Viešoji įstaiga „Europos žmogaus teisių fondas“ kreipėsi į teisėsaugą ir nurodė, kad savo komentaru jis pažeidė Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso atitinkamą straipsnį, draudžiantį viešai tyčiotis, niekinti, skatinti neapykantą ar kurstyti diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl tautybės.

Jeigu žmogaus teisių sargų įtarimai, kad komentaro autorius pažeidė įstatymus, pasitvirtins, jam gresia baudžiamoji byla.

Europos žmogaus teisių fondo teisininkas Lešekas Jankovskis sako, kad jie nuolat stebi elektroninę erdvę – skaito straipsnius tautybės temomis. Būna, kad per dieną suranda po kelis diskriminuojamus komentarus, būna, kad tiek suranda per savaitę ar kelias.

„Priklauso nuo to, kiek ir kokių straipsnių būna paskelbiama portaluose. Vidutiniškai per mėnesį prokuratūrai išsiunčiame iki 10 pareiškimų“, – „Sekundei“ teigė L. Jankovskis.

Pasak jo, jeigu fondo pajėgumai būtų didesni, šis skaičius irgi būtų didesnis. Teisininkas atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu pasipylė pabėgėlius dėl jų tautybės diskriminuojančių komentarų. Prieš tai lietuviai tulžį liejo ant rusų.

Iš kurio kompiuterio siųstas komentaras, nustatoma pagal IP adresą.

L. Jankovskis, paklaustas, ar po teroro aktų Paryžiuje nepadaugėjo musulmonus diskriminuojančių komentarų, atsakė, kad neapykantą vienokį ar kitokį tikėjimą išpažįstančių žmonių atžvilgiu skatinančių komentarų autorius yra sunkiau patraukti baudžiamojon atsakomybėn.