„Iki šiol jaučiu kaltės jausmą, man apie tai net labai sunku kalbėti“, – po baisios nelaimės net praėjus vos daugiau nei metams, ašarų negali tramdyti vilnietė Nijolė Žukovskaja.

Ji sau negali atleisti, kad tą vakarą, prieš išvažiuodama terapijai į Onkoligijos kliniką, į mišias sostinės Lazdynų bažnyčioje išleido savo garbaus amžiaus motiną ir dvi mažametes dukras – jos tik norėjo pasimelsti ir paprašyti Dievo pagalbos vėžiu susirgusiai N. Žukovskajai.

Bet nesuspėjo – kai N. Žukovskaja jau gulėjo ligoninės palatoje ir jai buvo pradėtas sudėtingas ir ilgas gydymo procesas, jos motina ir dvi dukros buvo sunkiai sužalotos pėsčiųjų perėjoje, visai netoli bažnyčios.

Ir tos laukimo valandos, kai nežinai, kas laukia tau artimiausių žmonių, buvo pačios sunkiausios.

„Man paskambino mergaitė ir pranešė tą žinią, o išeiti iš ligoninės negaliu, nes esu paveikta radioaktyvaus jodo terapijos, todėl visą tą laiką bijojau kiekvieno skambučio – be žinios irgi blogai, o kai skambina, bijai net kelti ragelį, nes bijai sužinoti blogiausią naujieną“, – šiandien prisipažįsta ji.

Laimei, moters dukros ir motina išgyveno, nors patyrė sunkius sužalojimus – keturmetei mergaitei buvo praskelta galva, dėl patirtos traumos dalyje galvos jai iki šiol neauga plaukai, o vienuolikmetei buvo sutrenktas klubas.

„Bet jas iki šio kamuoja psichologinės baimės, jos net neina per tą pėsčiųjų perėją – visada eina aplinkeliu, – prisipažįsta N. Žukovskaja. – Mažoji dukra paveikta labiausiai, didžioji gal labiau susivaldo, o mažoji (kai važiuoja automobiliu) visada prašo: „Mama, nesuk greitai vaiko“. Jos abi iki šiol bijo padangų garso, vos išgirsta jų cypimą, iš karto dreba.“

Po tragiško eismo įvykio iš esmės pasikeitė ir motinos gyvenimas – anksčiau ji viena gyveno kaime, o dabar be priežiūros gyventi negali: „Ji smarkiai sulaužyta, praktiškai nevaldo vienos rankos, o vaikščioti namuose gali tik su lazdomis. Jos gyvenimas visiškai pasikeitė, dabar jai visada reikalinga priežiūra.“

Ne ką lengviau ir kitiems per eismo įvykį nukentėjusiems – viena 76 metų moteris praėjus dviem paroms po avarijos mirė ligoninėje.

Prokurorai kaltinimus dėl tragiško eismo įvykio pateikė jau ne kartą dėl įvairių nusikaltikmų teistam Šalčininkų rajono gyventojui, pastaruoju metu gyvenusiam Vilniuje – 25 metų Jonas Šatkevičius apkaltintas dėl tyčinio nužudymo, sunkaus ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo, viešosios tvarkos pažeidimo.

Teisti J. Šatkevičių už sunkiausią nusikaltimą – tyčinį nužudymą – prokurorai nusprendė remdamiesi teismų praktika, nes girtas prie vairo sėdęs, nors neturėjo tam teisės, vairuotojas privalėjo suvokti, kokie gali kilti skaudūs padariniai. Po nelaimės J. Šatkevičiui buvo nustatytas 1,68 prom. girtumas.

Nelaimė Vilniuje, Erfurto g., nutiko praėjusių metų kovo 13 d. vakarą, apie 20.30 val., kai J. Šatkevičius, vairuodamas nuosavą automobilį „BMW 530“, važiuodamas draudžiamu 92km/val. greičiu, dėl chuliganiškų paskatų ir kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, keldamas pavojų kartu važiavusiems keleiviams bei aplinkiniams, chuliganiškai važinėjo Erfurto g. nuo Oslo g. pusės bei link Oslo g. pusės, padidindamas greitį, staigiai stabdydamas, slysdamas ir apsisukdamas 180 laipsnių kampu.

Taip J. Šatkevičiaus vairuojamas BMW išslydo į priešpriešinio eismo juostą ir partrenkė Erfurto-Žėručio g. sankryžoje esančia pėsčiųjų perėja ėjusius penkis žmones.

Sunkiais nusikaltimais apkaltinto J. Šatkevičiaus baudžiamąją bylą penktadienį turėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas, tačiau iš anksto suplanuotas posėdis, kuris nukentėjusiesiems sukelia itin skaudžius prisiminimus, taip ir neįvyko.

Paaiškėjo, kad kaltinamasis, kuris iki šiol laisvai vaikščiojo laisvėje, jau yra suimtas ir pasiųstas į įkalinimo vietą atlikti bausmės, paskirtos kitu nuosprendžiu – jis yra nuteistas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo.

O teismas, nagrinėjantis avarijos bylą, apie tai nebuvo informuotas, todėl teisėjams teko posėdį atidėti – tik spalio pabaigoje byloje prokuroras turėtų paskelbti, kokios bausmės nusipelnė tragišką nelaimę sukėlęs ir kaltę dėl to pripažįstantis vairuotojas.

J. Šatkevičius teisme anksčiau yra sakęs, kad taip pat gailisi dėl savo neatsakingo poelgio, tačiau nukentėjusiųjų mergaičių motina netiki, jog vyro atgaila yra nuoširdi.

Anot jos, kaltinamasis nukentėjusiųjų pirmą kartą atsiprašė tik teisme.

„Jis mums net nepasižiūrėjo į akis, manau, jis atsiprašė teisėjų, o ne mūsų“, – sakė N. Žukovskaja.

Moteris nesupranta, kaip ne vieną nusikaltimą iki avarijos padaręs dar pakankamai jaunas J. Šatkevičius buvo paliktas laisvėje, o ne baudžiamosios bylos baigties laukė įkalinimo įstaigoje.

„Man buvo labai keista, kai sužinojau, kad jis yra padaręs tiek nusikaltimų ir laisvai vaikščioja tarp mūsų, – sakė N. Žukovskaja. – Tai mane šokiravo, nes manau, kad tas žmogus negali atsakyti už savo veiksmus. Bet koks pašalinis poveikis – ar alkoholis, ar koks nervų priepuolis jį gali paveikti. Man atrodo, jis nežino, ką daro. Jis pirmą kartą mūsų atsiprašė teisme, nors mes gyvename Lazdynuose ir jis, pasirodo, ten šalia gyveno, bet jis nesugebėjo net atsiprašyti arba pasiteirauti, kokia sveikata ar paklausti, kokios pagalbos reikia. Negalime nepagydžius tokių žmonių išleisti į visuomenę gyventi, nes jie gali dar daugiau padaryti.“

Nukentėjusioji nežino, kokia J. Šatkevičiui turėtų būti skirta bausmė, tai nuspręs bylą išnagrinėję kompetentinga teisėjų kolegija, tačiau, anot jos, kaltinamasis neturėtų būti išleistas į laisvę.

„Norėčiau, kad jam būtų skirta tokia bausmė, kad jis nepadarytų daugiau žalos kitiems žmonėms, nes žinant anksčiau jo padarytus nusikaltimus man ir baisu pagalvoti – jeigu ne mes, būtų buvęs kas nors kitas, – sakė ji. – Kaip galima vairuoti neturint vairuotojo pažymėjimo ir dar pirkti automobilį? Jis suvokė, kad negali to daryti, bet vis tiek elgėsi savaip – negaliu, bet vis tiek darysiu.“

J. Šatkevičius buvo teistas ne tik dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo – jo pavardė buvo minima ir baudžiamojoje byloje, kai buvo žiauriai sumuštas vienas vyras, tariamai pagrobęs kaltinamiesiems priklausantį kontrabandinių cigarečių krovinį.

Iš nukentėjusiojo taip pat buvo prievartaujamas turtas. Dėl šio nusikaltimo buvo nuteistas ir vienas Šalčininkų rajono policijos pareigūnas.

Už tragišką eismo įvykį J. Šatkevičiui gresia laisvės atėmimo iki 20 metų bausmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)