Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį išnagrinėjo R. Butkutės apeliacinį skundą dėl dar praėjusių metų rugsėjį jai paskelbto nuosprendžio – dėl tyčinio savo šeimos nario, bejėgiškos būklės kūdikio nužudymo nuteista moteris prašo ją išteisinti.

Iki šiol baudžiamąją bylą viešai nagrinėję teisėjai nutarė, kad R. Butkutės atžvilgiu vykstantis procesas turi būti uždaras – esą tai yra susiję ne tik su asmeninio pobūdžio informacija, bet ir medicinos duomenimis.

Kauno rajone gimusi, bet Druskininkuose gyvenusi, o pastaruoju metu į Didžiąją Britaniją emigravusi ir su broliu Piterboro mieste gyvenusi į teismo posėdį buvo atvežta iš pataisos namų – moteris jau atlieka teismo nuosprendžiu paskirtą bausmę.

Už grotų R. Butkutė pakliuvo dar 2012-ųjų rugsėjo 27 d. – praėjus parai po savo ką tik gimusio kūdikio nužudymo.

Bylos duomenimis nustatyta, kad vyriškos lyties kūdikį R. Butkutė pagimdė rugsėjo 26 d., apie 13 val., Kauno rajone, Ilgakiemio kaime esančios degalinės tualeto patalpoje. Gimdymo metu kūdikis iškrito į klozetą – į vandenį panirusio vaikelio motina net neištraukė, dėl ko jis prigėrė vandenyje. Po to jauna moteris lavonėlį suvyniojo į popierius, įklotus ir išmetė į tualeto patalpose esančią šiukšliadėžę.

Nagrinėjant kaltinimus teisme R. Butkutė kaltės nepripažino ir aiškino, kad neturėjo tikslo nužudyti savo kūdikį – vaikelį būtų auginusi kaip ir kitą sūnų, kuris šiuo metu Anglijoje gyvena su tėvu. Jauna motina teisinosi, kad nepamena visų įvykio aplinkybių.

Teisme ji buvo pasakojusi, kad į Didžiąją Britaniją išvyko gyventi dar būdama 18 metų, čia ji susilaukė sūnaus. Vėliau su juo santykiai pašlijo, vaiką ji augino viena ir užmezgė romaną su kitu vaikinu. Nuo jo moteris pastojo, apie tai papasakojo gimti turinčio vaikelio tėvui, jis neprieštaravo, kad gimtų vaikelis.

Rugsėjį moteris su sūnumi ir broliu atvyko į Lietuvą – Kauno oro uoste lėktuvu nusileidusius emigrantus pasitiko jų artimieji. R. Butkutė apie nėštumą niekam nebuvo sakiusi, tik kartą jos buvo paklausęs brolis, bet šiam ji pamelavo, kad nėra nėščia.

„Į Lietuvą atskridau išsitirti ir galutinai išsiaiškinti, ar laukiuosi“, – bylą nagrinėjant Kauno apygardos teisme sakė R. Butkutė.

Bet pas gydytojus moteris nespėjo nueiti – važiuojant iš oro uosto jai pasidarė bloga, labai skaudėjo pilvą, todėl ji paprašė sustoti degalinėje. Čia ji nuėjusi į tualetą kūdikį pagimdė, o paskui išmetė. Apie tai, kas įvyko tualete, ji grįžusi į automobilį niekam taip ir nepasakė.

Šiukšlių dėžėje išmestą kūdikį dar tą patį vakarą rado degalinės darbuotojas – šiukšles išmesti turėjusiam vyrui pasidarė keista, kad maišas neįprastai yra sunkus. „Kai jį atrišau, pamačiau kojytę, – vėliau sakė degalinės darbuotojams.

Jam net nekilo abejonių, kad kūdikį galėjo pagimdyti ir nužudyti R. Butkutė – moteris tualete praleido beveik pusvalandį, be to, jai motina degalinėje pirko įklotų.

Kad dukra yra nėščia ir tualete pagimdė vaikelį, R. Butkutės motina teigė net neįtarusi – dukra, su kuria ji dažnai bendraudavo telefonu, apie tai ničnieko nesakė. Moteris teigė net nieko nepastebėjusi po dukros apsilankymo tualete – tiesiog manė, kad jai prasidėjo mėnesinės.

Ikiteisminio tyrimo metu R. Butkutė buvo prisipažinusi, kad kūdikį nužudė, tačiau vėliau pareiškė, jog tai yra netiesa, esą ką norėjo, tą tyrėja ir surašė.

Tačiau jauną motiną pražudė jo plepumas – pareigūnai buvo gavę leidimą atlikti R. Butkutės slaptą sekimą. Būdama už grotų moteris prisipažino, kad „sėdės už tai, ką pati padarė ir kad niekam kitam už ją nereikės sėdėti“, o įkalinimo įstaigoje ji yra nusiteikusi praleisti mažiausiai 10 metų.