Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį paskelbė, kad D. Rinkevičienę pripažįsta kalta ne tik dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams Dainiui Tomašauskui ir Andžejui Nemandui, bet ir dėl jų įžeidimo.

Teisėja Alberta Baltušytė nutarė, kad nuteistoji, kuri dar galės nuosprendį skųsti apeliacine tvarka, į valstybės biudžetą privalės sumokėti 23 MGL (866 eurų) baudą. Be to, per incidentą nukentėjusiam pareigūnui A. Nemandui nuteistoji D. Rinkevičienė privalės atlyginti patirtą neturtinę žalą – 280 Eur.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad nors ir kaltinamoji neigė padariusi jai inkriminuotus nusikaltimus, tačiau jos kaltė įrodyta ne tik nuosekliais nukentėjusiųjų policininkų parodymais, bet ir kita byloje surinkta medžiaga. Anot teisėjos, kaltinamoji baudžiamojo proceso metu nebuvo nuosekli, keisdavo savo parodymus.

„Teismas netiki D. Rinkevičienės parodymais“, – skelbdama nuosprendį pabrėžė teisėja.

Bylos duomenimis nustatyta, kad Ukrainoje gimusią, bet Lietuvos pilietybę turinčią D. Rinkevičienę policijos patruliai sulaikė dar 2012-ųjų rugsėjo 30-osios naktį, apie 2 val., kai Vilniuje, prie „Litexpo“ parodų rūmų pastebėjo po visą kelią vinguriuojantį automobilį „Audi 80”.

Pareigūnai net nespėjo sustabdyti transporto priemonės – automobilis netrukus pats sustojo. Prie jo priėjęs pareigūnas A. Nemandas paprašė cigaretę rūkiusios vairuotojos pateikti dokumentus – nors moteris juos padavė, tačiau iš karto ėmė reikšti nepasitenkinimą, jog esą ji buvo sustabdyta tik dėl to, jog yra moteris.

Kadangi nuo vairuotojos sklido alkoholio kvapas, pareigūnas nusprendė, jog šiai reikės pasitikrinti alkoholio matuokliu – kol buvo laukiama kito pareigūnų ekipažo, atvežančio matuoklį, neblaivumą neigusi D. Rinkevičienė buvo pasodinta į tarnybinį policijos automobilį.

Kai pareigūnai tikrino D. Rinkevičienės duomenis, ši ėmė prašyti, kad jie netikrintų jos neblaivumo ir paleistų iš automobilio. Pritarimo nesulaukusi moteris, greičiausiai, įsiuto – pamačiusi, kad policijos pareigūnai yra užblokavę automobilio dureles, puolė prie priekinėje sėdėjusių patrulių.

Pasak policininkų, moteris persisvėrė per vairuotojo ir keleivio sėdynes į automobilio priekį, o tada pabandė perjungti užvesto automobilio pavarų svirtį. Į tokį neblaivios moters elgesį patruliai reagavo žaibiškai – ji buvo atstumta ir pasodinta ant galinės sėdynės.

Atstumta moteris pasijuto įžeista ir pareigūnus ėmė keikti įvairiais necenzūriniais žodžiais, taip pat išvadino „piderastais“ ir pan., o A. Nemandui kartą per veidą skėlė antausį.

Būtų smogusi ir dar kartą, bet pareigūnas ją sulaikė. „O dabar jums visiems bus „p...“, aš dabar galiu paskambinti telefonu, jūs ne pirmi, kurie bus atleisti iš darbo“, – tokie ir panašūs žodžiai, pasak pareigūnų, sklido iš D. Rinkevičienės lūpų.

Maža to, ji pareiškė, kad pareigūnus prakeikia ir iš visų jėgų ėmė spardyti policijos automobilio dureles.

Su pažeidėja policininkai nusprendė daugiau nesitaikstyti – jai buvo uždėti antrankiai.

Kai netrukus į įvykio vietą atvyko kitas policijos ekipažas, D. Rinkevičienei buvo nustatytas 1,27 prom. girtumas. Tą naktį moteris į namus negrįžo – buvo nuvežta į policijos komisariatą. Čia jai dar kartą buvo patikrintas neblaivumas, šįkart nustatytas lengvesnis – 1,16 prom. alkoholio.

Dėl teisėtų pareigūnų reikalavimo nevykdymo ir jų įžeidimo į sulaikymo kamerą uždaryta D. Rinkevičienė nenurimo ir komisariate – piktinosi, jog esą yra pažeidžiamos jos teisės. Ji taip pat neigė, kad sumušė policininką – esą ji yra tik moteris, „maža, lieknutė tokia“...

Kad iškeikė pareigūnus ir vienam jų sukėlė fizinį skausmą, moteris neigė ir pradėjus ikiteisminį tyrimą, ir bylą nagrinėjant teisme.