„Šis reidas buvo vykdomas dėl neįgaliųjų gaunamų skundų, kad jų vietos yra užimamos kitų vairuotoju. Taip pat artėjant rugsėjo pirmajai ir suintensyvėjus automobilių srautui, norime priminti vairuotojams, kad neturint tam teisės, negalima statyti automobilių neįgaliųjų vietose. Rugsėjo mėnesį bus dar vykdomi panašūs reidai“, - kalbėjo Danas Česnauskas, VPK Kelių policijos valdybos viršininkas.

Vienas iš neįgaliųjų vairuotojų teigia, kad nuolat ir grubiai yra pažeidinėjamos šios KET taisyklės, taip pat mašinas dažnai stato tinkamų dokumentų neturintys asmenys, o neįgaliųjų vietose automobilius statantis eiliniai vairuotojai nepagarbiai elgiasi su juos bandančiais sudrausminti neįgaliaisiais.

„Ne kartą esu matęs kaip apsaugos darbuotojai tikrina neįgaliųjų vietose stovinčius automobilius, aš jiems sakau, pažiūrėkite, šis automobilis neturi teisės čia stovėti, nes neturi reikiamo ženklinimo, neatitinka tam tikrų reikalavimų ir taisyklių. Jie tiesiog praeina, jie mato neįgaliojo pažymėjimą, tačiau jis dažnai guli ne ta puse, kur yra nuotrauka ir nurodytas nedarbingumo procentas. O žmonės, kurie neleistinai čia stato automobilius, dažniausia rodo tokį ženklą“, - vidurinį pirštą iškėlęs parodė neįgaliųjų atstovas, neslepiantis pasipiktinimo neleistinai užimančiais neįgaliųjų vietas.

Tiesa, šį kartą reidas nepatvirtino neįgaliojo nuogąstavimų. Reido metu per pusantros valandos užfiksuoti tik keli pažeidimai.

„Bauda už šiuos pažeidimus yra iki 86 eurų, šiandien pažeidėjų rasta mažiau nei tikėjomės: 3 atvejai, apžiūrėjus 4 neįgaliųjų automobilių stovėjimo vietas prie prekybos centrų bei Kauno klinikų“, - policijos priemonės rezultatus apžvelgė D. Česnauskas.

Vienas iš nubaustųjų, turintis 40 proc. darbingumo, teigė dažniausiai statantis įprastoje stovėjimo vietoje, tačiau šį kartą pastatė neįgaliųjų zonoje, nes nerado vietos.

„Kai galima rasti vieta, nestatau čia, tačiau turiu nuvežti mamai maisto produktų. Neradau vietos ir pastačiau čia. Man neduoda leidimo, neturiu teisės čia statyti“, - kaltę pripažino vyresnio amžiaus vyras.

Kitas vyras su „Mersedes Benz“ automobiliu daug savo pažeidimo nekomentavo, standartiškai paaiškinęs, kad užbėgo trumpam į banką. Trečiasis pažeidėjas, neįgaliųjų vietoje pastatęs statybinės paskirties mašiną, su žurnalistais nebendravo.

Neįgaliųjų atstovas pabrėžė, kad šios vietos yra ne šiaip išgalvotos ir labai reikalingos judėjimo negalią turintiems asmenims.

„Ši problema yra ne tik Kaune. Be abejo, Kaune ji irgi egzistuoja. Tiems asmenims, kurie juda su vežimėliais, yra lengviau su krepšiais pasiekti automobilį, kuris stovi šalia išėjimo. Todėl neįgalieji turi lengvatą statyti automobilius tokiose vietose. Tačiau būna sunku, kai tos vietos yra užstatytos. Prilekia, palieka, ai, aš greitai“, - reido metu kalbėjo neįgaliųjų atstovas.

Pasak vyro, problemiškiausios vietos yra prie prekybos centrų, taip pat poliklinikose, ligoninėse, ugdymo įstaigose.

D. Česnauskas teigia, kad neįgaliųjų skundai yra girdimi ir policija į juos reaguoja.

„Galima pastebėti, kad žmonės tampa sąmoningesni ir rečiau stato mašinas neįgaliųjų vietose. Tiesiog norime priminti vairuotojams, kad kreipiame dėmesį į šiuos pažeidimus, pamatę juos, pareigūnai tikrai nenuvažiuos ir surašys pažeidimo protokolą“, - sakė D. Česnauskas.