Ketvirtadienio rytą DELFI kalbino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Stuburo neurochirurgijos skyriaus vadovą Dr. Bronių Špakauską. Teiravomės, kaip laikosi prieš savaitę Karmėlavoje tėvo į krūtinę pašauta mergina.

Mergina sužalota stipriai

Nukentėjusiai merginai sutikus, Dr. B. Špakauskas gana išsamiai pasakojo apie jos būklę ir medikų veiksmus.

Dr. B. Špakauskas dar kartą patvirtino, kad mergina sužalota stipriai. Labai blogai yra tai, kad sužalojimas šautinis. Šautiniai sužalojimai yra klastingi. Klastingi keliais aspektais: „Visų pirma, negali prognozuoti, kaip kulka eidama pro audinius pasisuka, atsimušus į kaulą, pakeičia trajektoriją. Kitas dalykas, kaip mes sakome, tai yra aukštos energijos trauma. Kulka kaip svetimkūnis ne tik kiaurai sužaloja vidinius organus, bet eidama per audinius atiduoda ir didžiulę kinetinę energiją. Pavyzdžiui, kitaip negu peilis, kulka eina su stipria smūgine jėga. Tokiu būdu kulka papildomai traiško, suvirpina aplinkinius audinius“, – kalbėjo stuburo neurochirurgijos skyriaus vadovas.

Šiuo atveju po šūvio kulka perskrodė krūtinę, pilvo organus, kepenis, perėjo per juosmens stuburo slankstelį, jį pažeidė ir palietė viduryje stuburo kanalo esančius nervus bei stuburo smegenis.

Kadangi buvo vidinis kraujavimas, mergina skubiai operuota. Jeigu vidinis kraujavimas nebūtų buvęs sustabdytas, mergina būtų mirusi. Vidinis kraujavimas mirtinas, tačiau operacija buvo atlikta laiku ir sėkmingai.

„Džiaugiamės, kad mergina išgyveno, sveiksta operuota pilvo sritis. Šiuo metu, paskyrus intensyvią priežiūrą, mūsų manymu, gyja labai gerai. Požymių, kad būtų reikalinga dar viena operacija, nėra, vidiniai organai nepūliuoja. Šautinės žaizdos nėra sterilios. Atsiradus infekcijai, galimos visos tolimesnės komplikacijos. Laimei, šio dalyko nėra“, – kalbėjo Dr. B. Špakauskas.

Tačiau kulka, pereidama per stuburo kanalą, sužalojo nervinius elementus ir nugaros smegenis, todėl merginos kojų judesiai yra komplikuoti, yra jutiminių sutrikimų.

Vis dėlto, palanku tai, kad merginai gali judinti kojų pirštus, grįžta kiti jutimai, ji pradeda lenkti kojas per kelius. Anot medikų, tai labai palankus ženklas ir, Dr. B. Špakausko nuomone, praėjusi kulka nervus pažeidė, bet nenutraukė.

„Šie požymiai rodo palankią prognozę. Kiek gerai bus ir kaip greitai, sunku atsakyti“, – kalbėjo pašnekovas.

Kulka liko merginos kūne

Pasak Dr. B. Špakausko, yra tam tikrų taktikų gydant šautinius sužalojimus. Jeigu stuburo kanale nerandamas svetimkūnis, nėra susiformavusio kraujo išsiliejimo ar pūlinio ir neteka smegenų skystis ar kraujas per žaizdą, tokiu atveju nerevizuojama (neoperuojama – DELFI).

„Kulka iš organizmo neišėjo, ji liko raumenyse juosmens srityje. Jeigu kulka būtų įstrigusi stuburo kanale, tada reikėtų operuoti ir kulką išimti. Kadangi kulka įstrigusi raumenyse ir nepūlinga, ji nėra kenksminga. Kulką teoriškai galima išimti, bet tai būtų dar viena intervencija, o merginos sveikatos būklė nuo to nepasikeistų. Jeigu kulka trukdys ar supūliuos, tada operuosime ir kulką išimsime, tačiau šiuo atveju tai nėra pirmaeilis dalykas. Kaip jau minėjau, dėl vidinio kraujavimo merginai buvo operuota pilvo sritis, nugara liko neoperuota. Nugaros sritis gydoma konservatyviai, ir tai duoda rezultatą“, – gydymo taktiką aiškino neurochirurgas.

Teigiamos prognozės

Kalbant apie merginos būklę ir prognozes, yra teigiamų ir neigiamų dalykų. Tačiau, pasak Kauno klinikų Stuburo neurochirurgijos skyriaus vadovo Dr. B. Špakauso, tolimesnės prognozės gana geros: „Nors sužalojimas stiprus, jaunas merginos organizmas ir jau matomi konkretūs atsigavimo požymiai nuteikia optimistiškai – prognozės yra teigiamos, palankios gyti.“

DELFI primena, kad naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį (gegužės 18–19 d.) merginos tėvas atvyko pas savo dukrą į Karmėlavą. Tėvas išsiviliojo dukrą su sugyventiniu į kiemą. Jiems kalbantis ir vaikštinėjant po kiemą, vyras įėjo į namus.

Paskui tėvą į namus užėję dukra su vaikinu pastebėjo, kad vyras rankose laiko pistoletą. Tuomet vyras šovė į dukrą. Paskui šovė į dukros vaikiną.

Gelbėdamasis nuo šūvių jaunuolis laiptais užbėgo į antrąjį namo aukštą ir iššoko pro antrojo namo aukšto langą. Visgi sužalojimų neišvengė. Jam peršauta ranka. Kai vaikinas pabėgo, merginos tėvas padegė namą.

Ugniagesių duomenimis, 01.08 val. žmonės pranešė apie atvira liepsna degantį namą. Į nurodytą gaisro vietą atskubėjo ir policijos pareigūnai.

Sužalotas vaikinas buvo grįžęs prie namo ir nurodė, kad viduje gali būti likusi jo draugė. Vienas pareigūnų, kinologas, išgirdęs balsą viduje, puolė į degantį namą ir ant rankų išnešė merginą.