Ir galbūt nusikaltimas klierikui būtų nutekėjęs kaip vanduo nuo žąsies, jeigu ne žurnalistai. Tik jų iniciatyva buvo atnaujintas ikiteisminis tyrimas katalikiškoje vasaros stovykloje. Kurį laiką nukentėjusių paauglių tėvai dar svarstė ar kreiptis į prokuratūrą dėl būsimojo kunigo elgesio.
Nusikaltimas į viešumą iškilo tada, kai 15-metis Darekas J. pasipasakojo savo mamai, kokį pragarą vasaros stovykloje jiems surengė klierikas Wiktoras Z.: jis kišdavo paaugliams į kelnes savo rankas, išrengdavo nuogai, aiškindamas, kad ieško erkių, guldavosi su berniukais į lovą. Dareko mama Barbara J. nutarė teisybės ieškoti teisme. Jos pėdomis pasekė ir kitų lankiusių vasaros stovyklą paauglių tėvai. Bylos tyrimo eigoje psichologas patvirtino paauglių žodžių teisingumą.Tuo tarpu seksologas, kuris tyrė Wiktoro Z. elgesį vienareikšmiai nurodė klieriko pedofilinius polinkius.
Ir nors klierikas neigė visus šiuos faktus, tačiau būsimą dvasininką pasivijo, kaip sakė žmonės, Dievo bausmė. Siedlicų miesto teismas klieriką nuteisė 2,5 metų kalėjimo, uždraudė 10 metų artintis prie nukentėjusių vaikų ir sumokėti 2400 zlotų baudą. Tačiau jų tėvai mano, kad bausmė yra per švelni. Kaip sako Dareko mama, “šis pabaisa psichiškai iki gyvenimo pabaigos suluošino šešis berniukus”.