A. Čiapas kaltinamas tuo, kad jis, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, neteisėtai, neturėdamas leidimo įgijo ir iki 2015 m. rugsėjo 14 d., pagalbinėse patalpose esančiose Kauno r., Bernatonių k., neteisėtai, neturėdamas leidimo, laikė: 5 vnt. rankinių granatų sprogdiklius, 8 vnt. artilerijos sviedinių sprogdiklius, 6 vnt. didelės sprogstamosios galios artilerijos sviedinius, 5 vnt. didelės sprogstamosios galios rankines granatas, 3 skardines ir 1 polietileninį maišelį su sprogstamąja medžiaga paraku, tris šaunamuosius ginklus: nenustatyto modelio revolverį, priskiriamą prie B kategorijos šaunamųjų ginklų, 1963 m. gamybos šautuvą Nr. 8597 su optiniu taikikliu, priskiriamą prie C kategorijos šaunamųjų ginklų; nenustatyto modelio šautuvą, priskiriamą prie C kategorijos šaunamųjų ginklų, bei šaunamųjų ginklų pagrindines dalis – du šaunamųjų ginklų vamzdžius bei užraktą, priskiriamus prie C kategorijos šaunamųjų ginklų dalių, taip pat didelį kiekį šaudmenų – 484 vnt. įvairaus kalibro šovinius, kol 2015-09-14 šaunamieji ginklai ir jų pagrindinės dalys, šaudmenys, sprogstamosios medžiagos bei sprogmenys buvo rasti ir paimti kratos metu.

A. Čiapas iki kratos dirbo Krašto apsaugos sistemoje įvairiuose pareigose, darbavosi remonto skyriuje, vėliau tapo transporto skyriaus vadovu. 49 metų vyras turi 5 vaikus, iš kurių vienas pilnametis. Tarnybos metu turėjo leidimą tarnybiniam ginklui. Tačiau visai rastai ginkluotei leidimų neturėjo.

Posėdžio metu A. Čiapas teismui aiškino, kad visą gyvenimą domisi karo istorija, kariniais įvykiais, kolekcionuoja karo amuniciją bei prietaisus. Vyras pripažįsta kaltę dėl pavojingų daiktų laikymo ir paaiškino, kur gavo visus ginklus bei šaudmenis.

A. Čiapas pasakojo, kad neretai važiuodavęs į Antrojo pasaulinio karo mūšių vietas Lietuvoje ir kasinėdamas rado nemažai kaltinamajame akte vardinamų daiktų. Buvęs seržantas teigė, kad kai kuriuos sprogmenis bei šovinius ketinęs panaudoti pratybose, kurių metų jie būtų sunaikinti. Vieną šautuvą 1995 metais gimtadienio proga jam padovanojo draugas, vieną šautuvą A. Čiapas nusipirko pats. Vyras teigė nenorėjęs jo priduoti, nes mokėjo 1400 JAV dolerių, o pridavęs nebūtų gavęs tiek pinigų. Ginklus ketino įteisinti, tačiau nespėjo.

Pasak kaltinamojo, dalį sprogmenų, kuriuos rado kasinėdamas Raseinių, Šilutės rajonuose bei Lenkijos pasienyje, jis ketino, bet nespėjo nukenksminti. A. Čiapas teigia, kad granatos rastos nuo 2003 metų jau buvo sugadintos ir pavojaus nekėlė. Kai kurios granatos yra butaforinės, netikros, naudojamos pratybose. Tiesa, jas laikyti eiliniams piliečiams draudžiama.

Iš kur teisėsauga gavo informacijos apie ginklus ir sprogmenis, vyras pasakyti negalėjo. Kuomet buvo atliekama krata, jo namuose nebuvo. Tuo pačiu adresu Bernatonių kaime Kauno rajone gyvena kelios šeimos, todėl A. Čiapas spėja, kad policija atsitiktinai tikrino jo namus, galimai ieškoję kažko kitko.

Visą pareigūnų rastą „gėrį“ vyras tikino saugojęs kaip kolekcininkas. Panaudoti blogais tikslais ar kam nors perduoti A. Čiapas nekeltino. Kaltinamasis žinojo, kad šią ginkluotę laikyti draudžiama, su kaltinimais sutiko ir kaltę pripažino.

Teisėjas, išklausęs kaltinamojo pasakojimus teigė, kad netikėti jo parodymais neturi pagrindo.

Savo ruoštu A. Čiapo advokatas pateikė dokumentų, padėkų iš kariuomenės, kurie teigiamai charakterizuoja kaltinamąjį. Taip pat gynėjas prašė teismo atsižvelgti į A. Čiapo šeimyninę padėtį, vyras yra vienintelis daugiavaikės šeimos maitintojas, dirba signalizacijų montavimo įmonėje, kur taip pat vertinamas teigiamai. Advokatas prašė teismo neskirti realios laisvės atėmimo bausmės.

Prokuroras savo baigiamojoje kalboje teigė, kad nežiūrint į kaltinamojo asmenybę, A. Čiapas padarė sunkų nusikaltimą, laikydamas savo namuose beveik kilogramą sprogstamųjų medžiagų, ginklų ir šovinių. Prokuroras prašo A. Čiapą nuteisti 2 metams 4 mėnesiams laisvės atėmimo, bausme atidedant dvejiems metams.

Vyro likimas spręsis gruodžio 7 dieną, tuomet teismas paskelbs nuosprendį.