Tačiau nužudytosios tėvai, negalėję net palaidoti viso savo dukters kūno, nesulaukė teisingumo – bausmė už itin žiaurų nužudymą – 20 metų nelaisvės pataisos namuose. Merginos turės atlyginti daugiau nei pusė milijono litų žalos. Tėvai greičiausiai skųs nuosprendį.

20-metė Viktorija Vaitiekaitytė atėjusi išgirsti nuosprendžio slėpė veidą plaukais. Viktorija Lietuvninkaitė savo artėjančio 21-ojo gimtadienio lapkritį lauks už grotų. Jų akyse pirmą kartą pasirodžiusios ašaros nužudytosios tėvų neįtikino. Kai bendramokslėms už itin žiaurų 17-metės gimnazistės Nedos nužudymą skirta bausmė – 20 metų, tėvai liko be žado.

Nužudytosios tėvai Dalia ir Vytautas sako: „Iš teismų praktikos žiūrint, kai pas mus ta žmogaus gyvybė nevertinama, tai 20 metų nėra mažai. Jeigu išsėdės 20 metų nuo pradžios iki galo – tai labai daug, bet pagal mūsų praktiką – tai pusę laiko atsėdės, o po pusės išeis.“

Tėvus ir artimuosius labiausiai sukrėtė tai, kad kaltinamosios net nesigaili dėl to, ką padarė. Bendramokslės per visą procesą klaidino pareigūnus, keitė parodymus, taip ir nepasakė, kur paslėpė kūno dalis, kad tėvai galėtų palaidoti visus vienturtės dukros palaikus.

Neatvykęs į nuosprendžio paskelbimą prokuroras kaltinamosioms neskyrė bausmės iki gyvos galvos. Motyvavo tuo, kad griežčiausia bausmė neatitinka įstatymų reikalavimų, anksčiau dar teisinosi atsižvelgęs į merginų amžių, besilaikantis humaniškumo principų.

Prokurorė Sigutė Borščienė mano, kad šitą nuosprendį tikrai skųs visi proceso dalyviai – ir nukentėjusieji ir nuteistosios: „Ko gero, tas nuosprendis bus peržiūrėtas apeliaciniame teisme.“

Nukentėjusios šeimos advokatai buvo pasiūlę kaltinti gimnazistes ne tik dėl žiauraus nužudymo, bet ir dėl nužudymo iš chuliganiškų paskatų ir dėl lavono išniekinimo, teismas konstatavo, kad nužudytosios kūnas buvo išniekintas, bet ne iš chuliganiškų paskatų.

Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas tvirtina, kad teisėjų kolegija konstatavo, kad nusikaltimas padarytas itin žiauriai, priimdami tokį sprendimą vadovautasi vienu iš labai svarbių argumentų, kad amputuojant galvą auka galėjo būti dar gyva“.

Nužudytosios močiutės Bronislavos manymu, nėra tokios bausmės, kuri galėtų atpirkti kaltę. Anot močiutės sesers Janinos, merginos nužudė ne tik klasiokę, bet ir jos tėvus padarė invalidais.

Atskleisti tikslaus nusikaltimo motyvo pareigūnams nepavyko. Teigiama, kad kaltinamųjų veiksmus galėjo lemti asmeninės paskatos – smalsumas, pyktis, kerštas.

Nužudytosios draugė Gintarė stebisi tokiu nuosprendžiu: “20 metų? Gerai, jos dvejus metus sėdėjo, liko 18, išeis 40-ties galės kurti šeimas, turėti vaikų, viską turėti, o Nedos mums niekas nebeprikels.“

Teisėjas skelbdamas nuosprendį net neskaitė itin šiurpių bylos detalių, kaip kaltinamosios mušė, smaugė ir žudė auką, vėliau niekino nužudytosios kūną. Šiaulių apygardos teismas skyręs po 20 metų nelaisvės už itin žiaurų nužudymą ir kūno išniekinimą priteisė nužudytosios gimnazistės tėvams pusę milijono litų, kuriuos merginos turės atlyginti kaip neturtinę žalą. Turtinės žalos priteista 26 781, 78 litų.