Pareigūnai praneša, kad 1995 metais Vokietijoje, Liubeko mieste, savo namuose, buvo rastas žiauriai nužudytas automobilių prekeivis, kilęs iš Tuniso. Nužudytojo žmona bute pasigedo nemažos pinigų sumos. Nužudymo motyvas galimai ir buvo būtent pinigai.

Įvykio metu Vokietijos teisėsauga atliko intensyvius, plataus masto tyrimo veiksmus, surinko daug informacijos. Iš surinktų duomenų buvo padaryta išvada, kad nusikaltimą įvykdė du asmenys, tačiau identifikuoti įtariamųjų nepavyko.

Po bemaž 20 metų paaiškėjo naujų duomenų, o siūlo galas atvedė į Lietuvą.

Atlikus kompleksinius tyrimo veiksmus bei glaudžiai bendradarbiaujant su Klaipėdos apygardos prokuratūra, Lietuvos kriminalinės policijos biuru ir Vokietijos pareigūnais, sutapus DNR, nustatyta, jog vienas iš įtariamųjų, 42 metų amžiaus vyras, vieną kartą teistas už nesunkų nusikaltimą, gyvena Klaipėdoje.

Iš pradžių įtariamasis visas aplinkybes kategoriškai neigė ir savo bendro neišdavė. Jam turėjo kilti šokas, nes net ir po 20 metų jį prislėgė įtarimai itin sunkiu nusikaltimu. Įtariamasis su pertraukomis apie 12 metų gydėsi psichiatrijos ligoninėje, kur jam ir buvo pareikšti įtarimai. Neatmetama galimybė, kad sveikatos sunkumus jam sukėlė našta, kurią jis jautė dėl galimai įvykdytos žmogžudystės.
Dirbant toliau, pavyko nustatyti ir antrąjį įtariamąjį, kuris jau buvo teistas už beveik analogišką nusikaltimą: pasikėsinimą nužudyti, tik tą kartą, 1997 m., aukai laimingo atsitiktinumo dėka pavyko išgyventi. Kaltinamasis buvo nuteistas 11 metų nelaisvės.

Tyrimo metu nustatyta, kad antrasis įtariamasis jau kurį laiką gyvena Airijoje.

Vokietijos Federacinei Respublikai pasitelkus tarptautinę organizaciją „EUROJUST“, vienu metu buvo derinami bendri ikiteisminio tyrimo veiksmai Lietuvoje, Airijoje ir Vokietijoje, kurie sėkmingai baigėsi įtariamųjų sulaikymu. Buvo atliktos kratos, kurios ir po dviejų dešimtmečių nuo nusikaltimo padarymo davė teigiamų rezultatų.
Toliau bus sprendžiamas klausimas dėl įtariamųjų išdavimo Vokietijos Federacinei Respublikai. Vakar įtariamam klaipėdiečiui paskirtas 2 mėn. suėmimas.

Vokietijoje už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis taikomas laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Senaties termino tokiems nusikaltimams nėra.

Pagal Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir nepripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.