Dėl baisios tragedijos kaltais pripažinti 21 metų Paulius Sasnauskas ir 24 metų Paulius Diliūnas kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, kuriam nurodė, kad jų baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas priėmė nepagrįstą apkaltinamąjį nuosprendį.

„Aš siekiu tik vieno – išteisinimo“, – ketvirtadienį pareiškė P. Diliūnas, kuriam yra skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Išteisinamojo nuosprendžio siekia ir P. Sasnauskas, įsitikinęs, kad neturėtų atsakyti už nusikaltimą, kurio esą nepadarė.

Tokie ciniškumu pagarsėjusių jaunų vyrų teiginiai per tragediją sūnaus netekusiai motinai kelia tik pyktį. „Kokio dar išteisinimo, juk ir taip jiems skirtos per švelnios bausmės, jie juk ne žmonės“, – sakė kaunietė Džiuljeta Skrodienė.

Moteris Kauno teisėjų nuosprendžio neskundė, tačiau apeliacinį skundą įteikė per gaisrą suluošintas ir neįgaliu likęs jaunas vyras – jis prašo iki milijono litų (beveik 300 tūkst. eurų) padidinti jam priteistą neturtinės žalos atlyginimą.

„Ką jie dabar bus išteisinti – niekas manęs neatsiprašė, o aš, netekusi sūnaus, kiekvieną kartą atėjusi į teismus turiu kentėti, – sakė D. Skrodienė. – Jie ir taip nuteisti švelnia bausme, vis tiek išeis jie anksčiau. Jie tai išeis gyvi, o mano sūnus nesugrįš.“

Dešimt vaikų pagimdžiusi moteris stebėjosi nuteistųjų ciniškumu: „Jie apipylė ne tik duris, bet ir visą laiptinę, kad kaimynai negalėtų išeiti – tai grynai tyčinis nužudymas, o jie dar siekia visiško išteisinimo. Nerealu.“

Anot jos, nuteistieji dėl to, ką padarė, net nesigraužia: „Jie visada ateina į posėdžius ir šypsosi, lyg nieko nebūtų buvę“.
Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį bandė pradėti nagrinėti tragedijos Šilainių daugiabutyje bylą pagal nuteistųjų ir nukentėjusiųjų skundus, tačiau kol kas nesėkmingai – posėdyje nepasirodė P. Diliūno advokatas.

Paaiškėjo, kad sausio 13-ąją su juo buvo nutraukta atstovavimo sutartis, o jeigu naujo jis nesusiras, teismas paskirs valstybės gynėją.

„Nežinau, kodėl jo nėra šiame posėdyje“, – sakė P. Diliūnas. Jis pabrėžė, kad neturi priežasčių vilkinti bylos nagrinėjimą, nes esą yra nuteistas nepagrįstai ir siekia tik išteisinamojo nuosprendžio.

Kauno apygardos teismas yra nusprendęs kaltinamuosius pripažinti kaltais dėl pasikėsinimo nužudyti du ar daugiau žmonių, dėl nužudymo kankinant ar kitaip žiauriai. P. Sasnauskas, kuris nusikaltimo metu buvo nepilnametis, subendrinus bausmes už grotų praleis 7 metus 6 mėnesius. P. Dilūnui skirta didžiausia bausmė – 15 metų nelaisvės.
Dar vienas nuteistasis – L. Buckus nuteistas 2 metų lygtine laisvės atėmimo bausme.
 
Be to, visi trys nuteistieji nukentėjusiems turės atlyginti apie 447 tūkst. Lt neturtinės žalos.

Daugiausiai priteista vaikinui, kuris gelbėdamas krito iš 7-ojo aukšto balkono ir liko neįgalus - jis nevaldo apatinės kūno dalies. Jam priteista 143 tūkst. Lt. Žuvusio vaikino mamai priteista 80 tūkst. Lt, žuvusiojo broliui – 60 tūkst. Lt, vienam nukentėjusiam vaikinui – 60 tūkst. Lt., merginai – 30 tūkst. Lt. Kitiems nukentėjusiems skirtos mažesnės sumos.

Tragiškas gaisras Baltų daugiabutyje buvo sukeltas 2012 metų kovo 25 d., apie 2.30 val.

Kaltinamajame akte teigiama, kad P. Sasnauskas su L. Buckumi bute su dar keliolika jaunuolių šventė gimtadienį. Netrukus kilo konfliktas, kurio metu P. Sasnauskas buvo sužalotas. Po incidento P. Sasnauskas ir L. Buckus pasišalino. Tačiau neilgam.
 
Vaikinai nuvykę pas draugus sugalvojo keršto planą. Išsikvietę taksi penki vaikinai nuvyko į degalinę ir į 5 litrų talpos tarą įsipylė 2,8 litro benzino. Vėliau tas pats taksi automobilis vaikinus nuvežė į Šilainius. 
 
Pakilę liftu į septintąjį aukštą vaikinai pasibeldė į buto, kuriame vyko vakarėlis, duris. Duris atidarė Mindaugas S. Netrukus kerštautojai vaikiną apipylė benzinu, degiu skysčiu aplaistė buto koridorių ir padegė. 
 
Padegtas Mindaugas S. dar bandė gelbėtis – liudininkai pasakojo, kad degantis vaikinas bandė įsisukti į užuolaidas, tačiau dėl to ugnis dar labiau išplito. Vėliau Mindaugas S. rastas uždusęs vonioje.
 
Įsiplieskusi ugnis užkirto kelią jaunuoliams pasišalinti iš buto. Neturėję kitos išeities žmonės buvo priversti gelbėtis kaip išmano – kai kurie net šoko pro 7 aukšto buto langus ir balkoną. Iš didelio aukščio nukritę du jaunuoliai patyrė sunkius sužalojimus. Vienam iš jų nustatytas neįgalumas.