Tokių grasinimų ir reikalavimų sumokėti po 5 tūkst. litų iš laisvės atėmimo bausmes atliekančių nuteistųjų sulaukė Panevėžio apygardos ir apylinkės teismų dvi teisėjos, šioje byloje pripažintos nukentėjusiomis. Dar vienas ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl grasinimo susidoroti su Panevėžio apygardos teismo pirmininku. Šią savaitę naujų grasinimų sulaukė dar dvi Panevėžio teisėjos.

Grasinimai susidoroti prokurorams ir teisėjams buvo siunčiami ne tik prieš dešimt ir daugiau metų, kai mieste nuolat aidėjo šūviai ir sprogimai, jų sulaukiama ir dabar – teismui perduota ne viena byla dėl grasinimų Panevėžio, Kėdainių, Utenos prokurorams ir teisėjams.

„Pernai už nužudymus sunkinančiomis aplinkybėmis ir kitus labai sunkius nusikaltimus trims teisiamiesiems mūsų prokurorai prašė paskirti laisvės atėmimo bausmes iki gyvos galvos.

Per Panevėžio apygardos prokuratūros veiklos laiką už savanaudiškais tikslais žiauriai nužudytus, pasipriešinti negalinčius bejėgius, dažniausiai vyresnio amžiaus žmones, gyvenančius nuošaliose sodybose, taip pat ir už nepilnamečio asmens gyvybės atėmimą, prokurorų prašymu, laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos buvo paskirtos 17 nusikaltėlių.

Jau išnagrinėtos teisme Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų perduotos dvi pavojingų nusikaltimų žmogaus sveikatai ir gyvybei bei nuosavybei baudžiamosios bylos.

Vienoje jų grasinimai buvo pareikšti apygardos prokurorui už tai, kad jis, teisme palaikydamas valstybinį kaltinimą, teisiamajam paprašė paskirti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos.

Kitoje byloje nuteistasis grasino nužudyti prokurorę ir jos vyrą už tai, kad ji sugebėjo įrodyti labai sunkų nusikaltimą padariusio asmens kaltę, ir teismas, ją patvirtinęs, paskyrė prokurorės pasiūlytą griežtą laisvės atėmimo bausmę.

Kasdieninėje prokuratūros veikloje laiškų su brutaliais grasinimais atkeršyti pasitaiko sulaukti ne vienam prokurorui ar teisėjui – tokiu būdu siekiama gąsdinti ir bauginti valstybės vardu kaltinimus nagrinėjant baudžiamąsias bylas teismuose palaikančius ir griežtas bausmes siūlančius skirti ar jas paskiriančius pareigūnus.

Pasak prokurorų, baudžiamoji atsakomybė taikoma, kai grasinamojo pobūdžio laiškais naudota psichinė prievarta suteikia pagrindą manyti, kad grasinimai nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą gali būti realiai įvykdyti. Už grasinimus paskirtos bausmės nuteistiesiems metais ar daugiau prailgina anksčiau paskirtos bausmės laiką pataisos namuose.
Už grasinimą nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą, jeigu buvo pakankamas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas, baudžiama laisvės atėmimu iki dvejų metų ar šešerių metų, už svetimo turto prievartavimą – iki šešerių metų, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.