Tragedija pakeliui namo

Gegužės 30-osios vakarą R. Kazlauskaitė su močiute vyko aplankyti netoliese esančių artimųjų kapų. Grįžtant atgal į R. Kazlauskaitės vairuojamą „Mercedes-Benz“ rėžėsi priešpriešiais važiavęs „Mercedes-Benz A190”, kurį vairavo nuo policijos besislapstantis ir už grotų teismo sprendimu pasiųstas Vaidas Lelešius.

Nusikaltėlio vairuojamas automobilis rėžėsi tiesiai į automobilio vairuotojos duris – po smūgio Rūta, kuri patyrė sunkias traumas, liko įkalinta mašinoje.

Į įvykio vietą atskubėję merginos artimieji ir draugai išvydo kraupų vaizdą.

„Sužinojusi apie avariją maniau, kad pamatysiu Rūtą sėdinčią šalikelėje... Tačiau atvykusios ir pamačiusios kas nutiko, netekome žado“, - dabar prisimena vos prieš porą savaičių įvykusią tragediją Rūtos bendramokslės.

Avarijos vietoje buvo ir Rūtos mama Rasa Kazlauskienė. Dabar moteris sunkiai tramdo ašaras prisimindama tragedijos vakarą.

„Aš mačiau, kad Rūtelė dar kvėpavo, tačiau gelbėjimo darbai truko labai ilgai, nes niekas neturėjo reikiamos įrangos“, - DELFI pasakoja R. Kazlauskienė.

R. Kazlauskienė avarijos vietoje buvo apstumdyta neuniformuotų pareigūnų, todėl vėliau moteris parašė skundą. Be to, Rūtos mamai nebuvo leista būti šalia dukros pakeliui į ligoninę, ji medikų automobilį sekė važiuodama iš paskos.

„Pavažiavę kelis kilometrus, medikai sustojo. Aš iššokusi iš mašinos šaukiau, kodėl neskubama į ligoninę. Tada išgirdau atsakymą: viskas...“, - sunkiai emocijas tramdo abiturientės mama.

Planai liko neįgyvendinti

Trys R. Kazlauskaitės bendramokslės – Aistė Martinaitytė, Irma Aputytė ir Aurelija Kasakaitytė - į Rūtos tėvų namus atskuba tiesiai iš konsultacijos prieš artėjančius brandos egzaminus. Konsultacijose turėjo būti ir Rūta, tačiau egzaminų ji jau nebelaikys.

Neįgyvendinti lieka ir jaunos, praėjusių metų spalį aštuonioliktą gimtadienį atšventusios merginos svajonės ir planai.

Rūta jau buvo tiksliai susidėliojusi artimiausius planus – po paskutinio egzamino planavo skristi pas Anglijoje gyvenančią vyresnę sesę, nusipirkti suknelę išleistuvėms ir grįžti prieš pat mokyklos šventę.

„Atsimenu, kad Rūta labai džiaugėsi, kad prieš išleistuves bus nuimti dantų breketai“, - prisimena tragiškai žuvusios merginos bendramokslė.

Išlaikiusi brandos egzaminus išvaizdi mergina planavo studijuoti pramogų industriją. Ši sritis buvo artimiausia veiklios merginos širdžiai. Tačiau ir ši svajonė liks neįgyvendinta.

Miestelio pažiba

Tiek tėvai, tiek artimiausios draugės neslepia, kad Rūta labai daug dėmesio skyrė savo išvaizdai – daug sportavo, bėgiojo.

„Jau geriau pavėluos, bet išeis iš namų tinkamai pasipuošusi“, - su skaudžia šypsena dukrą prisimena R. Kazlauskienė.

Aukštai, šviesių plaukų, mėlynų akių Rūtai netrūko vaikinų dėmesio, tačiau mergina, kaip prisimena jos draugės, buvo pakankamai išranki ir vaikinų per arti neprisileisdavo.

Draugės prisimena, kad Rūta buvo savimi pasitikinti ir pagelbėti pasiruošusi draugė.

„Rūta buvo labai linksma, gyvybinga. Niekas negalėjo patikėti... Kam jau kam, bet kad Rūtai atsitiks tokia nelaimė... Niekas net neįsivaizdavo, net nesapnavo, kad tai galėtų atsitikti. Ji turėjo labai daug draugų, labai pasitikėjo savimi. Jei kildavo kokia bėda, Rūta visuomet padėdavo ir net nekildavo klausimas, kam skambinti. Nesvarbu, ji buvo užsiėmus ar ne, ji atvažiuos ir tau padės kad ir naktį“, - I. Aputytė.

„Mes buvo penkios labai artimos draugės. Vakar susitikome keturios ir net bijome pasakyti, kad vienos jau nėra...“, - sako A. Kasukaitytė.

„Nė viena nieko nesakome, bet suprantame, kad kažko trūksta, tik bijome tai pripažinti. Mes dar tuo netikime“, - pripažįsta A. Martinaitytė.

Išleistuvės bus rengiamos

Rūta žuvo paskutinio skambučio šventės išvakarėse. Dėl tragedijos buvo atšaukta šventė Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijoje, kurioje mokėsi Rūta.

Tačiau merginos tikina, kad išleistuvės nebus atšauktos, nes to nenorėtų ir pati Rūta, kuri buvo iš aktyviausių šventės organizatorių.

„Mes negalime visko nubraukti, jos turi būtinai įvykti. Nes pati Rūta ant mūsų supyktų ir sakytų: visai kvaili, kad nedarote išleistuvių“, - sako A. Martinaitytė.

Klaida, o ne likimas

R. Kazlauskaitę pražudęs V. Lelešius dar sausį buvo nuteistas už tai, kad suviliojęs turtingų tėvų dukrą iš jos išviliojo 85 tūkst. litų. Nuo bausmės vykdymo jis pasislėpė, bet kovo mėnesį jį sučiupo Kazlų Rūdos pareigūnai ir perdavė Prienų r. pareigūnams, tačiau pastaruosius jam pavyko apmulkinti ir pabėgti.

Nuo to laiko V. Lelešius slapstėsi. Tiesa, žuvusios merginos tėvai nesutinka, kad nusikaltėlis slapstėsi. Jų teigimu, jis tiesiog ramiai gyveno miestelyje.

„Nežinau, kaip jo niekas nesutvarkė. Policija gali šnekėti ką nori – tikrai jie kalti. Tai buvo vaikščiojantis blogis. Realiai jis net nesislapstė, nes jam nebuvo nuo ko slapstytis. Jei būtų norėjusi, policija galėjo kiekvieną krūmelį iškilnoti, bet nieko nebuvo daroma. Jis eidavo į parduotuves, pildavo kurą, bet nieko nebuvo daroma“, - DELFI pasakoja R. Kazlauskienė.

Rūtos artimieji nesutinka, kad tokią tragišką merginos gyvenimo pabaigą lėmė likimas.

„Čia tikrai nėra likimas, nes jis jau senai buvo ieškomas ir turėjo sėdėti kalėjime. Jo toje vietoje neturėjo būti, o mes dabar turėtume Rūta...“, - sako I. Aputytė.

„Ne taip turėjo būti, nes to žmogaus tame kelyje neturėjo būti... Jis turėjo būti senai uždarytas. Niekaip negaliu susitaikyti, kiekvieną dieną laukiu... Manau, kad niekada su netektimi nesusitaikysiu“, - sako R. Kazlauskienė, kuri dėkojo K.Griniaus gimnazijos bendruomenei, Rūtos bendramoksliams už palaikymą sunkią minutę.

Tragiškai susidėliojus įvykių grandinei Rūtos mamai kol kas nekyla rankos nei tvarkyti dukros kambario, nei kapo. Kol kas tai sukelia itin sunkius išgyvenimus. Moteris neslepia daug laiko praleidžianti tiesiog sėdėdama dukros kambaryje ir gyvendama prisiminimais apie prarastą jaunėlę.

Tačiau Rūtos tėvai turi tikslą – pasiekti, kad avarijos kaltininkas būtų tinkamai ir teisingai nubaustas. Teigiama, kad pats V. Lelešius, kuris avarijos metu nepatyrė sunkių sužalojimų, prisipažino, jog prieš avariją vartojo alkoholį.

„To žmogaus kelyje neturėjo būti ir viskas būtų gerai. Ateitis buvo planuojama visai netokia. Rūta planavo baigti gimnaziją, išsilaikyti egzaminus. Rūta nenorėjo važiuoti į užsienį, ir aš nenorėjau leisti, nes tėtis ir sesė dirba užsienyje ir praktiškai mes čia dviese gyvenome. Rūta planavo mokytis Vilniuje arba Kaune. Dabar atsirado pramogų industrijos studijos ir jai ten būtų labai tikę ir patikę. Nes ji visą laiką buvo judesyje, labai daug draugų turėjo, buvo labai dalyvaujanti. Gyvas vaikas. Jau kaip aš ją iš ligoninės parsivežiau vaikų gydytoja man pasakė: čia bus ypatingas vaikas. Tokia ji ir buvo“, - teigia Rasa Kazlauskienė.