Penktadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Tribonių užkardos pasieniečiai vaizdo stebėjimo priemonėmis ties Šalčininkų rajono Kaniūkų kaimu pastebėjo nuo sienos su Baltarusija pusės į Lietuvos gilumą bėgantį žmogų. Jis turėjo baltą maišą.

Į šią vietą iškart atvyko arčiausiai buvę VSAT pareigūnai, tarp kurių buvo ir pasienietė kinologė su savo 5 metų tarnybiniu vokiečių aviganiu Bestu. Šis užuostais pėdsakais nuvedė į sodybą, kuri nuo sienos yra maždaug už pusantro šimto metrų.

Šalia sodybos Bestas aptiko pamestus radijo stotelę ir žiūronus. Sodybos teritorijoje stovinčiame lauko tualete buvo sukrauta 11 tokių pat baltų maišų, kokį nešė pasieniečių pastebėtas žmogus. Vėliau suskaičiuota, kad juose buvo 2639 pakeliai cigarečių „Fest“, „Premjer“ ir „Pall Mall Blue“. Rūkalai paženklinti Baltarusijos akcizo ženklais.

Sodyba buvo užrakinta, tačiau šuns prie jos atvesti pasieniečiai neabejojo, kad joje yra žmonių. VSAT pareigūnams beveik pusvalandį teko belsti į langus bei duris. Tik pagrasinus, kad durys bus išlaužtos, viduje tūnoję asmenys atsirakino. Paaiškėjo, kad name slėpėsi 21-erių, 22-ejų ir 27-erių Šalčininkų rajono gyventojai. Dėl įvairių pažeidimų jie su pasieniečiais yra turėję reikalų ir anksčiau.

Sodyba yra šioje vietoje nužymėtoje valstybės sienos apsaugos zonoje (VSAZ), į kurią patekti galima tik turint VSAT leidimus. Nė vienas iš sulaikytos ir į Tribonių užkardą pristatytos trijulės tokių dokumentų neturėjo.

VSAT pareigūnai su Bestu patikrino sienos prieigas, tačiau jos pažeidimo požymių neaptikta. Manoma, kad kontrabandininkai iš Baltarusijos pusės maišus su rūkalais tiesiog permetė per sienos liniją jos nepažeisdami. Minėti Šalčininkų rajono gyventojai VSAT pareigūnams prisipažino šiuos rūkalus sunešę į lauko tualetą.

Vyrams pasieniečiai dėl kontrabandos surašė administracinių teisės pažeidimų protokolus. Šias bylas nagrinės teismas. Trijulei gresia baudos nuo 2896 iki 5792 eurų. Be to, administracinių bylų teisenos Šalčininkų rajono gyventojams pradėtos ir dėl Pasienio teisinio režimo taisyklių pažeidimų, t. y. buvimo VSAZ be dokumentų. Už tai dviem pažeidėjams gresia įspėjimai ar baudos nuo 43 iki 87 eurų. 21-erių Šalčininkų rajono gyventojas už tokį pažeidimą jau yra pasieniečių baustas, todėl dabar jam bus skirta didesnė – nuo 87 iki 174 eurų – bauda.

Po apklausos pažeidėjus pasieniečiai paleido, prieš tai jiems įteikę šaukimus atvykti į teismą.

Vokiečių aviganis Bestas yra vienas geriausių sieną su Baltarusija saugančios Varėnos rinktinės tarnybinių šunų. Pernai vykusiose šios rinktinės keturkojų meistriškumo varžybose Bestas užėmė antrą vietą. Šis vokiečių aviganis yra daugsyk pasižymėjęs sulaikant kontrabandą, sienos pažeidėjus ir nesyk padėjęs pasieniečiams išaiškinti kitus nusikaltimus ar pažeidimus.