Anksčiau keturis kartus teistam 34 metų Andrejui Zavadskui dėl padarytų septynių bei net 14 kartų teistam 38 Mariui Kriščiūnui – dėl penkių padarytų nusikalstamų veikų teismas skyrė po 3 metus laisvės atėmimo.

Tuo tarpu anksčiau neteistam 18 metų Vadimui Bondarevui už padarytas dvi nusikalstamas veikas teks kalėti vienerius metus. Būtent tokias bausmes kaltinamiesiems siūlė skirti valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Lilija Balaišienė.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Audrius Cininas iš nuteistųjų taip pat priteisė nukentėjusiųjų pareikštus civilinius ieškinius – daugiau kaip 40 tūkst. Lt.

Įspūdingas sumas iš nukentėjusiųjų paėmę sukčių bendrai yra pirmieji, stoję prieš teismą – grupuotės vadeivų baudžiamoji byla dar tiriama.

Kaltinamieji teisme visiškai pripažino savo kaltę ir tikino, jog ateityje žada atlyginti nukentėjusiesiems padarytą žalą, o dėl padarytų nusikaltimų esą nuoširdžiai gailisi.

Už paslaugas „kojos“ gaudavo po 20 proc. nuo išviliotos sumos

Organizuotos grupuotės veiklą pareigūnams pavyko demaskuoti praėjusių metų rugsėjį – baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti ne tik nusikaltimų vykdytojai (nusikaltėlių žargonu vadinamosios „kojos“), bet ir organizatoriai.

Už tai, kad laisvėje esančios „kojos“ paimtų pinigus iš aukos, jiems buvo mokama po 20 proc. nuo bendros išviliotos sumos. Visa likusi suma atitekdavo pataisos namuose kalintiems sukčiams – laisvėje esantys bendrai pinigus pervesdavo į jų sąskaitas įkalinimo įstaigoje.

Dažniausiai pas aukas savo bendrą M. Kriščiūną brolio automobiliu vežęs A. Zavadskas teisme neneigė nė vieno jam inkriminuoto nusikaltimo, tik jų smulkiai negalėjo atpasakoti.

A. Zavadskas pasakojo, kad „darbą“ jam pasiūlė pataisos namuose bausmę atliekantis draugas.

„Lageryje esantis draugas man pasakydavo, kur turiu privažiuoti ir paimti žmogų, – kalbėjo kaltinamasis. – Iš pradžių buvau kaip nelegalus taksi, man už kartą mokėdavo po 80-100 Lt, o paskui, kai sužinojau, į kokį reikalą įsivėliau, pareikalavau 20 proc. nuo bendros sumos”.

Kadangi paimti pinigų iš telefoninių sukčių aukų A. Zavadskas važiuodavo kartu su bendru, įkalinimo įstaigoje „dirbantiems“ sukčiams atitekdavo tik 60 proc. nuo paimtų pinigų.

Net keturiolika kartų teistas sukčius: pinigų reikėjo vaistams

Tiesa, kaip sakė kaltinamasis, kartą jo „darbdaviai“ pinigų negavo – iš vienos Kėdainiuose gyvenančios senolės su bendru paėmęs 1,6 tūkst. Lt nusprendė pinigus pasidalinti. „Taip reikėjo – pasakiau, kad pinigų nėra, nes mus tikrino policija ir buvo iškilę problemų“, – prisipažino A. Zavadskas.

Iš aukų gautus aukso dirbinius A. Zavadskas sakė parduodavęs Stoties rajone, o sidabrą ir mažiau vertingus papuošalus išmesdavo į šiukšlių konteinerį. „Niekas nenorėdavo jų pirkti“, – tikino vyras.

Tuo tarpu iš kalėjimų neišeinantis jo bendras M. Kriščiūnas neslėpė, kad važiuodamas iš aukų paimti pinigų prisistatydavo nukentėjusiųjų giminaičiu.

„Kai išėjau į laisvę iš Alytaus pataisos namų, man kažkas paskambino ir pasiūlė nuvažiuoti – paskui atsirado antras, trečias kartas, – sakė kaltinamasis. – Žinojo, kad man laisvėje reikia pinigų, nes sergu tuberkulioze“.

Pinigus iš senyvo amžiaus žmonių neneigė ėmęs ir V. Bondarevas, nusikaltimus padaręs būdamas dar septyniolikos. Tiesa, jam yra iškelta dar viena byla, kurioje figūruoja ne vienas epizodas dėl pinigų išviliojimo iš pensininkų.

Santaupas atidavusi pensininkė: kai apsiverkiau, sukčius mane dar guodė

Telefoninių sukčių vykdytojai nuo praėjusių metų birželio iki rugsėjo iš penkių nukentėjusiųjų išviliojo 25 tūkst. Lt. Dar du nukentėjusieji atidavė įvairių papuošalų ir daiktų už 15 tūkst. Lt.

Vilniaus rajone gyvenanti 73 metų Ona M. teisme pasakojo, kad praėjus vos devynioms dienoms po vyro laidotuvių į laidinį telefoną sulaukė skambučio.

„Skambinęs vyras prisistatė policininku, sakė, kad bėgdamas laiptais mano anūkas partrenkė moterį, jai smarkiai sutrenktos smegenys, – sunkiai rinkdama žodžius kalbėjo senolė. – Anūkas ką tik buvo baigęs mokyklą... Skambinęs vyras sakė, kad vaikui gresia griežta bausmė, tačiau reikia 8 tūkst. litų, gal tada pavyks reikalą sutvarkyti. Tada aš pradėjau verkti, o jis ėmė mane guosti, raminti – sakė, močiute, neverkite, kažką sugalvosime, tik gaukite pinigus“.

Pensininkė sakė, kad telefonu nepažįstamajam prisipažino galinti sumokėti pinigus, todėl policijos pareigūnu prisistatęs vyras jai liepė paimti popieriaus lapą ir diktavo tekstą, kuriuo sumokėdama pinigus ji susitaiko su nukentėjusiąja moterimi.

„Dabar suprantu, kad jam reikėjo kuo ilgiau mane užimti – jis sakė, tik nedėkite ragelio, visą laiką su manimi kalbėjosi, o tuo metu kiti nusikaltėliai jau važiavo pas mane į namus, – teisme kalbėjo pensininkė. – Man sakė, kad nukentėjusioji yra Jankauskienė, netrukus atvažiuos jos sūnus Vidas Jankauskas, jis tvarkys visus reikalus, nes nukentėjusioji yra prie mirties... Paskui man pasakė, kad sūnus jau atvažiavo, aš jį įsileidau į namus, jis pasirašė ant lapo, kad pinigus gavo, ir išvažiavo. Tada ir baigiau pokalbį su apsimetusiu policininku. Kai Vidas Jankauskas išėjo, susigriebiau, kad esu apgauta“.

Ona M. teigė, kad atidavė visus namuose turėtus pinigus. „Aš likau su keliomis smulkiomis kupiūromis, tą mėnesį net už butą susimokėti neturėjau, reikėjo skolintis“, - sakė ji.

10 tūkst. Lt atidavęs pensininkas: kas dabar mane su žmona palaidos?

Dar daugiau – 10 tūkst. Lt neteko 83 metų vilnietis Ivanas L. „Kas dabar mane su žmona palaidos, kai iš mūsų visus pinigus paėmė?“ – vos ašaras teisme tramdė pensininkas.

Vyras prisiminė, kad vieną praėjusių metų rugpjūčio sekmadienį, grįžęs po mišių į namus, sulaukė telefono skambučio.

„Kai pakėliau ragelį, išgirdau balsą: „Dieduk, turiu nemalonumų, automobiliu užvažiavau ant moters“, – pasakojo Ivanas L. – Klausiau, ką reikia daryti, o mano anūku apsimetęs vyras pasakė, jog reikia moteriai sumokėti pinigų. Tada ragelį paėmė kitas vyras, prisistatęs komisaru. Jis sakė, kad reikia 7-8 tūkst. eurų, bet aš pasakiau, nė vieno euro neturiu. Jis sakė nubėgs pas tą moterį pakalbėti. Ir vėl iš karto paskambino, sakė, jai reikia 10 tūkst. Lt klausė, ar turėsiu tiek“.

Pensininkas teigė pats norėjęs važiuoti į avarijos vietą, tačiau tariamasis komisaras jam pareiškė, kad tai užtruks daug laiko, o norint išvengti nemalonumų reikia viską sutvarkyti kuo skubiau.

„Jis man sakė, kad suras pažįstamą, kuris privažiuos ir paims pinigus, – teigė Ivanas L. – Netrukus pas mane į namus atėjo vyras, gražiai apsirengęs, dar ant kaklo didelį kryžių užsikabinęs, tikrai nieko įtartino nepastebėjau ir atidaviau pinigus, o kai jis išvažiavo paskambinau anūkui...“.

Mamą gelbėjęs 10-metis atidavė pusę krepšio papuošalų

Telefoniniai sukčiai taikėsi ne tik į pensininkus, bet ir vaikus. Vilnietės Jelenos O. dešimtmetis sūnus nusikaltėliams prie policijos nuovados atidavė visus savo motinos papuošalus. „Vaikas gelbėjo mamą, nors ir puikiai žinojo apie siautėjančius sukčius, kartą iš mūsų kaimynų vaiko nusikaltėliai yra išvilioję net 50 tūkst. Lt“, – sakė moteris.

Jelena O. teisme prisiminė, kad praėjusių metų rugpjūčio 24-osios popietę sulaukė sūnaus skambučio.

„Jis manęs klausė, kur esu, o kai atsakiau, kad darbe, ėmė klausinėti, kada grįšiu namo, – pasakojo moteris. – Supratau, kad kažkas atsitiko – vaikas buvo labai susijaudinęs, pradėjo verkti, klykti... Jis nieko negalėjo paaiškinti, tik kartojo, kad viską išnešiau, atidaviau vyrui... Maždaug pusę valandos vaiką bandžiau nuraminti, bet nepavyko – iš karto išvažiavau į namus“.

Moteris sakė, kad netrukus sužinojo, kad į namus vaikui telefonu paskambinęs vyras informavo, jog jo motina yra policijoje – padarė avariją.

„Jam sakė, kad jeigu noriu, jog manęs nepasodintų į kalėjimą, reikia surinkti visus pinigus ir brangenybes, – pasakojo Jelena O. – Vaikas labai išsigando, jis net savo namų adreso iš susijaudinimo negalėjo pasakyti, todėl kai surinko visus vertingus daiktus, liepė jam atvažiuoti iki policijos nuovados ir laukti. Jo dar paklausė, ar tikrai viską sudėjo, jis nemelavo – sakė, kad surinko pusę „Maximos“ maišo ir atveš ant dviračio“.

Kaltinamiesiems 10 tūkst. Lt ieškinį pareiškusi Jelena O. teigė, kad jos sūnus susidūrimą su nusikaltėliais išgyveno dar mažiausiai savaitę.

„Jis iš baimės visą laiką drebėdavo“, – teigė moteris, abejojanti, ar kaltinamieji bent iš dalies atlygins jai padarytą žalą.