Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje dėl didelės vertės turto prievartavimo, kontrabandos, svetimo turto pagrobimo ir kitų nusikaltimų kartu su policininku bus teisiami dar šeši asmenys: Deimantas Paukštė, Mindaugas Paukštė, Jonas Šatkevičius, Andžejus Mileška, Irmantas Kuklis ir Vladislovas Čaplovskis.

Šioje byloje vienintelis D. Paukštė proceso baigties laukia už grotų – kitiems kaltinamiesiems yra skirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Nukentėjusiaisiais prokurorai yra pripažinę net penkis asmenis, tačiau tik vienas iš jų pasirodė teisme.

Teismo salėje nebuvo ir poros advokatų, ir vieno kaltinamojo, kuris netikėtai susirgo, todėl didelio rezonanso Šalčininkų rajone sulaukusi byla kol kas net nebuvo pradėta nagrinėti – teisėja Leonarda Gurevičienė suplanavo posėdžius net iki kitų metų kovo.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apskrities policija ir Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad, įtariama, organizuota grupuotė iš Baltarusijos į Lietuvą gabeno ir čia platino kontrabandines cigaretes.

Dalis kaltinamųjų ilgą laiką siautėjo Šalčininkų rajono apylinkėse, baugino vietinius gyventojus, keldavo muštynes. Kaip yra pranešusi policija, kaltinamieji palaikė glaudžius ryšius su Vilniuje veikiančių nusikalstamų grupuočių nariais.

Bylos duomenimis, dabar jau buvęs policininkas A. Kuklis, įtariama, iš kelių vyrų, kuriuos įtarė cigarečių vagyste, reikalavo per 100 tūkst. Lt.

Tyrimo duomenimis, grupuotės nariai vieną Šalčininkų rajono gyventoją vertė prisipažinti pavogus 50 tūkst. Lt vertės iš Baltarusijos atvežtas cigaretes.Vyrai įtariami 2012 metų lapkričio mėnesį auką nuvežę į Šalčininkų rajone esantį Paginų kaimo mišką. Čia jis buvo žiauriai sumuštas.

Egzekucija tuo nesibaigė – sumuštas „skolininkas“ po to dar buvo nuvežtas prie Poškonių mokyklos, kur vėl buvo mušamas.

Vyresnysis patrulis įtariamas kelis kartus smogęs vyrui ir grasinęs nukapoti pirštus. Kitas įtariamasis pargriovė auką ir reikalavo arba atiduoti pinigus, arba dingusias cigaretes.

Kadangi vyras kategoriškai neigė, kad yra susijęs su cigarečių dingimu, po kelių dienų kaltinamieji surado kitą auką – reikalavo sumokėti 54 tūkst. Lt už taip pat dingusias baltarusiškas cigaretes.

Tyrimo metu surinktais duomenimis, nukentėjusysis buvo nuvežtas į mišką Ažulomio kaime, kur buvo sumuštas. Įtariama, kad nusikaltime dalyvavęs pareigūnas su bendrais grasino skolininką pakarti, jei šis nesuras pinigų arba cigarečių.

Nors nukentėjusys tikino, kad kontrabandinių rūkalų nevogė, jis pasižadėjo sumokėti pinigus. Per mėnesį taip ir negavę pinigų, A. Kuklis ir dar vienas kaltinamasis vyrą užpuolė tiesiog prie prekybos centro Šalčininkuose.

Čia nukentėjusysis priešinosi, tačiau neilgai – buvo sumuštas.

Kartu su Šalčininkų organizuota grupuote už grotų pakliuvo ir A. Kuklio kolegos – vyriausiasis patrulis Jaunius Kaleinykas ir vyresnysis patrulis Miroslavas Volosevičius. Jie jau yra nuteisti dėl kyšininkavimo.

Bylos duomenimis nustatyta, kad Šalčininkų policijos pareigūnai dėl nedidelės vertės kyšių sudarydavo sąlygas neblaiviems įkliuvusiems vairuotojams išvengti administracinės atsakomybės.

Dar 2012-ųjų lapkričio 24-ąją J. Kaleinykas su sM. Volosevičiumi Šalčininkų rajone, kelyje prie Buikų kaimo, sustabdė vieno vyro vairuojamą automobilį ir iš jo, įtariama, paėmė 100 Lt kyšį.

Dar iš kito vairuotojo kyšis buvo paimtas po trijų dienų – Kaniūkų kaime pareigūnai sutiko nepatraukti atsakomybėn taip pat neblaivaus vyriškio. Šis už tai vienam pareigūnui pažadėjo nemokamai atvežti malkų, o kitam – padaryti patalpų remontą.

J. Kaleinykas ir jo kolega A. Kuklys taip pat pripažinti kaltais dėl 200 Lt kyšio paėmimo iš teisės vairuoti neturėjusio S. Šimelevičiaus – pinigus patruliai paėmė gruodžio 28-osios rytą.

Kol byloje nepaskelbtas nuosprendis, A. Kuklys ir kiti kartu teisiami asmenys laikomi nekaltais.