Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai kartu su Šiaulių apylinkės prokuratūros prokurorais baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui nagrinėti perdavė dar vieną baudžiamąją bylą dėl iš Pataisos namų vykdomo telefoninio sukčiavimo.

Kaltinimai dėl neteisėto disponavimo mokėjimo instrumentu, neteisėto jo duomenų panaudojimo, sukčiavimo, kompiuterinės informacijos pasisavinimo pareikšti trims Kybartų pataisos namuose bausmes už įvairius nusikaltimus atliekantiems asmenims ir keturioms su jais siejamoms moterims.

Apeliuodami į gailestingumą ir širdingumą, laisvės atėmimo vietose esantys vyrai pinigų stokojančias besimokančias merginas ar vaiko priežiūros atostogose esančias moteris įtraukė į nusikalstamą veiką ir padarė nusikaltimo bendrininkėmis. Teismo nuosprendį teks išklausyti panevėžietei, kaunietei ir dviem šiaulietėms.

Ši istorija prasidėjo 2015 m. lapkričio 18-ąją. Tauragės gyventoja užkibo ant telefoninių sukčių iš Kybartų pataisos namų mesto jauko apie iškilusį pavojų jos banko sąskaitai. Telefonu banko darbuotoju prisistatęs vyras moterį įtikino, kad kažkas bando prisijungti prie jos sąskaitos, todėl reikėtų ją užblokuoti ir neva tuo tikslu paprašė jos elektroninės bankininkystės slaptažodžių bei kodų.

Moteris nepažįstamuoju aklai patikėjo, telefonu padiktavo visus lentelėje surašytus kodus ir kitą dieną susiruošė į banką pasiimti naujų elektroninės bankininkystės rekvizitų. Tačiau ir vėl sulaukė neva banko darbuotojo telefoninio skambučio, kad į banką dar neskubėtų, kad palauktų, kol pirmadienį su ja susisieks policijos pareigūnai.

Tačiau moteriai pasidarė neramu, ji skambinusiojo patarimų nebeklausė ir nuėjo į banką. Čia jos laukė staigmena - sužinojo, kad jos vardu lapkričio 18 ir 19 dienomis iš kredito bendrovių buvo paimti 1050 ir 350 eurų kreditai, kurie trumpam atsidūrė jos sąskaitoje, o po to akimirksniu buvo perpumpuoti į jai nepažįstamų moterų sąskaitas.

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad Kybartų pataisos namuose bausmę atliekantiems vyrams sukčiavimo operacijoje talkino laisvėje esančios jų pažįstamos arba pažįstamų pažįstamos moterys. Po to, kai į sukčių pinkles patekusi tauragiškė padiktavo elektroninės bankininkystės duomenis, bausmę atliekantis 31 metų kaišiadorietis telefonu susisiekė su pažįstama vienos Kauno kolegijos studente ir paprašė jos pagalbos – internetu užpildyti paraiškas paskoloms iš greitųjų kreditų bendrovių gauti.

Mergina uoliai įvykdė visas telefonu gautas komandas: prisijungė prie vienos kredito bendrovės ir nurodytos moters vardu paėmė 350 eurų kreditą, po to prisijungė prie kitos kredito bendrovės ir tos pačios moters vardu paėmė 1050 eurų kreditą. Už šių operacijų atlikimą merginai buvo pažadėtas 100 eurų atlygis.

Kai pinigai atsidūrė Tauragėje gyvenančios moters banko sąskaitoje, sukčiams skubiai reikėjo banko sąskaitos, į kurią būtų galima pervesti paimtus kreditu. Tada veikti pradėjo kitas Kybartų pataisos namuose bausmę atliekantis vyras – 47 metų šiaulietis. Jis telefonu susisiekė su Šiauliuose gyvenančia pussesere ir paprašė jos pagalbos. Kadangi moters sąskaita buvo areštuota, ji kreipėsi pagalbos į savo giminaitę, Šiaulių profesinio rengimo centro mokinę.

22 metų merginai pagailo tetos, kuri sukūrė istoriją, jog užsienyje esantis giminaitis jai turi pervesti pinigėlių, o kadangi jos sąskaita areštuota, tai visus pinigėlius paimsiąs antstolis ir ji liksianti be nieko.

Kai mergina sutiko, kad tetai skirti pinigėliai būtų pervesti į jos sąskaitą, telefonu paskambinęs giminaitis paaimanavo, kad šiuo metu jis neturi prieigos prie interneto ir paprašė merginos prisijungti prie jo sąskaitos ir ir persivesti 350 eurų, o po to dalį pinigėlių pervesti į jo nurodytą sąskaitą, o dalį išgryninti bankomate ir atiduoti tetai. Kai mergina į nurodytą sąskaitą pervedė pinigus, ją išgąsdino kompiuterio ekrane pasirodęs užrašas „Kybartų pataisos namai“.

Ir nors teta ją ramino, kad čia nieko neteisėto nevyksta, mergina bendravimo su jos giminaičiu nebetęsė, nors šis vis skambinėjo ir prašė padaryti dar vieną pinigų pervedimą.

Sukčiams skubiai teko ieškoti kitos banko sąskaitos, į kurią galėtų pervesti kitą tauragiškės vardu paimtą kreditą. Ir surado. Pagelbėti sutiko bausmę atliekančio to paties šiauliečio pažįstama moteris, gyvenanti Panevėžyje. 26 metų vaiko priežiūros atostogose esanti panevėžietė bausmę atliekančiam vyrui patikėjo savo elektroninės bankininkystės duomenis ir į jos sąskaitą įplaukė 1050 eurų tauragiškės vardu paimtas kreditas, nors moteriai buvo papasakota, kad tai - pinigai, kuriuos giminaitė perduoda pataisos namuose esančiam šiauliečiui.

Moteris buvo įpareigota bankomate juos išgryninti, 190 eurų perduoti vienai merginai, o kitus pašto perlaida nusiųsti, kaip vėliau paaiškėjo, vieno iš šioje aferoje dalyvavusio nelaisvėje esančio asmens vardu.

Štai taip po ilgų ir sudėtingų peripetijų iš patiklių žmonių telefoninių sukčių išvilioti pinigai atsiduria pastarųjų banko sąskaitose. Be pagalbininkų laisvėje, tai būtų neįmanoma. Manipuliuodami moterų širdingumu, įtariamieji jas padaro nusikaltimo bendrininkėmis, kurioms taikomos tokios pat griežtos įstatymo sankcijos, kaip ir sukčiavimo iniciatoriams.