„Viskas įvyko labai greitai“, - po patirto šoko sunkiai tramdydama jaudulį kalbėjo Alytaus miesto ir rajono Kriminalinės policijos skyriaus vyriausioji tyrėja B. Kazlauskienė.

Daugiau kaip 20 metų darbo patirtį turinti pareigūnė prisipažino, kad darbe yra buvę įvairių sunkių momentų, ne kartą apklausiamieji yra pasijutę blogai, pasitaikę priepuolių ir tekę kviesti medikus, bet tokio sukrėtimo, kaip penktadienio popietę jai nėra tekę patirti.

Tad kas iš tiesų įvyko tragiškai pasibaigusios apklausos, kuri jau spėjo apaugti gandais ir spėlionėmis, metu?

Į apklausą buvo kviestas diena anksčiau

42 metų I. Bartkevičius buvo kviestas atvykti ketvirtadienį, tačiau joje nepasirodė. Tyrėjai paskambinus telefonu, vyras paaiškino negalėjęs ateiti ir pažadėjo atvykti penktadienį 13 val. Savo žodžio jis laikėsi. Tyrėjai nusileidus jo pasitikti, prie budėtojų posto laukęs I. Bartkevičius buvo vienas, bet pasakė, kad jį atvežė draugas, kuris tuo metu buvo išėjęs į lauką parūkyti.

Pasakęs, kad draugas palauks apačioje I. Bartkevičius su tyrėja pakilo laiptais į trečiame aukšte esantį jos kabinetą. „Belipant iš jo judesių supratau, kad vyras prastai mato, tad padėjau jam užlipti“, - pasakojo B. Kazlauskienė.

Kabinete prieš apklausą ji pirmiausia paaiškino vyrui jo, kaip liudytojo teises, ir pradėjo tikslinti asmens duomenis. Dokumentuose pamačiusi, kad vyrui yra nustatytas pirmos grupės neįgalumas, pasiteiravo dėl ko jis. I. Bartkevičius paaiškino, kad serga cukralige ir jo regėjimas yra labai prastas. Vyras pasiguodė turintis ir daugiau rimtų sveikatos problemų.

„Jeigu jis būtų apie tai užsiminęs, kai derinome apklausos laiką, galėjau nuvykti apklausti jį ir į namus, bet jis nieko tokio nesakė, patikino, kad atvyks į komisariatą“, - pasakojo tyrėja.

Yra įvykio liudytoja

Jai besikalbant su I. Bartkevičiumi, į kabinetą su nepilnamete dukra užėjo moteris, turėjusi pasirašyti dokumentus tyrėjos atliekamame kitame ikiteisminiame tyrime.

„Paprašiau jos palaukti, kol baigsis apklausa, tačiau moteris sakė labai skubanti, nes automobilyje palikusi vaiką. I. Bartkevičius neprieštaravo, kad paduočiau moteriai reikiamus dokumentus pasirašyti“, - prisiminė B. Kazlauskienė.

Tačiau jai beduodant reikiamus dokumentus ant kėdės kabinete sėdėjęs vyras pasiguodė, kad jam darosi silpna ir paaiškino, kad jis yra susileidęs insulino, bet nieko nevalgęs. „Pasiūliau mišrainės, kurios turėjau atsinešusi pietums, bet jis pasakė, kad geriau būtų cukrus. Cukraus kabinete neturėjau, daviau šokolado. Jis suvalgė pora gabaliukų, bet geriau nepasijuto, sakė, kad geriau būtų cukrus. Išbėgau pas kolegas paimti cukraus ir iš karto šaukiau, kad kviestų greitąją – jam akivaizdžiai blogėjo. Į mano kabinetą atbėgo kiti pareigūnai. Pamatę, kad vyrui iš burnos pradėjo veržtis putos, pamanėme, kad gali būti epilepsijos priepuolis, paguldėme jį ant grindų. Viskas vyko labai greitai – pabandžius užčiuopti pulsą, jo jau nebuvo. Atskubėjo areštinėje budinti felčerė, vyrą gaivinti bandė greitosios medikai, buvo iškviesta ir antra brigada, bet visos pastangos buvo veltui“, - sukrečiančias akimirkas prisiminė tyrėja B. Kazlauskienė.

Greitosios medikai į komisariatą kviesti 13 val. 36 min. ir 13 val. 44 min. Vyro gaivinimas vyko apie 30 min., deja jo išgelbėti nepavyko, medikai konstatavo mirtį.

Visą situaciją matė dokumentų taip ir nespėjusi pasirašyti moteris.

Alytaus policijos viršininkas: „Mano kabinete irgi yra miręs žmogus“

Šoko ištikta tyrėja pati nuėjo prie budėtojų dalies ir ten laukusiam I. Bartkevičiaus draugui pasakė, kas nutiko. Dar pasiteiravo, gal jis galėtų paskambinti artimiesiems, tačiau draugas davė mirusiojo brolio telefono numerį.

Juo operatyvinės grupės pareigūnai skambino du kartus. Pasak policijos atstovų, pirmą kartą nepavykus susisiekti apie 15 valandą broliui buvo pranešta apie mirtį.

Tikslią buvusio futbolininko mirties priežastį nustatys teismo medicinos ekspertai. „Tokie dalykai negali nesukrėsti. Nuoširdžiai užjaučiu mirusiojo artimuosius, linkiu stiprybės jiems ir stiprybės mūsų komisariato tyrėjai. Gerai suprantu, ką ji dabar išgyvena, nes prieš daugelį metų pats tą patį esu patyręs – mano kabinete taip pat mirė žmogus“, - sakė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Česlovas Mulma.

Po šio tragiško įvykio policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl mirties priežasties nustatymo.

Apklausa tebuvo formalumas

I.Bartkevičius į apklausą liudyti buvo iškviestas dėl praėjusių metų gruodžio 9 d., naktį, jo bute, Alytuje, įvykusio incidento, kurio metu dėl neatsargumo iš balkono iškrito ir susižalojo jo 48-erių metų draugas. Tą naktį pagal iškvietimą atvykę Alytaus apskr. VPK pareigūnai, I. Bartkevičiaus bute rado šaudmenį. Todėl buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Vėliau paaiškėjo, kad pas buvusį futbolininką į svečius užsukęs ir iš balkono iškritęs vyriškis yra medžiotojas, o rastas šaudmuo iškrito iš jo medžioklės kostiumo. Todėl buto savininkui negrėsė jokia atsakomybė, o apklausos metu turėjo būti įforminti dokumentai, reikalingi ikiteisminiam tyrimui.