„Aš tik norėjau pajuokauti, tada man tai atrodė kaip pokštas, bet dabar suprantu, kad tai – visai nejuokinga“, – šiandien sako nemalonumų dėl neteisėtų veiksmų sulaukęs kaunietis.

Už tai, kad neteisėtai įgijo programinę įrangą ir vienos moksleivės slaptažodžius, nepilnametis buvo nuteistas – teismas jam nurodė per du mėnesius nemokamai išdirbti 28 val. viešųjų darbų.

Nemalonumų dar nepilnametis kaunietis sulaukė po įvykių balandį, kai gimnazijoje, kurioje mokosi, prisijungė prie kompiuterio ir įdiegė specialią programą, skirtą išsaugoti duomenis, surenkamus kompiuterio klaviatūra. Netrukus jis gavo kai kuriuos neseniai šiuo kompiuteriu naudotus duomenis.

Po kelių dienų vaikinas vėl prisijungė prie interneto – panaudojo vienos merginos duomenis, kai prisijungė prie šios elektroninio pašto ir socialiniame tinklalapyje „Facebook“ esančios paskyros. Čia jis pakeitė slaptažodį ir merginos profilio nuotrauką bei parašė žinutę, kad ši yra susižadėjusi su savo bendraklasiu.

Be to, jis keliems asmenims ir informatikos mokytojai išsiuntė elektroninius laiškus. Juose – užgauliojimai ir necenzūriniai žodžiai.

Apie tai, kad buvo įsilaužta į elektroninio pašto dėžutę bei socialinio tinklalapio paskyrą nukentėjusioji mergina sužinojo labai greitai – įvedusi slaptažodžius ji negalėjo prisijungti prie „Facebook“. Be to, netrukus ji iš draugų sulaukė pašaipių replikų apie sužadėtuves bei nuostabų, kodėl ši rašo tokius keistus laiškus.

„Puslapyje „Facebook“ buvo pakeista mano nuotrauka ir parašyta, kad su klasės draugu laukiuosi vaiko bei parašyta, jog viskas įvyko „vakar po tiltu“, – pareigūnams nurodė mergina. – Kai prisijungiau prie pašto dėžutės, pamačiau, kad iš jos yra išsiuntinėtos necenzūrinio pobūdžio žinutės parduotuvėms ir informatikos mokytojai, be to, mano vardu buvo užsakyti du kompiuteriai. Paskambinau klasės auklėtojai ir klausiau, ką daryti. Kitą dieną su ja nuėjome pas informatikos mokytoją ir parodėme, kas atsitiko. Laimei, ji iš karto suprato, kad to negalėjau padaryti.“

Įtarimai dėl neteisėto prisijungimo iš karto krito ant merginos bendraklasio, o šis net ir nebandė neigti kaltės – netrukus atsiprašė ne tik nukentėjusiosios, bet ir jos mokytojos. Tačiau jau buvo per vėlu – pareigūnai buvo pradėję ikiteisminį tyrimą.

Vėliau policijoje jaunuolis teisinosi, kad taip norėjo tik papokštauti, jis sutiko merginai atlyginti padarytą neturtinę žalą.

Nepilnamečio motina pareigūnams nurodė, kad jos sūnus labai dažnai naudojosi kompiuteriu, todėl užsakiusi interneto paslaugą ji nutarė pajungti ir programą, kuria tam tikru laiku galima atjungti internetą.

„Sūnus vis bandydavo „nulaužti“ slaptažodį, kad galėtų įsijungti internetą, taip ir sugalvojo „nulaužti“ ir kažkieno kito slaptažodį“, – moters teigimu, nepilnametis tenorėjo iškrėsti pokštą, tačiau tik po to, kas nutiko, suprato, kad viskas yra labai rimta.