Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį paskelbė, kad buvęs Vilniaus miesto 2-ojo PK Oro uosto policijos poskyrio patrulis Linas Medeliauskas negali būti pripažintas kaltu dėl kyšio paėmimo, nes jo tiesiog nepaėmė – tuo metu, kai esą jam buvo duoti pinigai, šis buvo visiškai kitoje vietoje, maždaug už kilometro nuo tos vietos.

Tokio nuosprendžio ir laukė L. Medeliauskas – dar prieš jo paskelbimą buvęs pareigūnas neabejojo, kad bus išteisintas.

„Skaudu, kad tiek metų išdirbus policijoje mano karjera baigėsi tokia istorija, tačiau tebūnie, su tuo jau susitaikiau“, – prisipažino L. Medeliauskas.

Išteisinamąjį nuosprendį paskelbusi teisėja Ilona Mateikienė policijai nurodė išteisintajam grąžinti 85 Eur (300 Lt), kuriuos Imuniteto skyriaus pareigūnai pas L. Medeliauską rado darbo dienos pareigoje – pagal įstatymus patruliams darbo metu leidžiama turėti ne daugiau kaip 36 Eur (125 Lt).

Tiesa, L. Medeliauskas tikino, kad šiuos pinigus turėjo tik dėl to, kad tądien turėjo sumokėti autoserviso darbuotojams už sūnui priklausančio automobilio remontą. Daugiau pinigų nei leidžiama buvo rasta ir pas L. Medeliausko kolegą, tik šis teisinosi, kad tą dieną jis ketino žmonai pirkti dovaną gimtadienio proga.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis, kuriuo buvo suabejota, ar dėl kyšininkavimo neturėjo būti persekiojamas kitas (nenustatytas) pareigūnas, dar negalutinis – jį bus galima apeliacine tvarka.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo policijoje buvo pradėtas dar 2013 m. gruodžio 16 d. – 12.06 val. buvo gautas pranešimas, kad laikotarpyje nuo 11.42 iki 11.51 val. policijos ekipaže Nr. 1208 dirbantis pareigūnas iš narkotikais prekiaujančio romo paėmė 50 Lt kyšį.

Paaiškėjo, kad kyšį policininkui davė tądien automobiliu važinėjęs taboro gyventojas Aleksejus Kosporovičius – taip jis esą siekė išvengti administracinės atsakomybės ir galimo automobilio konfiskavimo už tai, kad vairavo transporto priemonę neturėdamas tam teisės.

Romų tautybės vyras tą pačią dieną buvo sulaikytas tabore – pas jį buvo rasta keliasdešimt vadinamųjų „čekių“.

A. Kosporovičius net neneigė, kad pareigūnui susimokėjo už ramybę.

Maža to, per apklausą jis pareiškė, kad ne tik pareigūnui „su ūsais“, bet ir kitiems tabore dirbantiems patruliams moka kyšius. Ir ne tik jis, bet ir kiti taboro gyventojai – ramybė esą tekainuodavo vos 10 ar 20, na, kartais ir daugiau, bet ši suma tikrai neviršydavo 50 Lt.

Kad pinigus davė būtent L. Medeliauskui, A. Kolosovičius pakartojo ne per vieną apklausą, tai sakė ir ikiteisminio tyrimo teisėjui, ir bylą nagrinėjant teisme.

„Policininkas man sakė, kad nevažinėčiau automobiliu, nes neseniai įvyko avarija ir vienas automobilis pasišalino, todėl visur patruliuoja policija ir ieško“,– kalbėjo romas, pažymėjęs, kad pareigūnui kyšį yra davęs net 5 kartus, o policininką pažinojo jau apie 4 metus.

Jis taip pat patikino, kad pinigus pareigūnui davė sėdėdamas automobilyje – kai prie jo priėjo policininkas.

Tačiau teisme patikrinus policijos ekipaže įrengtos automobilio vieningos pajėgų valdymo sistemos duomenis (ji fiksuoja, kur transporto priemonė važiuoja, kada sustoja, kada atidaromos durelės ir pan.) paaiškėjo, kad romo pasakojimas nesutampa su nustatytomis faktinėmis aplinkybėmis – tuo metu L. Medeliauskas su kolega buvo visai kitoje vietoje.

Ir visai ne žemutiniame, o aukštutiniame tabore – Čigonų gatvėje, maždaug už kilometro nuo tos vietos, kur buvo duotas tariamas kyšis. Be to, tuo metu policininkų automobilis važiavo, nebuvo net sustojęs.

„Aš tai sakiau nuo pat tyrimo pradžios, bet manimi niekas netikėjo“, – sakė išteisintas L. Medeliauskas. Tačiau patikėjo jo kolega, kuris pareiškė net nematęs, kaip partneris esą galėjo paimti kyšį.

Buvęs policijos patrulis prisipažino, kad net 18 metų prižiūrėjo tvarką rajone, į kurio teritoriją pateko ir romų taboras.

„Tą dieną mes su kolega gavome pranešimą apie eismo įvykį, mums buvo nurodyta, kad iš jo pasišalino vienas automobilis ir paprašyta jo ieškoti, – teisme pasakojo L. Medeliauskas. – Mes patruliavome, pamatėme vieną romą, jo paklausėme, ar nematė mūsų ieškomo automobilio, o jis tepasakė, kad greičiausiai nepilnamečiai taip važinėja.“

Vidaus reikalų sistemos pensininkas neabejoja, kad apie kyšio davimą kalbėjęs A. Kosporovičius jam galėjo keršyti, nes jis asmeniškai anksčiau buvo sulaikęs šio brolį.

„Buvau pasakęs, kad kol dirbsiu, narkotikais jūs neprekiausite“, – L. Medeliauskas pažymėjo, kad visi taboro gyventojai, susidūrę su policininkais, „ant jų laiko pyktį“.