, čia vieną dieną atėjo policija ir mus sulaikė, atėmė visus Sonatos L. uždirbtus pinigus – paskutinėmis dienomis ji aptarnaudavo nuo trijų iki septynių klientų“.

Nukentėjusioji teigė, kad pasiskolino pinigų ir su drauge nusipirko bilietus iki Berlyno (Vokietija), o paskui mikroautobusu grįžo namo.

„Kai grįžome, Tomas mums sakė, kad pabėgome, likome jam skolingos, todėl turėsime atidirbti, – kalbėjo Diana Š. – Aiškinau, kad mus sulaikė policija, tačiau jis netikėjo – esą taip nebūna. Tada jis liepė važiuoti į Vokietiją, sutikau, nors žinojau, kad niekur nevyksiu – jau buvau suplanavusi išvyką į Londoną“.

Sąvadautojui atidavė 5 tūkst. eurų

Dar kita nukentėjusioji Sabina B. tikino, kad su D. Dirvanausku „bendradarbiauja“ jau seniai – yra dirbusi prostitute Prancūzijoje ir Italijoje. Kadangi vyras ja pasitikėjo, mergina paimdavo iš užsienyje merginų per greitųjų perlaidų sistemas pervestus pinigus.

Mergina tikino, kad dirbdama Italijoje D. Dirvanauskui yra „uždirbusi“ ne mažiau kaip 5 tūkst. eurų.

Informuojame, kad Vilniaus apygardos teismas 2014 m. spalio 6 d. nuosprendžiu konstatavo, kad K. Šuvalskytė nepadarė jai inkriminuotų veikų – moteris buvo išteisinta.

Išteisinamajame nuosprendyje teismas nurodė, kad išteisintoji su dviem merginomis kalbėjosi apie fotosesiją ir kitokio pobūdžio – konsumacijos darbą užsienyje, tačiau šis pokalbis nepatvirtina, kad ji padėjo D. Dirvanauskui organizuoti merginų prostituciją ir jai vadovauti. Pasak teismo, K. Šuvalskytė apie lytinius santykius dviem merginomis kalbėjo tik tiek, jog joms nusakytų darbo intymumo pobūdį, ir nurodė, kad dėl lytinių santykių su klientais spręs jos pačios.

Šiuo nuosprendžiu buvo pakeista ir bausmė D. Dirvanauskui – jam skirta 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams.