Vilniaus pataisos namuose balandžio mėnesį vienas kitam meilę prisiekė Sergejus ir Oksana. Ceremonija kukli, be šampano, be didžiulės palydos ir be ištaigingos puotos. Civilinės santuokos  registravimo metu neskamba ir Mendelsono maršas, kaip tai įprasta Santuokų rūmuose.

Naujai „iškepti“ sutuoktiniai parašais sutvirtina vienas kitam ištartus „Taip“, pasikeičia kukliais žiedais ir pasibučiuoja. Tik sudarius santuoką jų laukia pirmoji naktis kartu. Skamba romantiškai? Kaip ir sutuoktinių pažadai vienas kitam.

Sergejus pataisos namuose atsidūrė ne pirmą kartą. Pasak jo, teko kelis kartus stoti prieš teismą, kol susimąstė ką daro su savo gyvenimu.

Jauno vyro teigimu, gyvenimas sukosi tik apie narkotikus ir kaip jų prasimanyti, taigi, ėmė vogti, ieškoti kitų nusikalstamų būdų kaip greičiau gauti pinigų. Tik Vilniaus pataisos namuose vyras susiėmė ir nusprendė, kad pats laikas į gyvenimą pažiūrėti neapsvaigusiomis akimis, pagaliau pripažino savo priklausomybę kaip ligą ir ėmė gydytis.

Sergejus be gydymo dar lanko ir įvairius užsiėmimus, lankosi bibliotekoje, mokosi. Visa tai, pasak Sergejaus – kad išėjęs į laisvę atgal į pataisos namus nebegrįžtu.

„Norime gražaus gyvenimo“, – vienbalsiai sakė Sergejus ir Oksana.

Iki teistumo draugavusių Sergejaus ir Oksanos keliai išsiskyrė kai vyras ėmė slysti. Tikslios skyrybų priežasties abu įvardyti nenorėjo, tik susižvalgė ir šyptelėjo. Vėliau, jam atsidūrus už grotų, nuteistojo brolis pakvietė jauną moterį aplankyti Sergejų, pasikalbėti su juo, nes jis jos nepamiršo.

Per išsiskyrimo laiką jauna moteris bandė sukurti šeimą, pastojo ir dabar augina mažametį sūnelį. Pasak Oksanos, aplankius Sergejų, vėl užgimė jausmai jam.

Jaunas vyras irgi bandė ieškoti savo meilės ir moters artumo, buvo susituokęs, tačiau vėliau tai baigėsi skyrybomis.

Jiems vėl pradėjus bendrauti, iš pradžių teko prisitaikyti, kad pasimatymai truko ribotą laiką, vienam į kitą teko žiūrėti pro stiklinę sieną, tad vieną dieną Sergejus ryžosi jai pasipiršti.

„Nebijojau, kad jis teistas, kitų nuomonė man nebuvo svarbi. Be to, jis pats panoro gydytis, panoro keisti gyvenimą, širdimi pajutau, kad galime susikurti gražų gyvenimą. Ne piniguose esmė, svarbu, kad yra meilė, o kai meilė yra – viskas įmanoma“, – sakė jauna moteris.

„Pradėjęs gydytis, ėmiau ir mokytis, imti iš gyvenimo ką tik įmanoma. Širdžiai neįsakysi, tad pasipiršau. Pažadu jai, kad ateityje viskas bus kitaip, esu pasiryžęs kurti ateitį, būti tėvu jos vaikui“, – apie ateities planus kalbėjo Sergejus.

Ar jiems pavyks sukurti stiprią šeimą, parodys ateitis.

Kiek kartu tuoktis ir skirti nuteistiesiems – įstatymai neriboja. Kalėjimų departamento duomenimis, per praėjusius metus Vilniaus pataisos namuose susituokė 21 nuteistasis, Pravieniškių pataisos namuose-atviroje kolonijoje (visose trijose valdybose) – sudarytos 129 civilinės santuokos. Tuoktasi ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėse (Pravieniškių skyriuje) – tiesa, vos 2 kartus, Alytaus pataisos namuose užregistruotos 46 santuokos, Kybartų pataisos namuose – 16 santuokų, Panevėžio pataisos namuose sudarytos 7 santuokos, Marijampolės – 59-nios, Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime pernai susituokė 19 porų.

Santuoka iš išskaičiavimo

Kai kurie nuteistieji net per tuos pačius metus sugeba kelis kartus susituokti, išsiskirti ir vėl susituokti. Toli gražu ne visos nuteistųjų santuokos kuriamos norint gyventi kartu ir laisvėje.

Patys kaliniai nelikę per daug atvirauti, kad moteris veda ne tik ieškodami meilės, bet ir dėl sekso. Yra moterų, kurios sutinka tekėti, nes įsimyli bendraudamos laiškais. Ilgą laiką vieniši būdami vyrai turi laiko kurti romantiškus, jausmingus laiškus, kurie suvirpina jautrias meilės ieškančių moterų širdis.

Kai kurie nuteistieji nesivargina ir tiesiog pateikia kone verslo pasiūlymą – sutaria sumą, kuri sumokama už vedybas. Įkalinimo įstaigose laiškai be ypatingo poreikio nėra tikrinami, tad sandorį įmanoma sudaryti ir raštu.

Už seksą moka ir moterys

Nuteistos moterys irgi neatsilieka – tuokiasi, skiriasi, ieško kito vyro. Be to, santuokų įkalinimo įstaigose padaugėjo 2003 metais, kai buvo įsigaliojo Bausmių vykdymo kodekso pataisa dėl leidimo tuoktis, kai abu asmenys atlieka bausmę. Įkalinimo įstaigose dirbantys socialiai darbuotojai dar bandė patarti kaliniams tokių santuokų nesudarinėti, ar atsisakyti vos pamačius „išrinktąjį“ ar „išrinktąją“, tačiau tokios pastangos buvo bevaisės. Net ir žinant, kad jei abu atlieka laisvės atėmimo bausmę, negalės vienas kitam rašyti laiškų, susitiks ilgajam pasimatymui tik porą kartą per metus ir žinant, kad į ceremoniją ar pasimatymą atvežusio konvojaus „pristatymo paslauga“ yra mokama, santuokos vis tiek sudaromos.

Laukiant Lietuvos Tūkstantmečio buvo paskelbta žinia, kuri irgi pagausino santuokų skaičių – daugelis vylėsi, kad jei susituoks su moterimi, kuri jau turi vaikų, greičiau sulauks amnestijos ir galės išeiti į laisvę. Tokie planai daugeliui vėliau baigėsi skyrybomis, o ne išsvajota laisve.

Visos taisyklės turi išimtis

Dar laisvėje sukūrę santuokas kaliniai turi tokias pat sąlygas pasimatymams kaip ir sudarę santuokas laisvės atėmimo įstaigose. Pasimatymai nesusituokus leistini tik tuo atveju, jei pora įrodo, kad yra sugyventiniai. Ateiti į pasimatymus su kaliniu gali ir giminės bei artimieji.

Kalėjimų departamentas informuoja, kad nuteistiesiems leidžiami pasimatymai: trumpalaikiai – iki keturių valandų ir ilgalaikiai – iki dviejų parų. Pasimatymų skaičius ir rūšis priklauso nuo įstaigos ir grupės, kurioje atlieka bausmę nuteistasis. Ilgalaikiai pasimatymai tardymo izoliatoriuose nesuteikiami.

Trumpalaikiai pasimatymai, su sutuoktiniu, sugyventiniu bei artimaisiais giminaičiais ar draugais vyksta pataisos įstaigos atstovo akivaizdoje, tačiau pokalbio nesiklausoma. Nuteistojo pageidavimu trumpalaikis pasimatymas gali būti pakeistas telefoniniu pokalbiu.

Ilgalaikiai pasimatymai suteikiant teisę kartu gyventi leidžiami tik su sutuoktiniu, sugyventiniu ar artimaisiais giminaičiais. Ilgalaikis pasimatymas taip pat leidžiamas su asmeniu, su kuriuo nuteistasis turi bendrą vaiką, jei nei nuteistasis, nei šis asmuo nėra susituokęs su kitu asmeniu arba neturi sugyventinių. Nuteistojo pageidavimu vienas ilgalaikis pasimatymas gali būti pakeistas dviem trumpalaikiais pasimatymais arba dviem telefoniniais pokalbiais.

Ilgalaikiai pasimatymai vyksta atskiroje ilgalaikiams pasimatymams skirtoje patalpoje – jiems skiriamas atskiras kambarys.

Nuteistiesiems, paliktiems atlikti ūkio darbų kardomojo kalinimo vietose, laisvės atėmimo vietų ligoninėse arba kalėjimuose, kuriose nėra galimybių suteikti ilgalaikių pasimatymų, vienas ilgalaikis pasimatymas pakeičiamas trimis trumpalaikiais pasimatymais.

Nuteistąjį, sergantį sunkia liga, pavojinga jo gyvybei, pataisos įstaigos direktorius privalo leisti aplankyti sutuoktiniui, sugyventiniui ir artimiesiems giminaičiams. Šie aplankymai į pasimatymų skaičių neįskaitomi.

Nuteistiesiems, kurie laisvės atėmimo bausmę atlieka būdami priskirti paprastajai arba lengvajai grupei, socialiniams ryšiams palaikyti pataisos įstaigos direktoriaus arba jį pavaduojančio pareigūno nutarimu, gali būti suteikiami papildomi trumpalaikiai ir ilgalaikiai pasimatymai.