Į Medininkų kelio postą krovininiu automobiliu „Volvo“ iš Baltarusijos atvykęs šios šalies pilietis I. D. muitinės pareigūnams deklaravo transporto priemonės stacionariuose kuro bakuose gabenantis 1680 litrų dyzelinio kuro. Gabenti tokį pavojingo krovinio kiekį (daugiau kaip 1500 litrų) vienai transporto priemonei leidžiama tik atitinkant ADR konvencijos numatytus reikalavimus, informuoja muitinės pareigūnai.

Už Administracinio teisės pažeidimo kodekso 136-2 straipsnyje numatytą pavojingųjų krovinių vežimo automobilių keliais pažeidimą piliečiui pradėtas rašyti protokolas, tačiau, siekdamas to išvengti, I. D. muitininkui pasiūlė 10 eurų kyšį. Tiesa, vėliau vyras ėmė atkakliai neigti, kad siūlė kyšį.

Dėl įvykio pagal Baudžiamojo kodekso 227 str. (Papirkimas) pradėtas ikiteisminis tyrimas, jį atlieka Muitinės kriminalinės tarnybos Vilniaus skyriaus pareigūnai. Tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokurorai. Po apklausos I. D. paskirta kardomoji priemonė – dokumentų paėmimas.
Iki rugsėjo 1-osios Lietuvos muitinėje šiemet užfiksuota 300 neteisėtų pinigų siūlymo atvejų. Dėl muitinės pareigūno papirkimo pradėta keturiolika ikiteisminių tyrimų, iš kurių aštuoniais atvejais asmenys baudžiamaisiais įsakymais jau yra pripažinti kaltais, jiems paskirtos piniginės baudos.

Muitinės pareigūnai pastebi, kad dažniausiai grynuosius pinigus dokumentuose palieka ar kitaip pareigūnui pasiūlo Baltarusijos piliečiai. Kiek rečiau – Rusijos, Lenkijos ar Lietuvos piliečiai.
Lietuvos muitinė primena, kad pranešti apie muitinės pareigūnų korupcijos, piktnaudžiavimo ar kitos neteisėtos veiklos atvejus galima visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis, nemokamu pasitikėjimo telefonu Nr. 8 800 555 44, taip pat elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje www.lrmuitine.lt