Gaujos vadeiva – nušautas ir užkastas, bet jo kūnas iki šiol taip ir nesurastas. Tiesa, lavono pareigūnai pradėjo ieškoti tik praėjus daugiau kaip 8 metams po nužudymo, bet surasti jo jau nebuvo jokių galimybių – toje vietoje, kur buvo užkastas nusikalstamos grupuotės lyderis, darbininkai vykdė žemės landšafto formavimo darbus: supylė pylimą ir iškasė tvenkinį.

Nepasisekė ir nužudyto gaujos lyderio dešiniąja ranka laikomam jo bičiuliui – naktinio klubo apsaugininkas jam suleido, anot ekspertų, mirtiną dozę narkotikų. Tiesa, aplinkybės susiklostė taip, kad vyras nebuvo nužudytas – jam pavyko atgauti sąmonę ir pasprukti. Bet apie tai, kaip buvo bandoma su juo susidoroti, nukentėjusysis pareigūnams pasakojo tik puse lūpų.

Vokietijos Heseno žemėse veikusios lietuvių mafijos kraupios paslaptys paaiškėjo tik Lietuvos teisėsaugos pareigūnams gavus oficialų pranešimą iš kolegų Vokietijoje – į šios valstybės saugomų liudytojų programą įtrauktas lietuvis Tomas Šimkus pareigūnams atskleidė, kaip buvo nužudytas trumpam į tėvynę grįžęs Vokietijoje veikusios nusikalstamos grupuotės lyderis bei pasikėsinta nužudyti jo draugą.

Policijai prireikė net 3 metų, kol pradėjo tyrimą – visas mafijos paslaptis jiems padėjo atskleisti moteris, buvusio apsaugininko, kuris tuo metu jau buvo perėmęs nužudyto lietuvio suburtos grupuotės vairą, mylimoji. Ji prisipažino mačiusi, kaip buvo nušautas, o paskui užkastas grupuotės lyderis, taip pat papasakojo, kaip buvo pasikėsinta nužudyti geriausią jo draugą.

Į areštinę uždaryta Mažeikių gyventoja Inga Jagminienė praskleidė kruvinų paslapčių šydą – po jos pasakojimų už grotų pakliuvo ir buvęs jos mylimasis Gražvydas Kocys (gim. 1970 m.).

Kaip jam daugiau kaip 8 metus pavyko nuslėpti labai sunkius nusikaltimus ir perimti narkotikų prekyba užsiėmusią gaują į savo rankas? Į šiuos klausimus atsakymus jau surado Lietuvos teismai, tačiau 18 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas G. Kocys vis dar bando įrodinėti, kad nusikaltimų, už kuriuos jis yra nuteistas, nepadarė.

„Prašau mane išteisinti, o baudžiamąją bylą – nutraukti“, – antradienį Lietuvos Aukščiausiajame Teisme pareiškė G. Kocys. Iš įkalinimo įstaigos ginkluotų konvojaus pareigūnų atvežtas G. Kocys nerodė jokių emocijų – jo veidas nė kiek nepasikeitė ir tuomet, kai teisėjai skaitė baudžiamojoje byloje nustatytas šiurpą keliančias nusikaltimų detales.

Pasitiko Vilniaus oro uoste

Baudžiamojoje byloje nustatyta, kad tuo metu Mažeikių naktiniame klube dirbęs G. Kocys norėjo vadovauti Vokietijoje narkotikų platinimu užsiėmusiai lietuvių grupuotei – jis puikiai pažinojo šios gaujos vadeivą Darių Kazimierą Šaulį (gim. 1974 m.).

Dar 2002-ųjų rugpjūčio 22-osios vakarą D. K. Šaulys lėktuvu iš Frankfurto atskrido į Vilnių. Oro uoste jį pasitiko G. Kocys su savo sugyventine I. Jagminiene. Oro uostas buvo ta vieta, kur jį paskutinį kartą vienas pažįstamas matė dar gyvą – Mažeikiuose jo taip ir nesulaukusi motina apie sūnaus dingimą pranešė policijai, bet vyro iki šiol niekas taip ir nesurado.

G. Kocio mylimoji buvo vienintelė, kuri matė, kaip buvo nužudytas D. K. Šaulys – kai Policijos departamento pareigūnai ėmė tikrinti savo kolegų iš Vokietijos informaciją, moterį sulaikė ir uždarė į areštinę. Jai buvo pareikšti įtarimai – palūžusi moteris prisipažino, kad buvo vienintelė liudytoja, tiesiogiai stebėjusi D. K. Šaulio nužudymą.

Moteris pasakojo, kad su G. Kociu palaikė draugiškus ryšius, o tądien šis pasiūlė kartu nuvažiuoti į Vilnių pasitikti draugo.

„Iš Mažeikių į Vilnių išvažiavome automobiliu „VW Passat“, oro uoste Gražvydas pasitiko vaikiną, kurį mačiau pirmą kartą, – I. Jagminienė sakė, kad tik vėliau sužinojo, jog iš Vokietijos atskrido D. K. Šaulys. – Važiavome visi kartu į Mažeikius. Iš pradžių automobilį vairavo Gražvydas, o Mažeikių rajone prie vairo persėdo D. K. Šaulys. Pavažiavus apie 20 min. žvyrkeliu, pasukus link Sedos miestelio, išgirdau šūvį – vairuotojui iš galvos ėmė bėgti kraujas... Gražvydas tada iš automobilio galinės sėdynės persisvėrė į priekį ir sustabdė automobilį – gerai, kad tuo metu važiavome lėtai.“

Kraupaus nusikaltimo liudytoja neslėpė, kad D. K. Šaulį nušovė G. Kocys – tuo metu daugiau nieko automobilyje nebuvo.

„Gražvydas tada išlipo iš automobilio, atidarė bagažinę ir vairuotojo lavoną pertempė į bagažinę“, – šiurpą keliančias detales atskleidė I. Jagminienė.

Kai kasė duobę,prašė nežiūrėti

Liudytojos teigimu, iš karto po to G. Kocys kažkam paskambino telefonu. „Su bagažinėje esančiu lavonu nuvažiavome iki kažkokių fermų, kai prie mūsų privažiavo kitas automobilis – jame buvo Gražvydo draugas, bet jis atsisakė padėti, – sakė moteris. – Tada vėl išvažiavome – važiavome kažkur mišku, Gražvydas vis sustodavo ir apžiūrėdavo vietas, kol galop privažiavome tvenkinį, iš kurio buvo išleistas vanduo. Prie durpių ir medžių išvartos Gražvydas iškasė negilią duobę, iš bagažinės ištraukė lavoną, jį nutempė į duobę ir užvertė žemėmis. Jis man pasakė, kad nežiūrėčiau.“

Baisų nusikaltimą mačiusi I. Jagminienė teigė, kad prie D. K. Šaulio palaidojimo vietos stovėjo įvairi sunkiasvorė technika – vėliau paaiškėjo, kad čia buvo atliekami žemės landšafto formavimo darbai. Po tokių žemės darbų, kuomet buvo perstumdyti dideli žemės kiekiai, surasti jame paslėptą lavoną tapo neįmanoma – D. K. Šaulio kūno pareigūnai ieškoti pradėjo tik 2010 m.

„Kai Gražvydas tą žmogų užkasė, grįžome į Mažeikius, į mano motinos sodą, kur jis nuplovė automobilį, o mane tuo pačiu automobiliu parvežė namo“, – sakė ji.

Vėliau paaiškėjo, kad po nužudymo G. Kocys iš D. K. Šaulio pagrobė į Lietuvą atsivežtus 3 tūkst. eurų. Tiesa, greičiausiai G. Kocys manė, kad narkotikų prekeivių gaujai Vokietijoje vadovavęs bičiulis į Lietuvą atsiveš daugiau pinigų – vėliau pareigūnai išsiaiškino, jog kitas grupuotės narys prieš tai į Lietuvą jau buvo parsivežęs 15 tūkst. eurų.

Po žudynių elgėsi taip, lyg nieko nebūtų nutikę

D. K. Šaulio nužudymas buvo tik pradžia prieš perimant šio vietą gaujoje Vokietijoje – kitą dieną G. Kocys buvo suplanavęs dar vieną baisų nusikaltimą.

Pareigūnai išsiaiškino, kad rugpjūčio 23-iąją iš Kylio į Klaipėdą keltu atplaukė D. K. Šaulio dešiniąja ranka laikomas mažeikiškis Dalius Švažas – norint perimti nusikalstamos grupuotės vairą, G. Kociui reikėjo ir jį nužudyti.

Šį nusikaltimą taip pat matė I. Jagminienė ir G. Kocio bičiulis Arūnas Gedvilas, kuriam teismas vėliau bylą nutraukė suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui.

„Po nužudymo kitą dieną Gražvydas man pasakė, kad mes kartu turėsime važiuoti į Klaipėdą – išvažiavome tuo pačiu automobiliu, kuriuo buvo nužudytas D. K. Šaulys, – teisme pasakojo I. Jagminienė. – Šios kelionės metu klausiau, ko mes važiuojame, bet jis nieko nesakė, visą laiką elgėsi labai ramiai, lyg išvakarėse nieko nebūtų nutikę.“

Moters teigimu, Klaipėdoje prie jų prisijungė G. Kocio draugas A. Gedvilas.

„Kai važiavome, jie kalbėjo apie kažkokias dvi narkotikų dozes – A. Gedvilas iš kišenės išsitraukė švirkštus, kurie buvo pilni skysčio, – sakė liudytoja. – Nuvažiavome iki jūrų uosto terminalo, kai netrukus iš Kylio atplaukė laivas. Juo parplaukė ir jų lauktas vaikinas su juodos spalvos BMW markės automobiliu – kaip vėliau sužinojau, tai buvo D. Švažas. Jo Gražvydas tada paprašė pagalbos – apsimetė, kad sugedo automobilis ir prašė padėti jį patraukti.“

Suleido mirtiną dozę aguonų nuoviro

I. Jagminienė teigė, kad ji sėdėjo D. Švažo vairuojamame BMW, o G. Kocys ir A. Gedvilas – „Volkswagen Passat“.

„Važiuojant į Mažeikius man paskambino G. Kocys ir paprašė, kad sustotume, o kai visi išlipome iš automobilio, Gražydas priėjo prie D. Švažo ir pasakė, jog šis atiduotų visus pinigus arba pasakytų, kur jie yra“, – moteris pasakojo, kad D. Švažas nepakluso tokiems reikalavimams, todėl G. Kocys kartą jam trenkė, o kai šis susvirduliavo, jį vyrai įsodino į automobilį.

Ką jie darė su D. Švažu, moteris teigė nemačiusi, nes atsisėdo į G. Kocio automobilį, tačiau vėliau ir G. Kocys, ir A. Gedvilas prisipažino, kad BMW vairuotojui suleido mirtiną dozę aguonų nuoviro.

„Paskui mes išvažiavome, bet D. Švažo automobilį vairavo A. Gedvilas, o jo savininkas gulėjo ant keleivių sėdynių automobilio gale“, – I. Jagminienės teigimu, privažiavus Platelių miestelį automobiliai sustojo, nes BMW baigėsi benzinas. To vyrai nebuvo numatę – ši aplinkybė ir pakišo kelią jų sumanymui.

„Visi sėdome į „VW Passat“ ir nuvažiavome į degalinę, o kai grįžome prie BMW, D. Švažo neberadome – kilo panika, įniršis, bet visi nusprendėme važiuoti namo“, – prisiminė moteris.

Atgavęs sąmonę pasislėpė krūmuose

Jos teigimu, A. Gedvilas išlipo iš automobilio vos įvažiavus į Klaipėdą – jis pareiškė, kad turi eiti į ligoninę, nes kaip tik tuo metu gimdo jo moteris. „Važiavome namo, kai Gražvydui paskambino draugas, jie kalbėjosi apie pinigus – po šio pokalbio mes vėl grįžome į Platelius prie BMW, Gražvydas atsidarė kapotą ir išsiėmė „pipynę“, kurioje buvo pinigai“, – teigė I. Jagminienė.

Vėliau paaiškėjo, kad iš D. Švažo buvo pagrobta 18 tūkst. eurų. Apie tai, kaip buvo pagrobtas ir suleista mirtina dozė narkotikų, D. Švažas pareigūnams ilgą laiką nepasakojo, tik vėliau trumpai užsiminė, kad suleidus narkotinių medžiagų prarado sąmonę, o kai atsigavo, pagrobėjų automobilyje nebuvo. „Tada pasislėpiau krūmuose“, – sakė jis.

Tuo metu A. Gedvilas pareigūnams prisipažino, kad G. Kocys nutarė paauklėti A. Gedvilą, nes šis yra per didelis plepys. Jis neslėpė, kad G. Kocys prašė nupirkti aguonų nuoviro: „Supratau, kad Gražvydas nori jį nužudyti, nes prašė nupirkti narkotikų tokios koncentracijos, kad vaikinas užmigtų visam laikui – jis norėjo, jog radus lavoną visi manytų, kad šis perdozavo.“

Perėmė lietuvių gaujos vairą

„Nenorėjau tokių pasekmių, todėl pirkdamas aguonų nuovirą paprašiau jį praskiesti“, – prisipažino A. Gedvilas, taip pat minėjęs, jog G. Kocys, pamatęs, kad D. Švažas nemirė, o kažkur pasislėpė, labai supyko ir aiškino, jog geriau būtų nieko neprašęs pagalbos, o visus reikalus susitvarkęs vienas.

Po šio nusikaltimo G. Kocys savo seseriai nupirko prabangų automobilį, o pats išvyko į Vokietiją – perėmė nužudytojo D. K. Šaulio grupuotės, prekiavusios narkotikais, veiklą.

Tačiau vadovauti gaujai jam sekėsi neilgai – jau netrukus jį ir kitus grupuotės narius sulaikė Vokietijos teisėsaugos pareigūnai. G. Kocys buvo nuteistas – teismo nuosprendyje buvo konstatuota, kad jis buvo akivaizdus vadovas ir atliko funkcijas, susijusias su administraciniais reikalais.

Nerado nei kūno, nei kraujo, nei pistoleto

Nors policijos pareigūnai ir prokurorai surinko labai daug duomenų, patvirtinančių G. Kocio kaltę, šis iki šiol kratosi žudiko etiketės. Tiesa, neneigia, kad D. Švažui suleido aguonų nuoviro, tačiau nesutinka, jog tai buvo mirtina dozė – juk jis išgyveno.

Nuteistasis taip pat teigia, kad D. Švažą pagąsdinti jo prašė į Vokietijos saugomų liudytojų programą įtrauktas T. Šimkus.

„Jis manęs paprašė paslaugos pagąsdinti D. Švažą, kad šis neskleistų nereikalingos medžiagos, kuo jie užsiiminėjo Vokietijoje“, – teigė G. Kocys, pažymėjęs, jog D. Švažas labai bijojo švirkštų, todėl narkotikų dozės suleidimas į veną buvo geriausias pagąsdinimo būdas.

Mažeikiškis neigė, kad nužudė D. K. Šaulį ir pažymėjo, kad ekspertai automobilyje, kuriame esą buvo nužudytas lietuvių grupuotės lyderis, nebuvo rasta nužudytojo kraujo. „Nerastas ir kūnas, ir kulka, paleista į jį, ir pistoletas TT, iš kurio šis esą buvo nušautas“, – skunde teismui aiškino jis.

Prokuroras: tai – išgalvota

Nuteistasis taip pat pareiškė, kad D. K. Šaulio oro uoste net nepasitiko – esą atvažiavo net valanda vėliau, nei nusileido iš Frankfurto atskridęs lėktuvas. Tačiau jis įsitikinęs, kad nusikaltimą galėtų atskleisti buvusi jo draugė I. Jagminienė – esą pareigūnai be reikalo ja patikėjo.

Tačiau tokie G. Kocio teiginiai nė kiek neįtikina valstybės kaltintojų – Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Alinskas neabejoja, kad I. Jagminienės parodymai patikimi, juos patvirtina ir kiti byloje esantys įrodymai.

„G. Kocys pateikia išgalvotas aplinkybes ir taip siekia išvengti atsakomybės“, – teisme sakė prokuroras.