Vienas iš pagrindinių GIA akcininkų - buvęs ilgametis Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas.

Pagal Europos Sąjungoje nustatytą tvarką, gamintojai ir importuotojai privalo organizuoti atitarnavusių produktų (elektronikos, elektros įrangos, akumuliatorių, tepalų filtrų ir t.t.), kuriuos gamina ar importuoja, sutvarkymą. Pvz., jei įmonė importavo 1000 televizorių, ji privalo organizuoti 500 senų televizorių sutvarkymą (tepalų filtrams ir pan. nustatyta dar aukštesnė norma - 80 proc.). Šių atliekų tvarkymo (išardymo ir utilizavimo) kaina įskaičiuojama į prekės kainą, t.y. už tai sumoka pirkėjai.

Atliekas utilizuoja atliekų tvarkytojai, o importuotojai jiems už tai sumoka - perka iš tvarkytojų asociacijų pažymas apie sutvarkytas atliekas. Kasmet importuotojai už tai sumoka milijonus litų.

Apie ikiteisminį tyrimą, kuris, pasak LKPB viršininko Algirdo Matonio, pradėtas pernai vasarą, iki šiol nebuvo skelbiama. Dar ir dabar nei LKPB, nei tyrimą kuruojanti Generalinė prokuratūra apie jį beveik nekalba.

Įtariama, kad kai kurie atliekų tvarkytojai jų neutilizuoja, o paprasčiausiai išveža į sąvartynus ar pamiškes. Be to, pažymose gali būti rašomi daug kartų padidinti atliekų kiekiai. Tokiu būdu pasisavinami milijonai.