Tai bus padaryta šeštadienį, kai iš užsienio grįš neseniai ten trumpam padirbėti išvykusi jo motina. Su ja susitikti atvyks ir Lazdijų pasienio rinktinės, kurioje tarnauja lemtingą šūvį paleidęs pareigūnas, vadovai.

„Su žuvusiojo motina kol kas pavyko susisiekti tik telefonu. Jai pareikšta užuojauta, kurią moteris priėmė“, - sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis.

Anot jo, su Lietuvoje esančiais žuvusiojo artimaisiais susisiekta jau anksčiau.

Tame pačiame automobilyje, kuriame žuvo alytiškis, buvę ir nuo pareigūnų pasprukę du įtariamieji iki šiol nesulaikyti. Nesulaikytas ir kito, per ketvirtadienio incidentą persekioto automobilio „Ford Mondeo“ vairuotojas, kuris automobiliui įlėkus į griovį, sugebėjo pasprukti. Šiuo automobiliu buvo gabenta 15 tūkst. kontrabandinių cigarečių.

Kitame pareigūnų persekiotame automobilyje „Peugeot 607“ buvę dar du vyrai buvo sulaikyti iš karto. Jiems pareikšti įtarimai ir bus kreiptasi į teismą dėl kardomosios priemonės skyrimo.

Kartu su jais automobilyje buvęs ir mirtinai sužeistas E. Balčius buvo pakeitęs ne vieną Alytaus mokyklą. Jis mokėsi ir Druskininkų „Atgimimo“ mokykloje, ir Alytaus „Volungės“ pagrindinėje mokykloje, ir Dzūkijos pagrindinėje mokykloje. Pagrindinį išsilavinimą E. Balčiu įgijo Alytaus profesinio rengimo centre.

Alytaus profesinio rengimo centro direktorius Vytautas Zubras vaikiną gerai prisimena. 2013-2014 metais jaunuolis mokėsi pagal pagrindinio ugdymo programą ir gavo pagrindinio išsilavinimo pažymėjimą.

Baigęs pagrindinę mokyklą, E. Balčius tame pačiame Profesinio rengimo centre norėjo įgyti ir apdailininko specialybę, tačiau, pasimokęs kiek ilgiau nei mėnesį, vaikinas mokyklą paliko.

„Mokykloje yra reikalavimai ir tvarka, kuri jam netiko. Jo mokymosi rezultatai nebuvo patys geriausi. Kiek girdėjau iš jį mokiusių mokytojų, jaunuolis buvo konfliktiškas, impulsyvus. Jis nelankė pamokų, jį labiau domino gatvės gyvenimas. Bet reikia suprasti, kad vaikinas buvo jaunas, tada dar šešiolikmetis. Tokio amžiaus jaunuoliai elgiasi visaip“, - pasakojo V. Zubras.

Kol E. Balčius mokėsi pagrindinėje mokykloje, juo rūpinosi mama.

Vienoje Alytaus rajono įmonėje dirbanti ir labai palankiai vertinama moteris pastaruoju metu buvo pasiėmusi atostogų ir išvykusi iki spalio mėnesio padirbėti užsienyje.

Kokie ryšiai siejo žuvusį alytiškį ir kontrabandos gabentojus, kol kas neaišku. Tai turėtų paaiškėti dviejų ikiteisminių tyrimų metu. Lazdijų pasienio rinktinėje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos gabenimo, Alytaus policijos komisariate – dėl neatsargaus gyvybės atėmimo. Abu tyrimus kuruoja Kauno apygardos prokuratūra.

Penktadienį su Lazdijų rinktinės pasieniečiais buvo atvykęs susitikti Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Jis išsakė savo palaikymą pareigūnams, pastebėdamas, kad pasienyje vyksta realus ginkluotas karas, o teisinėje valstybėje vertinimus turėtų priimti teisininkai.

Lemtingą šūvį paleidęs pasienietis yra patyręs pareigūnas, tarnaujantis jau ne pirmą dešimtmetį.